Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:44, 22 mar 2023

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:40, 22 mar 2023

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:37, 22 mar 2023

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:33, 22 mar 2023

Do góry
Czas kwitnących krokusów.

Ogrodowe wariacje 15:20, 22 mar 2023

Do góry
Widzę u Was, że pracujecie w ogrodach i zazdroszczę
Ja jestem w czarnej d..., każdy weekend zajęty, a w tygodniu nie mam kiedy. Wyszłam podlać cebulki w donicach bo za chwilę nic by z tego nie było. Jest tak ciepło, że w krótkim rękawku można by działać. No cóż kiedyś zacznę w końcu ogród mały.
Fotki są na pocieszenie, że nie ma bałaganu i pięknie kwitną niezawodne wrzośce, cebulek wszędzie pełno, będzie się działo

Różanka też grzecznie czeka

Bratki też już są i muszą sobie w kartonie poczekać

Ptasi gaj 13:50, 22 mar 2023

Do góry
Muszę się pochwalić, Elu
Viburnum ×bodnantense (kalina bodnatska) 'Charles Lamont' drugi rok w gruncie i wreszcie ją widać. W grudniu miała nieco kwiatów i bałam się, że na wiosnę nie zakwitnie.

Zakwitł też oczar pośredni (Hamamelis x intermedia), który kwitł w październiku. Co roku mocniej kwitnie.

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:36, 22 mar 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Molinia Heidebraut dla Mrokasi

Lipiec ,gdy zakwita ma jasne kwiatostany

Wiola, a jaka jest wysoka, gdy nie kwitnie?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:54, 22 mar 2023

Do góry
Weekend w końcu był ciepły i słoneczny. Udało mi się praktycznie wszystko zrobić co zaplanowałam, zalety małego ogrodu. Wszytko wycięłam, poplewiłam, zadowolona byłam, mniej niestety mój kręgosłup Po świętach mam zamiar wystartować z ostatnią już ścieżką. Wymyśliłam ją sobie z kostki granitowej. Zrobimy też z niej obrzeża do ścieżki za domem robionej na jesieni. Dzisiaj przyszło moje pierwsze zamówienie z roślinkami na nowe rabaty, jeszcze ich nie widziałam, mam nadzieję, że będą w porządku.
Chciałabym Was zapytać o zdanie. Jak pamiętacie mam do przesadzenia buczka, i pomyślałam o miejscu przy tarasie, o tu:

Wymiary około 4mx4m. Rosną tam hortensje Annabell ale one zostaną przesadzone pod garaż, azalie Maruschka i je bym chyba tam zostawiła tylko rozsadziła żeby nie rosły w rządku. Róże okrywowe białe, nie wiem co z nimi zrobić, czy posadzić je przy samym obrzeżu tarasu? Widzę tu cienistą, leśną rabatę i tutaj też chciałabym dać oczko wodne. Czy buka posadzić bliżej narożnika, czy bardziej na środku?
Posprzątany ogród mimo, że łysy bardzo mi się podoba

Przedpłocie było już obrazem nędzy i rozpaczy

I na koniec moje cudowne krokusiki! Miłego dnia dziewczyny! Jak się odrobię to wpadnę do waszych wątków bo pędzicie jak pendolino
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:37, 22 mar 2023

Do góry
Judith napisał(a)

Kasia, w jakiej fazie rozwoju Transparenty maja takie rozwichrzone piekne kłoski? Patrzę sobie w Internecie i widzę, że one takie zwarte sa bardziej, a pokrój rośliny kolumnowy... Jak to jest, psiakostka?

Judith, u mnie takie właśnie rozwichrzone mają . Ja bym raczej ten pokrój określała jako wąsko fontannowy . Popatrz na zdjęcia z Alb..ru - tam są i rozwichrzone i takie bardziej kolumnowe.

Zacytowane zdjęcie pochodzi z 17 września. Mam też zdjęcie z 18 sierpnia i wyglądają podobnie (w lipcu są jeszcze bez kłosów):
Anna i Ogród 2 11:27, 22 mar 2023

Do góry
Informuje wszem i wobec że zakupiłam dwa klasyczne ciemierniki swoje pierwsze w życiu (bo nie były drogie) Niech się sieją
ul. Zielona :-) i zaczynam życie od nowa 11:17, 22 mar 2023

Do góry
a to muszę zagospodarować - plan się nie zmienia w stosunku do tego co pokazywałam na początku
tył

bok

ul. Zielona :-) i zaczynam życie od nowa 11:15, 22 mar 2023

Do góry
Hej dziewczyny jestem
z ambitnego planu wyszły nici dopiero w czerwcu przy dobrych wiatrach się wprowadzę,
ale nic to - tak wygląda mająca się ku końcowi budowa
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:07, 22 mar 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kochana, mówisz o tych wysokich? To Transparenty właśnie .
Mam tylko dwie odmiany - Transparenty i Variegaty.

Kasia, w jakiej fazie rozwoju Transparenty maja takie rozwichrzone piekne kłoski? Patrzę sobie w Internecie i widzę, że one takie zwarte sa bardziej, a pokrój rośliny kolumnowy... Jak to jest, psiakostka?
Ogród prawie wymarzony … 10:12, 22 mar 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jakie to żywotniki? Danica? Jakie odstępy chcesz zachować między roślinami? Ja zaraz będę poprawiać rysunek, bo zakładałam 40-50 cm żywotnika. Sesleria jesienna ma szerokość docelową 70 cm? Szałwia 25-30 cm?

Odnośnie żywotnika-nie pamiętamco to za odmiana. mam go już drugi rok, latem ma limonkowe wybarwienie.
odnosnie nasadzen w donicy-jesli zdecyduję się posadzić te dwa żywotniki to dam dodatkowo trzy szałwie i cztery seslerie . Najwyżej za jakiś czas je rozsadzę. Powiem Ci szczerze,ze ja nie patrze na wymiary docelowe roślin... jak sa za duże-rozsadzam- u mnie nie nadążają się rozrastać
A i jeszcze jedno -tego żywotnika można śmiało przyciąć.

Tu miesiąc po posadzeniu- maj 2021

Ogród prawie wymarzony … 10:00, 22 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Widzisz Patrycji pina wstawiłam a sama go wykorzystam. kompletnie nie wiem co do tej donicy posadzić...
była tam już hortka-wysadziłam bo sie paliła, był cyprysik- tez go usunęłam, jesienia przesadziłam klona palmowego-usechł, więc pomyślałam o seslerii... Ta donica ma 1mx2m( powierzchnia sadzenia) także mam okrojone możliwości. Myślę, że ten zestaw bedzie ok.

myślałam aby właśnie dać do niej te dwa żywotniki-( tu gdzie rosną powoli zaczyna brakować im miejsca)i do tego własnie seslerie i tę szałwię

Jakie to żywotniki? Danica? Jakie odstępy chcesz zachować między roślinami? Ja zaraz będę poprawiać rysunek, bo zakładałam 40-50 cm żywotnika. Sesleria jesienna ma szerokość docelową 70 cm? Szałwia 25-30 cm?
Cisy Hicksii - brunatne, brązowe 08:44, 22 mar 2023

Do góry
Witajcie.
W połowie ubiegłego roku posadziliśmy żywopłot z Cisów Hicksii około 50 sztuk w odstępach 40 cm. Kupione ze szkółki w doniczkach wysokość od 80 do 120 cm.
Posadzone w gruncie, wywiercone dziury około 50 cm głębokości, wsypana ziemia o neutralnym PH, wyściółkowane i zasypane kamieniem.
Wszystko było ładnie ale na jesień niektóre zaczęły brązowieć a niektóre stały się nawet brunatne. Igły brunatne po przełamaniu są jasno zielone, gałązki po przełamaniu są jasne i żywe, korzenie są jasne, nie wyglądają na zgnite.
Ogólnie poza kolorem wszystko wygląda ok, tylko sam wygląd zewnętrzny jest bardzo kiepski i chce ratować te roślinki jak tylko się da.
Pytanie co robić, jak robić, kiedy robić aby je uratować i prowadzić aby cieszyły oko i były zdrowe.
Ogród prawie wymarzony … 07:57, 22 mar 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiedziałam , że się skusisz

Popatrz w necie. Szałwię możesz teraz podzielić jak byś kupiła większe sadzonki

Widzisz Patrycji pina wstawiłam a sama go wykorzystam. kompletnie nie wiem co do tej donicy posadzić...
była tam już hortka-wysadziłam bo sie paliła, był cyprysik- tez go usunęłam, jesienia przesadziłam klona palmowego-usechł, więc pomyślałam o seslerii... Ta donica ma 1mx2m( powierzchnia sadzenia) także mam okrojone możliwości. Myślę, że ten zestaw bedzie ok.

myślałam aby właśnie dać do niej te dwa żywotniki-( tu gdzie rosną powoli zaczyna brakować im miejsca)i do tego własnie seslerie i tę szałwię

Ogród prawie wymarzony … 07:46, 22 mar 2023

Do góry
Mirka napisał(a)

Justyna zestaw świetny wybrałaś
Ja mam taki ze stipą

U Ciebie to pięknie wyglada na takim dużym kawale. U mnie ograniczony metraż bo w donicy.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:31, 22 mar 2023

Do góry
Magara napisał(a)
O w mordę. Żal karagany. Oby przeżyła. Wiem, że masz ogród piękny i rozbudowany, ale to jest moje pierwsze wspomnienie z Twojego wątku więc nawet ja mam do niej sentyment

Ja też mam do niej sentyment. A pamiętam, że na samym początku mojej bytnosci na O. dziewczyny radziły mi ją usunąć. Nie posłuchałam.

Mam nadzieję, że dziś uda mi się do konca ogarnąć donicę oraz posprzątać ten bałagan przed nią.
Porównanie:
Było

Jest

Widać, że głównie ucierpiała lewa strona krzewu. Ale równocześnie jest tam kilka nowych gałęzi więc jestem dobrej myśli. Jak przeżyje to ze 3 lata będzie asymetrycznie. Wytniemy jeszcze z prawej strony ze 3 najgrubsze konary, żeby zrównoważyć trochę masę krzewu.
April podbija las... 06:03, 22 mar 2023

Do góry
Hortensja pnąca

W trakcie pracy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies