Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Bogdzia 22:35, 13 maj 2013

Dajanko swierki śliczne i Twoja radośc widze że wielka.Ja bym ich żadnym złotkiem nie podlewała bo po co?, lubią zasadową ziemię a taka przecież masz więc tylko wodą podlewaj i będą rosły.Pozdrówka.
dajana 22:59, 13 maj 2013

Jakie słodkie serduszka i czerwone jak prawdziwe poczułam się jak małolata Zawsze czymś miłym mnie zaskoczysz Iwonko .Informacje o Serbach przysłałaś mi tak wyczerpujące ze nie popełnię błędu Masz słuszną rację wysokie będą najpiękniej się prezentowały i nareszcie troszkę cienia osiągnę.Taki cięty w kopkę jak w linku to najładniej by rósł jako soliter na jakiejś dużej rabacie Cieszę się że ptaszki będą miały schronienie bo są gęste i koty ich nie dopadną .Nie wiedziałam że są aż tak gęste.Wiesz jaki mają roczny przyrost?Zgodnie z założeniem posadziłam dzisiaj następne dwa .W tej ziemi mam ogromną ilość perzu ,ciężko się go pozbywa .Tam nic nie rosło dwa lata to mi się perz rozpanoszył dlatego tak wolno mi idzie .sadzenie.Pomysłów kilka mam ale bardziej przy tarasie Reszta póki co leży odłogiem chodzę i patrzę i nic z tego nie wynika Przy tobie wszystko się wyklaruje-)
KasiaWB 23:23, 13 maj 2013

Dajanko, serby sadziłam w ubiegłym roku na lekkiej górce, do dobrze przygotowanych dołków - u nas nie ma próchnicy odkwaszonej, więc mieszaliśmy zwykłą ziemię z torfem odkwaszonym i trochę z gruntem rodzimym i niczym nie nawoziłam, tylko podlewaliśmy regularnie. Nawozimy troszkę dopiero od tej wiosny - tym samym co cisy, bo serby lubią tak jak cis - ziemię odkwaszoną i podlewamy zdaje się, że nawet nie powinno się nawozić serbów w pierwszym roku po posadzeniu.

Bardzo podoba mi się styl i kolorystyka w jakich zrobiłaś dom i tworzysz jego otoczenie

Pozdrawiam
dajana 10:24, 14 maj 2013

U mnie Kasiu nawet torfu odkwaszonego nie ma .Zastanawiałam sie aby kupic ziemie taką pod warzywa , mają w sklepach taką Warzywa tez rosna na zasadowej glebie i wymieszac z tą którą niegdyś kupiłam i utworzyłam z niej skarpy ,moze troszkę wymieszac i będzie lepsza .W pierwszym roku od posadzenia to chyba niczego nie powinno sie nawozic dopóki roslina sie dobrze nie przyjme a korzenie umocnią.W tym roku nie będę tego robiła. Zaraz wpadnę do ciebie co prawda byłam niegdys ale nie pamietam więc ściemniać nie będę Jesli chodzi o mój domek to jest mi bardzo miło czytac tak pochlebne opinie .Gdybys wiedziała jaką drogę przeszłam zanim go zbudowałam usiadłabys z wrazenia .Projekt oryginalny to prosty wiejski domek ,bez tarasu i tych wszystkich zmian które sama zaprojektowałam .Mój dom to LK&571 jesli masz ochotę to spójrz na oryginał a zobaczysz róznicę miedzy nimi .Do konca realizacji moich marzeń mam jeszcze długą drogę a jest ona wyjatkowo ciernista Z tego wszystkiego Kasiu jest i pozytywny aspekt tej drogi Wszystko co okupione trudnosciami nawet cierpieniem. staje sie bezcenne . Realizacja mojego marzenia to jak szkoła przetrwania i uwierz w niczym nie przesadziłam pisząc te słowa .Czy w taki sposób zbudowany dom mozna nie kochac? To moja perełka Kasiu a kiedy uda mi się stworzyc piekny ogród i dokonczyc wnętrze to chyba że szczęscia serce mi pęknie Samej mi trudno uwierzyć ze to wszystko dzieje sie naprawdę .Pięknie ci dziekuje za tak miłe słowa .Kiedyś i ja zorganizuje spotkanie w moim ogrodzie dla was wszystkich bez których nie dałabym sobie rady.Każdego dnia czerpię siłę bywajac w waszych ogrodach czytajac o roslinach i madrych rozwazaniach pomiedzy wami .Najczęsciej milczę ale siłę czerpię dzięki wam i wiedzę której w ogóle nie miałam .Serdecznosci wiele ci posyłam i biegnę do twego ogrodu
Maria667 11:04, 14 maj 2013

Witam Dajanko!
Świerki wyglądają zdrowo i pewnie będą szybko rosły. Ładne okazy.
Pozdrawiam słonecznie!
KasiaWB 21:59, 14 maj 2013

Dajanko, dziękuję za odwiedziny w moim wątku i przemiłe słowa
Twój dom jest śliczny i w "moich" kolorach wygląda o niebo lepiej niż pierwowzór, a w zasadzie całkiem inaczej i wyjątkowo bajkowo powiem Ci, że też planuję podobne kolory i koniecznie biel narazie u nas wszystko zawieszone, ale ...mam marzenie droga do spełnienia okazała się trudniejsza niż się nam wydawało, więc dobrze Ciebie rozumiem i podziwiam. Ogromnie się cieszę, że Ty zrealizowałaś swoje marzenie i realizujesz następne pt. ogród Będzie naprawdę cudownie, bo już jest świetnie
p.s. latarenki kupiłam w markecie obi, ale widziałam już w wielu sklepach podobne, a nawet jeszcze ładniejsze dzisiaj już bym tamtych nie kupiła, bo się przewracają, mieści się tylko świeczka do podgrzewacza, która w sumie krótko się pali, a cała latarenka się nagrzewa i można się poparzyć. Na razie nie kupuję latarenek, bo mam ich sporo, ale na pewno kiedyś dokupię - tylko białe lub szaro-białe i ewentualnie srebrne i co najważniejsze, tylko większe, w których mieści się duży wkład, który długo się pali
Ściskam serdecznie! będę zaglądać
grembosia 22:05, 14 maj 2013

Dajanko, jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości i samozaparcia. W ogródku coraz piękniej, a domek przesłodki, te detale bardzo wiele jednak znaczą. Cudne okiennice, kolor elewacji, latarnia i balustrada na wejściu. Bosko!
Odnośnie balustrady- czy mogłabyś pokazać ją w szerszym ujęciu, przymierzam się do podobnej

Pozdrawiam cieplutko
Bogdzia 22:09, 14 maj 2013

Dajanko pozdrawiam,.
dajana 23:45, 14 maj 2013

Grembosiu balustrada dla ciebie nie wiem tylko czy wolisz z bliska czy z daleka zdjęcie .Jeśli chcesz podejrzeć jak jest wykonana to z bliska lepiej widać .To jest mały tarasik ,duży ma taką samą balustradę Jest gdzieś w mojej galerii jeśli nie znajdziesz daj znać to ci wklejęNie patrz na szmatę dla pieska bo zielona i brzydka

Kasiek 23:52, 14 maj 2013

Niebieskie cudo.....