Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:11, 16 maj 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś ano tak... Mało tego.... zmieniłam nieco Twój projekt i zamiast kuli na pniu dałam własnie klona ...ale tak między nami to Paweł chciał Ciągle mu odmawiałam i mówiłam "Danusia tu tego nie zaplanowała - nie może być" ale tym razem uległam Trzeba będzie okrywać ale co tam

Ja dlatego go wsadziłam, bo tamten Dissectum Garnet czy jak mu tam - nie okrywam i zimuje. Więc ten zielonkawy teraz. Tamten od Szmitów z zeszłego roku też bez problemu przezimował.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:06, 16 maj 2013

Do góry
Danuś ano tak... Mało tego.... zmieniłam nieco Twój projekt i zamiast kuli na pniu dałam własnie klona ...ale tak między nami to Paweł chciał Ciągle mu odmawiałam i mówiłam "Danusia tu tego nie zaplanowała - nie może być" ale tym razem uległam Trzeba będzie okrywać ale co tam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:20, 15 maj 2013

Do góry
Alu- byłam u ciebie, naszkrobałam.

Joasiu – projekt ci umknął bo go nie było. Wiesz prawa autorskie, itd.

Aguś guśniarz-wzdycham do Twojego tarasu i ogrodu. Oglądałam w necie mój czosnek, on tak ma, niski jest.Czekam aż zakwitnie.
O tak dobrze to ujęłaś, odłożyć zwłoki mi się marzy.

Aniu
– twój prezencik już rośnie pięknie. muszę obfocić.

Aguś – to właśnie takie gwiazdusie.

Marzenko – już na temat tch mebli tarasowych to się z mężem uwojowałam ale postawił na swiom. A teraz żałuje i mówi że wyląduja w altanie a tu kupimy kiedys porządne, z tymi chłopami to można oci...eć.
U ciebie to perwnie nawet trawnik był piękny. Ty już tak masz, że czego nie dotkniesz....hihihihi. I love You.

Moni – witaj, orzechwiec został w sercu mym. Będę pewnie często go piekła.

Ogród Tosi 10:42, 15 maj 2013

Do góry
Na sposób realizacji ogrodu miałam różne pomysły.
Gdy trafiłam na Ogrodowisko jasne stało się, że MUSI być projekt - jest.
Wiadomo było, że ze względów ekonomicznych będzie się to odbywało etapami.
Potem było jeszcze duużo myślenia, który etap ma być pierwszy.
Ostatecznie doszłam do porozumienia sama ze sobą i stwierdziłam, że najważniejsze są podstawy.
Czyli - kanwa, na której wyhaftuję moje kwiatki i listki.
W piątek (10.05.2013) wyglądało to tak:

Kraina Czarów w fazie projektów 09:01, 15 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
hihihi ja mam projekt ogrodu w tonacji kolorystycznej jaką planujesz u siebie. Pięknie będzie

na to liczę
Kraina Czarów w fazie projektów 08:52, 15 maj 2013

Do góry
hihihi ja mam projekt ogrodu w tonacji kolorystycznej jaką planujesz u siebie. Pięknie będzie
POMOCY Kochani !!!!!!!!! 22:19, 14 maj 2013

Do góry
Bardzo podoba mi się projekt ogrodu nowoczesnego na twojej stronce. Ten bonsai z cisa jest piękny, moje marzenie...mały ogród miejski też jest super. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś "płaczącym drzewkiem" np. modrzewiem ( ale jak igły opadna to nie prezentuje sie tak fajnie ), moze kargana albo choina kanadyjska. Piękny jest klon ten purpurowy ale ten ogródek to chyba za mały na niego jakby miał urosnąć..
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 16:34, 14 maj 2013

Do góry
Już wszystko tłumaczę. Tylko zaznaczam, że to luźny pomysł i wszelki uwagi (zwłaszcza krytyczne) mile widziane. Ten czerwony kwadrat, a właściwie różowy , to altanka. Czarny bez i gruszka do wycięcia. Z bzem problemu nie będzie, z gruszką muszę szanownego małżonka, wielbiciela gruszek, przekonać Jakoś tak na wprost altanki miejsce na ognisko oddzielone od reszty działki jakimś murkiem, żywopłotem czy cóś w tym stylu. Ostateczny kształt nie został sprecyzowany, natomiast jest mnóstwo inspiracji i ciężko się na coś konkretnego zdecydować. Plac zabaw zostaje tu gdzie jest, w grę może ewentualnie wchodzi jakieś oddzielenie od części altankowej, np. drugą pergolą. Pozostała wolna przestrzeń chyba pozostanie wolną przestrzenią z trawnikiem. A jak mi już dzieci z domu wyfruną, to sobie ją jeszcze raz ciachnę, poszatkuję i wymyślę coś zupełnie innego
Pozostaje jeszcze problem jak ten murek wkomponować w całość, bo ja se dziabnę taki mur na środku trawnika to może być śmiesznie
Na razie wiem, że robię sobie żywopłot z borówek i już się cieszę. Muszę pomierzyć ile mi tych krzaczków potrzeba i rozejrzeć się skąd je wziąć. Bez kosztowo najlepiej
Haniu, bardzo dziękuję za instruktaż.
Madziu i Alu, dzięki, że chociaż Wy mnie wspieracie. A Twojej Alu koncepcji poszatkowanie tej działki, to w sumie jestem ciekawa. I wiesz, to projekt na lata. Nie wiem czy do emerytury zdążę, więc jakbyś miała kiedy chwilkę, to napisz dokładniej co byś tu zrobiła.
Postawić trawkę nad i... 15:17, 14 maj 2013

Do góry
...wpadam na chwilę... dzięki kochane Ogrodowisko za Wsparcie... ta rewolucja nie miała by tak radykalnego przebiegu gdyby nie Wy
...u mnie masakra - to mało powiedziane... koparki, cięzarówki, panowie z taczkami i łopatami i...czasami z łaciną siarczystą ale nie narzekam ...tylko edukuję i upominam
...kopią i kopią i to przerosło moje wyobrażenia... tek nawierzchni jest bardzo dużo...nawet panowie pytają czy ladaowiska na helikopter nie robię...hihihi
..codzinnie panowie zdają mi relację z ilości pędraków w trawie i nawet oni są w szoku że takie coś istnieje i "ile tego u pani"!!!! ja ich intensywnie edukuję o pędrakach, guniaku czerwczyku i ukorzenianu się roślin...chyba mnie mają z a wariatkę

...projekt się realizuje chociaż są niestety drobne błędy...ale korygujemy na bieżąco...może wieczorem pocykam fotki to potem wrzucę...

...pozdrawiam Wszystkich zaglądających i zainteresowanych realizacją
Ogród Tosi 14:25, 14 maj 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Witam.
Mam na imię Antonina ws Tosia

Na Ogrodowisko trafiłam po obejrzeniu odcinka „Maja w ogrodzie”, w którym prowadząca pokazywała Ogródek Miniaturowy (teraz wiem, że to ogród GabiK).
Zapamiętałam Danusię i szukałam - "wygooglowało" się szybko.

Potem z zapartym tchem przeczytałam i obejrzałam:
"Ogród nie tylko bukszpanowy" niedościgniony ideał
„Ogród Sylwii od początku” gdzie Danusia projektowała na odległość, a właścicielka pracowała jak jakiś robokop
wiele innych pięknych zakątków.

Czytając o doświadczeniach ogrodniczych innych - często powtarzało się : „szkoda, że nie trafiłam na ogrodowisko wcześniej” albo „szkoda, że nie mieliśmy projektu, uniknęlibyśmy chaosu” itp.

Pomyślałam, że skoro mam to szczęście i poznałam Wasze towarzystwo zanim zaczęłam prace nad własnym ugorem powinnam skorzystać.

Zapytałam Danusię o projekt, zgodziła się jakbyśmy znały się od zawsze.
W dwa dni uzgodniłyśmy szczegóły, a po tygodniu gotowy projekt wisiał już w widocznym miejscu w domu.
Teraz każdy kto wchodzi podziwia jak piękny będzie mój ogród… (z naciskiem na będzie)
Witam serdecznie Tosiu w gronie nowicjuszek i powodzenia
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 10:24, 14 maj 2013

Do góry
U mnie Kasiu nawet torfu odkwaszonego nie ma .Zastanawiałam sie aby kupic ziemie taką pod warzywa , mają w sklepach taką Warzywa tez rosna na zasadowej glebie i wymieszac z tą którą niegdyś kupiłam i utworzyłam z niej skarpy ,moze troszkę wymieszac i będzie lepsza .W pierwszym roku od posadzenia to chyba niczego nie powinno sie nawozic dopóki roslina sie dobrze nie przyjme a korzenie umocnią.W tym roku nie będę tego robiła. Zaraz wpadnę do ciebie co prawda byłam niegdys ale nie pamietam więc ściemniać nie będę Jesli chodzi o mój domek to jest mi bardzo miło czytac tak pochlebne opinie .Gdybys wiedziała jaką drogę przeszłam zanim go zbudowałam usiadłabys z wrazenia .Projekt oryginalny to prosty wiejski domek ,bez tarasu i tych wszystkich zmian które sama zaprojektowałam .Mój dom to LK&571 jesli masz ochotę to spójrz na oryginał a zobaczysz róznicę miedzy nimi .Do konca realizacji moich marzeń mam jeszcze długą drogę a jest ona wyjatkowo ciernista Z tego wszystkiego Kasiu jest i pozytywny aspekt tej drogi Wszystko co okupione trudnosciami nawet cierpieniem. staje sie bezcenne . Realizacja mojego marzenia to jak szkoła przetrwania i uwierz w niczym nie przesadziłam pisząc te słowa .Czy w taki sposób zbudowany dom mozna nie kochac? To moja perełka Kasiu a kiedy uda mi się stworzyc piekny ogród i dokonczyc wnętrze to chyba że szczęscia serce mi pęknie Samej mi trudno uwierzyć ze to wszystko dzieje sie naprawdę .Pięknie ci dziekuje za tak miłe słowa .Kiedyś i ja zorganizuje spotkanie w moim ogrodzie dla was wszystkich bez których nie dałabym sobie rady.Każdego dnia czerpię siłę bywajac w waszych ogrodach czytajac o roslinach i madrych rozwazaniach pomiedzy wami .Najczęsciej milczę ale siłę czerpię dzięki wam i wiedzę której w ogóle nie miałam .Serdecznosci wiele ci posyłam i biegnę do twego ogrodu
Walczę z ogrodem :) 07:30, 14 maj 2013

Do góry
Alicya - witam Cię serdecznie - zapraszam .

Mój projekt (nie wiem czy coś widać ).

http://przeklej.net/down/28770447912045174518123665118176842e8103f15de2bee42b0c31a.html
Mój mały raj na ziemi :) 23:01, 13 maj 2013

Do góry
Gosia, no w zasadzie już ruszyliśmy ! Paweł zrobił projekt, wyliczenia materiału itp., prowadzi negocjacje z f-mą, ale jest mały poślizg, bo pan był zajęty deczko.... mam nadzieję, że lada chwila dechy przyjadą

Haniu
, no to i fotka na opakowaniu jest nieudana, bo byłam przekonana, że czarny będzie ! a co do podrzucania cebul ; toż to skandaliczny skandal, jakby....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:23, 13 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Madzia - też chciał mi upchnąć inne. ale ja zgodnie z projektem robię. ja i tak musze czekać bo nie mogę jeszcze sadzić.

To mi chyba umknął projekt .... bo nie pamiętam żebym u Ciebie go widziała....podaj no go na tapetę.
Kraina Czarów w fazie projektów 14:45, 13 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
jestem.Pooglądałam fotki i projekt. teraz nie nadąże poczytać "w tył" ale "w przód" już będę zaglądała. CMOK

Dzięki Kochana Mam nadzieję, że coś się zacznie dziać Dużo przede mną
Kraina Czarów w fazie projektów 14:44, 13 maj 2013

Do góry
jestem.Pooglądałam fotki i projekt. teraz nie nadąże poczytać "w tył" ale "w przód" już będę zaglądała. CMOK
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:08, 13 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
j
ps. nawet nie wiecie jak ciężko jest coś zrobić przy małym dziecku. jak idą ja kłaść spać to już mam wszystko przygotwoane aby poelcieć na ogród i wykorzystać tę chwilkę. ledwo wyjdę a tu już niania elektroniczna woła że już pospane i wracać trzeba. buuuu

chyba jednak wiemy

Nie stresuj się Gosiu, Aga i inne dziewczyny bardzo mądrze Ci napisały. A taras wychodzi pięknie.
Jak drewniane elewacje? Nasz projekt w zasadzie się narysował, też ma trochę drewna na elewacji. Teraz przed nami droga przez urzędnicze pokoje. Konkretnie to przede mną zapewne.
Kraina Czarów w fazie projektów 00:12, 13 maj 2013

Do góry
Alu, wydaje mi się, że fajnie to rozplanowałaś. Zazdroszczę wizji Próbowałam ten projekt porównać ze zdjęciami. Nie rozumiem bramy wjazdowej w części 3. Ona ma tam zostać czy jest zaznaczona, bo jest obecnie? Czy to co jest zaznaczone na zielono to trawnik? Nie kumam idei tego żywopłotu z bukszpanów. Jakoś mi w tym miejscu nie pasi. Ale nie bierz tego bardzo do serca, bo ja widzę ten teren tylko na zdjęciach, więc mogę wielu rzeczy nie widzieć. I jeszcze mam takie pytanko. Na zdjęciach wydaje się, że taras jest lekko podniesiony. Czy przestrzeń pod nim będzie widoczna? Bo może by ten taras obsadzić żywopłotem z bukszpanów, żeby ukryć dziurę?
Trzymam kciuki za hortensje, żeby im tam dobrze było
Bardzo jestem ciekawa jak w realu będą się prezentować te jednolite nasadzenia.
Czyli rozumiem, że zaczynasz prace w terenie od części trzeciej?
AlicyaLK napisał(a)
Zastanawiam się tylko, czy najpierw powinniśmy nawieźć jeszcze ziemię i dopiero potem układać płytki? czy najpierw pytki, a potem nawieźć ziemię?

Ja bym najpierw nawiozła ziemi a potem płytki, zwłaszcza jak teren jest nierówny. Łatwiej ziemię spod płytek wybrać lub dosypać, żeby równo leżały, niż je wygrzebywać spod nawiezionej ziemi.
Pozdrawiam
Nasz przydomowy ogródek 20:59, 12 maj 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
W zimie dumałem nad zakończeniem rabatki i wymodziłem taki projekt- może pamiętacie.

A tak wygląda w realu. Wczoraj była "wiecha" (może ktoś młodszy nie wie co to jest? Dawniej jak majster zakończył jakiś etap roboty na budowie domu to mocował np. do muru gałązkę przybraną kolorowymi wstążkami i trzeba było stawiać flaszkę albo i więcej. )

Zbyszku nadrobiłam sporo karteczek u ciebie , ale niestety musiało oglądanie poczekać aż się skończy wiosenna pielęgnacja i nadejdzie taka laba jak dzisiaj. rabata super , ale żurawki koniecznie przenieś do przodu . tawuły golden princes wcale nie są takie malutkie jak piszą . zasłonią ci żurawki na 100
rozrastają się nawet na 50 cm wszerz i wcale nie za 5 lat tylko już za rok takie będą

Walczę z ogrodem :) 13:13, 10 maj 2013

Do góry
Tak, mam projekt. Własnie do mnie idzie paczka z nożykiem do robienia kancików. Jestem w trakcie zamawiania kory - ale własnie kminię czy gruba, czy średnia, czy do traw jednak bardziej pasuje torf odkwaszony ?
Szukam łąki kwietnej bez żółtych kwiatów ... jejku ale tego jest .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies