Kasiek zawsze twierdzę, że nowy dom powstał dla ogrodu Projekt był gotowy gdy szkielet domu stał i nie było ścian Czy Ty wiesz ile ja lat musiałam czekać na ten ogród? Całe 4 lata!!! A ja kocham wytarzać się w ziemi
Ojoj ale się będzie działo Izuś, ale będzie pięknie: te kjubikowe rabaty bukszpanowe z horti, hostami. Upchniemy jeszcze gdzieś białe róże i tulipanki?
Madżenko spóźniony buziak i najserdeczniejsze życzenia ...
zakochana w geometrii rabat ... odurzona porządkiem ale jednak z pierwiastkiem tak potrzebnego pazurka nieładu artystycznego ... co tu siem krygować jestem wyznawcą tych areałów od kiedy je zobaczyłam ... wczoraj zrobiłam wreszcie plan - projekt przedogródka ... i ... dorobimy schody do werandy z drugiej strony aby przedogródek był w "kjubowej" geometrii ... nie da się nie zauważyć tego iż wyznaję te rabaty Madżenkowe ... nie da ... ale co ja zrobię ... nie wiem jak mnie do tej jednak matmatyki przekonałaś ale jestem kwadratowa ... ...
Dzień dobry Sylwio,
Jesienią 2012 przeczytałam Twój wątek z zapartym tchem, potem wielokrotnie do niego wracałam.
Czuję się jakbyś była moją sąsiadką a sąsiadom powinno się mówić się dzień dobry, prawda?
Twoje doświadczenia ogrodowe pomogły mi rozstrzygnąć wiele wątpliwości i podjąć chyba najważniejszą decyzję - żeby nie błądzić i uniknąć zbędnego chaosu zamówiłam projekt u Danusi.
Dziękuję, ze zechciałaś podzielić się swoimi doświadczeniami i cudnym ogrodem.
Tosia
Haniu, widzę, że znalazłaś najlepszą z możliwych pomocy na Ogrodowisku. Ja na Twoim miejscu zdecydowałabym się na projekt Danusi Myślę, że warto, a na pewno będziesz zadowolona
Mam pytanie, czy ktoś orientuje się, jak obecnie prawo stanowi: czy trzeba mieć pozwolenie na wiercenie 15 m studni? Podobno w 2012r coś się zmieniło, w urzędach domagali się plików dokumentów , w tym projektu geologicznego. Później czytałam, że aktualnie nie jest wymagany projekt ani dokumentacja na wykonanie ujęcia wody do zwykłego korzystania (stanowisko Ministerstwa Środowiska dotyczące interpretacji przepisów Ustawy z dnia 9 czerwca 2011r - Prawo Geologiczne i Górnicze odnoszących się do wykonywania ujęć wód podziemnych" z 20 marca 2012 roku).
Jeśli pozwolenie nie jest wymagane, to czy muszę zrobić w Starostwie zgłoszenie?
Witaj, dobra robota i to w 4 dni. Piękne nasadzenia!
Nie zazdroszczę temu kto tu będzie z kosiarka wywijał bo rozumiem, że tu trawa będzie.
Zerknęłam na projekt. Zamiast trawy grys? Jeśli tak to OKI
Pozdrawiam serdecznie i gratuluje wykonania
Danusiu, w "Magnolii", która jeszcze do mnie dochodzi jest projekt Twojego autorstwa. Dziś mam dzień rozpoznawania. Zajrzyj do mnie na wątek a zobaczysz kolejne "rozpoznanie". Pozdrawiam.
Haniu zanim ja zlegnę w tej wannie ... i relaksu w niej zaznam minie ... troszkę ... tymczasem przestawiam wannę już enty raz i zdecydować nie mogę wzdłuż ili w poprzek ... skończy się tak, że ja jutro wyjdę a żon zainstaluje jak mu ułańska fantazja podpowie i pozostanie się pogodzić ...
nawiasem mówiąc projekt jest ... tylko już nie pasi ... ot cała ja ... nie no co ja mam z tą sobą to skandaliczny skandal !!!
Mnie one nie pasują, ponieważ robię systemy profesjonalne, gdzie ogród się ma podlewać, a nie my mamy gi podlewać, dlatego nie akceptuję takich puszek
Aż mnie przeraża co trzeba robić żeby ogród się podlał. Moim zdaniem poczekaj i uzbieraj pieniądze na system bezobsługowy praktycznie, gdzie nie myślisz o podlewaniu. Ja bym zwariowała od tego, co z czym połączyć.
7 zraszaczy to za mało, to typowy błąd, a ich zasięgi są takie, że będą lały po wszystkim. To jest właśnie nieprofesjonalny projekt i wszystko jasne.
Witam serdecznie
zabieram sie za załozenie małego około 70 metrowego ogródka przylegającego do mieszkania na parterze w bloku. Głowną przeszkodą dla mnie w aranżacji tego miejsca jest fakt, że "ogródek" to w rzeczywistości 30sto centymetrowa warstwa ziemi wysypana na betonową płytę przykrywającą garaże podziemne.
Myślałam, aby koło wytyczone jako brzeg trawnika miało wiekszą średnicę, a ściżka była wykonana z płyt kamiennych bądź żwirkowa.
Myślę sobie również, że fajnie by było wykorzystac pomysl z tego projektu na podniesienie rabat przy ogrodzeniu, dzieki temu bardziej wymagające roślinki będą miały lepsze warunki. Oczywiście to tylko moje przypuszczenia, jesli mogę prosić o fachową radę Forumowiczów to będę bardzo wdzięczna
jutro postaram się wgrać zdjęcie z moją wizją ogrodeczka zainspirowaną projektem ze strony gardemakers.
Pozdrawiam
Ewa, inaczej.....kupiłabym znów masę niepotrzebnych roślin..... a tak mam projekt, listę i jestem twarda (sama sie dziwiłam, bo tyle było cudeniek!)
pozdrawiam Cię ciepło !
cofnęłam się do początku Twojego wątku...a tak jakoś....i powiem Ci, ze te zdjecia na pierwszej stronie niesamowite są....zafundowałam sobie powrót do przeszłości...nie potrafię tego opisać, ale dziękuję...
a chciałam o Twojej cudnej altance
po pierwsze chciałam powiedzieć ,że bardzo mi się ona podobuje...ja ją widzę na taki romantyczny styl ...nie wim czy masz w planach zmianę koloru kratek, ale jeżeli tak to czy myślałaś o biały?
a jeśli chodzi o roślinki to wiesz ja to tak za bardzo się nie znam, ale oczami wyobraźni widzę róże pnącą,mnóstwo hortensji podsadzonych tak jak pisałaś hostami lub żurawkami, a na obzeżach jakieś sezonowe oooo, i się nagadałam
Żeby to sprawdzić samodzielnie, powinnaś udać się na szkolenie i zrobić certyfikat na projektowanie takich systemów a tak na poważnie to musiałabyś zlecić komuś kto jest biegły w tym i wtedy sprawdzi czy to jest dobrze.'
Tak naprawdę, to trzeba by było zrobić projekt systemu nawadniania. Wydrukowałam i pokazałam Witkowi, policzył że tak powiem 'ręcznie' i powiedział, że na tym kawałku z zygzakami, bez tego klina trójkąta obok nawierzchni,j powinno być 23 - 25 zraszaczy statycznych.