Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Martka 07:37, 28 wrz 2022

Mgdusko, floks Nicky ma świetny kolor!
Dzięki Tobie udało mi się zidentyfikować zatrwiany, nie słyszałam o tej nazwie, a ładna. Badając co one za jedne, uświadomiłam sobie, że na żywo widziałam ostatnio zatrwian szerokolistny Limonium platyphyllium, pokaźną chmurkę lila-mini-kwiatków. Suchych bukietów nie praktykuję, ale na rabacie tyle kwiecia we wrześniu - to jest nie do pogardzenia, zapylacze zgodzą się ze mną na bank.
Patrząc na kwitnące w Twoim ogrodzie faktycznie trudno powiedzieć, że to końcówka września.
antracyt 08:51, 28 wrz 2022

Mgduska napisał(a)
Zuza, wrzucam zdjęcia z zatrwianem - lepszych nie znalazłam. Mam wrażenie, że zatrwiany zaczęły być widoczne dopiero po ścięciu lwiej paszczy i myślę, że gdyby nie susza, rosłyby wyższe. Ale sam kwiat mimo wszystko niczego sobie.

tu w tle po lewej

tu widać go ciut więcej

A jak długo kwitł u Ciebie, czy może nadal kwitnie?
No może jeszcze raz dam mu szansę
April 10:15, 28 wrz 2022

Ciekawy ten zatrwian, nie znałam go. Co nie zmienia faktu że i tak poza zasięgiem mojego ogrodu
Sporo masz kolorów jeszcze. To poprawia nastrój.
U mnie wreszcie padało, całą noc, całkiem mocno. To dobrze dla zimozielonych żeby się napiły przed zimą, która podobno ma być bardzo ciepła. Pewnie też będzie w związku z tym niestety sucha.
Nic już nie robię w ogrodzie. Brak sił. Wiosną będę sprzątać suchelce, jak zwykle zresztą
Mgduska 18:36, 28 wrz 2022

Magara napisał(a)

No dobra, przekonałaś mnie Będę miała ziemię igłowo-mchową z domieszką liści Muszę tylko do Juli zajechać po kraciany kompostownik

A w temacie cupkejków - to no comments. Myślałam, że masz jakieś źródło po taniości

Mgduska 18:46, 28 wrz 2022

nicol21 napisał(a)
Mimo wszystko się dzieje u Ciebie
Zatrwian siałam w tym roku, wyrosła mi aż jedna roślina, ładnie kwitła ale nie ściełam w porę kwiatów...może za rok?!
Pewnie wiecej odmian zatrwianów jest, ja mam ten z płaskimi/poziomymi kwiatami, nie wiedcziałam że ma pionowe... albo nie umiem go znaleźć na Twoim zdjęciu

Ja też nie zdążyłam ściąć kwiatostanów, ale to przez niechęć do suszonych bukietów. Nie pomyślałam, że można je później wykorzystać, choćby do wianka na cmentarz. W przyszłym roku się poprawimy
Mgduska 18:49, 28 wrz 2022

Martka napisał(a)
Mgdusko, floks Nicky ma świetny kolor!
Dzięki Tobie udało mi się zidentyfikować zatrwiany, nie słyszałam o tej nazwie, a ładna. Badając co one za jedne, uświadomiłam sobie, że na żywo widziałam ostatnio zatrwian szerokolistny Limonium platyphyllium, pokaźną chmurkę lila-mini-kwiatków. Suchych bukietów nie praktykuję, ale na rabacie tyle kwiecia we wrześniu - to jest nie do pogardzenia, zapylacze zgodzą się ze mną na bank.
Patrząc na kwitnące w Twoim ogrodzie faktycznie trudno powiedzieć, że to końcówka września.

Piękny jest ten szerokolistny. Ja w ogóle lubię rośliny delikatne, drobne kwiaty, drobne liście, coraz bardziej taki lubię A takie chmurki dobrze wypełniają bukiet, który można przecież wcześniej skompostować, nie suszyć.
Mgduska 18:51, 28 wrz 2022

antracyt napisał(a)

A jak długo kwitł u Ciebie, czy może nadal kwitnie?
No może jeszcze raz dam mu szansę

Już go nie ma, ale kwitł długo - nie pamiętam jak długo, ale pamiętam, że on wciąż był i był, aż mnie to dziwiło, że jeszcze wypuszcza nowe kwiaty. Jasne, że daj mu szansę, takich pionowych kwiatków wcale nie ma dużo.
Mgduska 18:56, 28 wrz 2022

April napisał(a)
Ciekawy ten zatrwian, nie znałam go. Co nie zmienia faktu że i tak poza zasięgiem mojego ogrodu
Sporo masz kolorów jeszcze. To poprawia nastrój.
U mnie wreszcie padało, całą noc, całkiem mocno. To dobrze dla zimozielonych żeby się napiły przed zimą, która podobno ma być bardzo ciepła. Pewnie też będzie w związku z tym niestety sucha.
Nic już nie robię w ogrodzie. Brak sił. Wiosną będę sprzątać suchelce, jak zwykle zresztą

Przede mną wciąż jeszcze kupno i sadzenie drzewa I krzaczorów w tło.
Pogoda motywuje głównie do siedzenia pod kocem
Nie dziwię się, że brak Ci sił, wszyscy po covidzie tak mają - jesteś usprawiedliwiona, możesz z gładkim czołem całą jesień i zimę po prostu podziwiać swoje dzieło
antracyt 19:04, 28 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Już go nie ma, ale kwitł długo - nie pamiętam jak długo, ale pamiętam, że on wciąż był i był, aż mnie to dziwiło, że jeszcze wypuszcza nowe kwiaty. Jasne, że daj mu szansę, takich pionowych kwiatków wcale nie ma dużo.

Tak pionowo kwitnie u mnie ożanka i jakaś wieloletnia szałwia. Lubię tą formę. No to mnie skusiłaś na dobre, obym tylko o tym nie zapomniała jak o tym drugim zatrwianie
Magara 00:00, 29 wrz 2022

Coś mi umknęło chyba Jakie Ty jeszcze drzewo kupować będziesz? I jakie krzaczory w tło?
U mnie to nadal aktualny temat bardzo, chociaż po wrześniowych zakupach kilku drzewek i nastu krzaczków limity mam wyczerpane, głównie finansowe