Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

To tu... 12:16, 07 kwi 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, a jabłonek ozdobnych byś tam nie chciała? Zimą radocha z jabłuszek będzie. Albo głogi Paul's Scarlet , albo jarząby... no ciągle wszędzie te brzozy i brzozy...

to byłam ja

oj moge sie podpisac obydwoma raczkami
z mizernym skutkiem namawiam wszystkich na jabłonki i jarząbki ze już sie zniechęciłam
To tu... 12:14, 07 kwi 2017

Do góry
Madziu, a jabłonek ozdobnych byś tam nie chciała? Zimą radocha z jabłuszek będzie. Albo głogi Paul's Scarlet , albo jarząby... no ciągle wszędzie te brzozy i brzozy...

to byłam ja
To tu... 11:26, 07 kwi 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Madziu ja jestem stałym gościem, tylko cichutko siedzę w kąciku

Aż poszłam zobaczyć swojego. Fakt- liści jeszcze nie ma- ale w podobnej fazie są u mnie dęby, miłorząb, buk, czy brzozy (poza pospolitą). Inne klony i jabłonie listki już puszczają. Co do wolnego tempa przyrostu to nie do końca się zgodzę- metr rocznie to chyba nie jest źle?
no to mnienpocieszylas. czytałam jakiegoś bloga i tym klonie i po kilku latach dopiero było widać ze coś przyrasta. Byłoby super bo u mnie rośnie na tle brzóz które rosną jak chwasty
To tu... 11:02, 07 kwi 2017

Do góry
MAD napisał(a)
Hej! Fajnie, że wpadłaś do mnie.
Madziu ja jestem stałym gościem, tylko cichutko siedzę w kąciku

siakowa napisał(a)
mam.dwa.strzepiastokore. jeszcze nie ruszyly. Noe wiem.czy w tym miejscu mozeszsobie pozwolić na późny start ? Poza tym podobno ba aardzo powoli rosna. Ale.cudniensie przebarwiaja na jesień i kora dorosłego mmmmmm
Aż poszłam zobaczyć swojego. Fakt- liści jeszcze nie ma- ale w podobnej fazie są u mnie dęby, miłorząb, buk, czy brzozy (poza pospolitą). Inne klony i jabłonie listki już puszczają. Co do wolnego tempa przyrostu to nie do końca się zgodzę- metr rocznie to chyba nie jest źle?
To tu... 10:30, 07 kwi 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Widzę że po kolei znajome się ujawniają, więc i ja nie będę siedziała cicho.

Piękną masz działkę.

W kwestii drzewa: podoba mi się pomysł z "wciągnięciem sąsiedztwa" poprzez posadzenie brzóz.
Ale jeśli nie jesteś przekonana, to może platan alphen globe?
Albo ewentualnie graby?

One mają chyba taki dość mocny, zielony kolor, to by się na tle tych jasnych brzóz wybijały.

Graby bym odradzała. Smutny jest widok złotych cisów i suchych brązowych grabów (częściowo z liśćmi suchymi poskręcanymi) zimą i wiosną wczesną - a to widok z okna.

Można odciąć krajobraz - i posadzić platany AG - jako wierne zamienniki dla koncepcji z Gumbalami.

Czyli brzozy (mogą być wielopniowe).

Albo platany kuliste.

Ale przy ogrodzeniu masz świerki?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:55, 07 kwi 2017

Do góry
Brzozy pewnie się za siebie wezmą. Podlej je sowicie, bo to pijaki. Nie obcinaj, chyba, że chcesz jakoś fajnie uformować, ale to już chyba zbyt późno jest, bo wypuściły listki.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:32, 06 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogniki maja warunkowa zimozieloność. W łagodne zimy utrzymują liście, ale w te mroźniejsze mogą mu listki przemarznąć. Wyrosną mu nowe. Mój też trochę podmarzł.

Na cięcie drzew już za późno. Soki krążą i drzewo będzie płakać. Po co chcesz ciąć brzozy?

Nie chcę, pytam tylko. Próbuję je ożywić
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:59, 06 kwi 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Apropo's smutnych spraw...

Rok temu przesadziłam ognika. Krzak jest spory, żyje (bo widzę gnąc gałęzie), ale wyszstkie liście ma suche. Odpadną? Urosną?

Moje przesadzone brzózki też jakby nieżywe... Czy brzozy można przycinać?

Ogniki maja warunkowa zimozieloność. W łagodne zimy utrzymują liście, ale w te mroźniejsze mogą mu listki przemarznąć. Wyrosną mu nowe. Mój też trochę podmarzł.

Na cięcie drzew już za późno. Soki krążą i drzewo będzie płakać. Po co chcesz ciąć brzozy?

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:28, 06 kwi 2017

Do góry
Dario witam Cię
co do drzew to mam;
-klony palmowe
-katalpy (szczepione i nie szczepione na pniu)
-klony ,,globosa"
-Magnolie prowadzone na drzewka
-złotokapy
-wiązy pendula
-robinia
-Kasztanowce (zwykły, odmianowy)
-Lipy
-Brzozy
-Buki
-Czeremcha zwyczajna
-aralia mandżurska
-i inne zależy co cb interesuje

A co do pustynników moje są na przepuszczalnej glebie posadzone już odkryte bo na zimę przysypane liśćmi są, dostały teraz trochę nawozu do roślin cebulowych w lecie trochę azofoski dostają, i to wszystko. jak masz pytania pytaj
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:07, 06 kwi 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Śliwa dziecięca śliczna, ładniejsza jak brzoza hmmm... kusisz Ewa

Fajnie, że Ci się podoba. Ona bardzo wolno rośnie, w porównaniu do brzozy
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 21:32, 06 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Przerobiona rabata pod oknami kuchennymi - tu jest patelnia a potrzebuję jakiś wypełniaczy....

chyba już z lekka za duże liście czosnków:

rabata brzozawa z czosnkami i tulipkkami...tu miały dojść różne kulki, brzozy i trawy....

Zeszłoroczna runianka za 6zł - kwitnie

Trawki

sesleria skalna lubi słonce. i carexy ID. i nie za wysokie są
Rododendronowy ogród II. 20:55, 06 kwi 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Łobuzy koty, uwielbiam je, ale nie mam żadnego, nie umiem ich chować, z psami za pan brat w niedzielę Leoś już będzie, az mam stracha

Bożenko, pokaż magnolię Laurę, czekam na jej kwitnienie; moja Vulcan, Daybrek i Marie Rose dopiero w przyszłym roku zakwitną, czekam na nie, bo wyjątkowe okazy

To sobie uwielbiaj ja ich nie znoszę ,żadnego z nich pożytku , same kłopoty.Psy i owszem mądre stwory i prawdziwi przyjaciele choc podobno trafiaja sie tez wredne charakterki ale nie miałam z takimi doczynienia.Laurkę pokażę za kilka dni jak rozwinie kwiaty , w tej chwili ma popękane pąki ale płatki ciągle zwinięte. zimno sie zrobiło i wszystko wolniej sie rozwija ale i tak brzozy juz zielone.Obejrzałam Te twoje nowe magnolie , same ładne, w przyszłym roku bedzie co oglądac.
Ogród Mirelli 20:34, 06 kwi 2017

Do góry
Ale śliczny, fajnie odznacza się na tle drewna

Ja swój uwiłam z gałązek brzozy - ale na wykończenie czeka na jutro
Mój ogród pod górkę... 19:14, 06 kwi 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Też widziałam brzozy wielopienne doorenbosy ale chcieli ponad 700 masakra. Nie powiem, ładne były ale....
Twoja wiosna szybsza

Dlatego moją natychmiast kupiłam, bo kosztowała mnie 180

Jutro, jak pogoda pozwoli, to porobię fotki, bo wszystko gwałtownie ruszyło.
Mój ogród pod górkę... 17:29, 06 kwi 2017

Do góry
Też widziałam brzozy wielopienne doorenbosy ale chcieli ponad 700 masakra. Nie powiem, ładne były ale....
Twoja wiosna szybsza
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 15:57, 06 kwi 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aguś, eeee tam, każdy w swoim ogródku tyra, po co się denerwować

Konieczki, normalnie drugi raz już przemoc chcesz stosować Niebieską kartę trzeba Ci będzie założyć hi hi
A... i jeszcze dementuję Twoje dementi, elegancka kobieto.

Jana, niedobry ten Twój mąż, jak można Cię było ze szkółki zabrać!
Pszczółko, małe sprostowanie, akcje były dwie, jedna bylinowa (Bartosz), druga cisowa (Konieczki)
Aniu różyczkowa, właściwie nic wtedy więcej, poniżej świeże resume.

A zdrówko lepiej - przecież się hartuję w ogródku Dzięki, kochane dziewczyny, że pytacie

Popracowałam co nieco ostatnio.
No to raport, skoro chcecie
Cisy oczywiście od razu posadzone.
A ponadto odchwaściłam truskawki, nawiozłam.
Wysiałam marchew, pietruszkę, wężymorda, rzodkiewki, szpinak, buraki, rzepę, wysadziłam trzy odmiany cebuli.
Rozrzuciłam pobornik na jednej grządce i przekopałam.
Odchwaściłam hortensjowo-czeremchową.
Odkopczykowałam i przycięłam róże.
Przepikowałam paprykę i trochę kwiatowych rosad.
Docięłam jeszcze stipę, bo idzie w zielone i skróciłam jeszcze te żółte gałązki.
No i ratuję graby w żywopłocie, bo mi coś podżarło
I nie tylko graby niestety. Zeżarło różę Indigolettę (fioletową i ślicznie pachnącą), trochę irysów syberyjskich, cebule irysów holenderskich i hiacyntów.

Ten rok to będzie rok walki z podziemnym szkodnikiem.

Zrobiłam też parawan przeciwsłoneczny cisom.

Zaczęłam też rewolucję na kolejnej rabacie. Więc żeby przesadzić tam brzozy, muszę wysadzić winogron. Żeby przesadzić winogron, musiałam zmienić miejscówkę jabłoni papierówce. Na tę ostatnią na szczęście miałam miejsce i nic nie musiałam przesadzać, jedynie chwastów się pozbyć.
Tak sobie latam i przesadzam.
Przekopuję, czyszczę z chwastów. Znacie to przecież.

fajna lista prac
współczuję walki ze szkodnikiem

Mój ogród pod górkę... 15:54, 06 kwi 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Cały czas jej to mówię że perelki sadzi nawet w poniedziałek to mówiłam haha.

Kacha Ty tam mieszkasz !

Piękna brzoza !♡♡♡♡

Oj tam perełki! Jakieś przyjemności trzeba mieć. Nie lubię się stroić, to stroję ogród

Że gdzie? W szkółce? Jeszcze nie mieszkam, ale często bywam. A Ty już dotarłaś?
Z brzozy się cieszę bardzo
To tu... 14:58, 06 kwi 2017

Do góry
MAD napisał(a)

Tez te Twoje uwielbiam. Cały Twój ogród jest do schrupania. Ile lat rosną u Ciebie te brzozy? Duże kupowałaś?

Ojej dzięki moje mają 3 lata - kupiłam ok.5m ale dośc cienkie badylki, co roku cieliśmy górę, aby zagęścić korony no i pnie przez te 3 lata sporo przybrały na objętości
To tu... 14:22, 06 kwi 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Też jestem za brzozami - ja mam doorenbosy i uwielbiam je

Tez te Twoje uwielbiam. Cały Twój ogród jest do schrupania. Ile lat rosną u Ciebie te brzozy? Duże kupowałaś?
To tu... 14:21, 06 kwi 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Brzozy byłyby fajne, ale też chyba grujeczniki. Delikatne a jesienią byłyby kolor

Brzozy chyba widziałam u Szymanowskich ale lepiej najpierw zadzwon.

Kombinuję gdzie upchnąć grujeczniki i tak sobie myślę, że gdzieś w pobliżu zakątka leśnego by mi pasowały...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies