Widziałam Twoją brzozę. Dorodna jest. Dobrze, że ma dużo miejsca, aby ładnie się rozrastać. U mnie, oprócz tych dwóch podwójnych, wszystkie rosły latami w strasznym zagęszczeniu, dlatego takie chude i wyciągnięte w górę. Kiedy tu przybyliśmy wycięliśmy te ze środka i część zewnętrznych. W ten sposób powstała nasza brzozowa alejka.
klaudyna- w jakiej odleglosci planujesz hortensje? W jakiej odleglosci od siebie rosna brzozy?Jezeli sadzisz wszystko od nwoa, to bym wkopala jakis ogranicznik dla korzeni brzozy,by nie wrastaly w rabate z hortensja. Inaczej czeka sie czeste podlewanie. Do dziury wsyp ziemi dla azalii i dodaj troche gliny.Dluzej trzyma wode.
Witam.śledzę Twoją relację z pięknego ogrodu,każdego dnia.To że masz piękny to fakt.U mnie w pracy ,już też znają.
ogromne gratulacje i wielki ukłon w pracę i zmysł elegancji i prostoty.
Ja do Ciebie z małym pytanie-czytałam,że przycinasz swoje brzozy ja mam je 4 sztuki i chciałabym ,żeby miały podobny kształt w przyszłości co Twoje.Czy mogłabyś mi napisać,jak je przycinasz?wiem ,że robisz to w lutym-i tu drugie pytanie jaki dzień do tego wybrać?
Właśnie skróciliśmy o głowę brzozy u sąsiada/za jego zgodą/ dla tego widoku i gałęzie brzóz u drugiego sąsiada, bo smagagały już okno naszej sypialni i grozìły uszkodzeniem wiaty i naszych aut, koszty nasze, a drzewa u sąsiada i gdzie tu sprawidliwość
Trawki sadzę raczej zimujące, wyjątkiem w tym roku jest vertigo.
Witam mam pytanie czy hortensja limeligt da radę rosnąć na skarpie ż piaskiem ? Posadzilam dzisiaj brzozy dorenbos i chciałam między nimi hortensje Ale nie wiem czy się sprawdzą?
WIesz, ja też.
Tylko mam złe doświadczenia z przesadzaniem drzew.
Nie przyjmują mi się za vardzo.
Dwa badyle śliwowiśni rosną mi w rogu przy hortkach i nic...
2 brzozy przesadzone na skarpę zdechły. Więc sama rozumiesz...
Ostatnio natknęłam się na Twój wątek i przykół moją uwagę. Od dwóch dni trochę poświęciłam mu czasu bo poszukuję informacji na temat brzóz.
Czy ta brzoza na fotce jest szczepiona?
Ty masz brzozy Fascination a Doorenbosa też? Czytałam że podobne są wielkościowo, co możesz na ten temat powiedzieć?
Gdybyś mógł je z daleka obfocić i pokazać byłabym wdzięczna. Przy okazji przeglądania wątku muszę wyrazić słowa uznania za pięknie przestrzennie skomponowany ogród i dbanie o porządeczek.
A ja to niniejszym teraz czynię, jako, że dzisiaj miałam ogromną przyjemność zobaczyć to cudo na żywo.
Zachwycił mnie. Piękny, klimatyczny. Niewątpliwie w pewnym stopniu jest to zasługa "dorosłych" drzew. Prawdziwych drzew - rozłożystych (dęby) i strzelistych (brzozy).
Ale sposób skomponowania rabat to prawdziwy majstersztyk. Łaziłam w koło z otwartą gębą. Żałowałam, że nie ani przez chwilę nie wyjrzało słońce (te promienie przenikające przez korony drzew, te światłocienie...). Ale może to i lepiej, bo by mnie chyba wówczas z ogrodu żadną siłą nie dało się wyciągnąć.
Iza, jeśli jeszcze kiedykolwiek będziesz narzekać, to Cię przez kolano przełożę
Bardzo dziękuję, że mnie przyjęłaś w swoich progach
Chce,ale w pakiecie z conajmniej drugą taką dzialka jak mam. Jakbym miała hektary to bym taki zagajnik chciała cały jak na Makademii cudownych inspirkach,bo kocham brzozy przeogromnie i nawet śmiecenie mi ich tak nie przeszkadza.ale skoro mam tyle ogródka ile mam to 4 w sumie muszą mi wystarczyć. ..
A mi sie wydawało, że mam żelazną listę
Bukszpany, trzmielina, hortensje, brzozy, iglaki i trawy....a i 3 miłorzęby
Faktycznie rabata schodowa to prawie bylinówka
Pewnie jeszcze by się przydało...
Zaznaczyłam tylko kólkami rosnące drzewa - na froncie brzozy a z tyłu serby, sosny i inne.
Mniejszych roślin nie zaznaczyłam - bo poza bukszpanami, obecnie wszystkie traktuję jako rosnące w przechowalniku