Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

I ja potrzebuje pomocy ;) 22:53, 23 kwi 2012

Do góry
Nie uraziłaś mnie bo ja się na tym po prostu nie znam
Powiem tak..... tak dostałam z tymi zywopłotami i tyle. Z początku, za nim ten projekt powstał chciałam oddzielić jedna część ogrodu od drugiej.... (czyli te żywopłot przy włochatej jak dla mnie ma uzasadnienie) Reszty wytłumaczyć nie potrafię. Trzeba by zapytać autora ale wątpię by chciał wziąć udział w tej dyskusji.
Z okien domu garaż i tak będzie widoczny (nico będzie go zasłaniał żywopłot od samotni. Włochata będzie widoczna z okien.

Ewo z ręka na sumieniu nie umiem powiedzieć więcej "co autor miał na mysli". Spodobał mi się ten projekt i tyle. Jak dla mnie to jakieś inne założenie, a chciałam coś innego a nie nudne fale w ogrodzie jak wszędzie
Jedna zależy mi tym, żeby to było z glową zrobione, i jeżeli twierdzisz, że to nie jest zgodne ze sztuką projektowania zastanowię sie dwa razy czy ten projekt realizować.
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:13, 23 kwi 2012

Do góry
Ewo wyjaśniam...... projekt nie jest mojego autorstwa..... zrobiła go osoba, która studiuje w tym temacie... Jedyną modyfikacją moją było zrobienie symetrycznej łezki (4).
Taras jest z drugiej strony domu, działka faktycznie ciągnie się jeszcze ale ten fragment ogrodu ogranicza dom i skarpa. Znajdę zaraz zdjęcie to zobaczysz
Ogród Sylwii od początku :) 21:31, 23 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Poczytałam i się uśmiechnęłam do Was .....Perfekcja w ogrodzie to ogród Danusiny , dlatego jestem na tym forum i prowadzę tu swój pierwszy wątek ..... Miałam tę przyjemność być w ogrodzie DM i choć niewielkich rozmiarów to każda przestrzeń zagospodarowana jak dla mnie idealnie .... To samo chcę osiągnąć w swoim ogrodzie ale dla siebie nie dla innych tylko dla siebie ..... Choć mam gotowy projekt to jednak chciałabym wessać do siebie odrobinę ogrodu Danusiowego .... Dużo pracy jeszcze przede mną ale głęboko wierzę , że kiedyś uda mi się poukładać tak rośliny aby ciągle czuć to coś co czułam będąc u Danusi ..... Ile czasu mi na to wszystko potrzeba ? zapewne dużo .... ale jako niepoprawna optymistka wiem , że ten cel osiągnę

Pszczółko - M jeszcze w pracy i taczka gdzieś z nim krąży a teraz uciekam zamówić piasek i ziemię

Pozdrawiam

Będę kibicować - ja do ideału mam nadzieję będę dążyć w swoim przyszłym ogrodzie - na razie jest w marzeniach, ale jak będzie wszystko po mojej myśli to taki powstanie I wtedy będę mieć czas do śmierci, aby go cackać tak jak Ty swój
Projekt na ogród 20:55, 23 kwi 2012

Do góry
Raczej planuje posadzić coś kwitnącego, drzewek raczej nie chce, gdyż mam w innym miejscu a chce ożywić to miejsce, i raczej posadzę te róże pienne, dużo czytałam i jest wiele sposobów na ich ochronę, tylko trzeba tego pilnować, a może macie jeszcze jakieś pomysły na mój projekt? coś dodać, coś zmienić. Ten projekt to widok z góry
Ania z zielonego wzgórza :-) 19:56, 23 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ale fajnie! Będzie kolejna realizacja i z niej relacja!
Projekt już masz, Aniu? Żywopłot z cisa będzie?
Chętnie przyjadę na naukę cięcia kulek

pozdrawiam!!

To się z nas chyba niezła gromadka uzbiera
Ogród zmyślony 19:46, 23 kwi 2012

Do góry
a teraz kawałek tyłów.

pokazuję stipę zeszłoroczną-ciągle pięknie zdobi

magnolia-trochę deszcze ją zlały, ale ma jeszcze sporo zdrowych pąków. Tu będzie kącik warzywny, choć kształt ulegnie zmianie. Znikneły pobudowlane cegły i belki skrzętnie gromadzone przez mojego m, teraz permanentnie usunięte z działki

doszły 3 wiśnie przy tarasie i w tle takie białe patyki to brzozy.Wszystko rozparpane, ale już względnie poczyszczone ze śmieci

I to wszystko. Trawa zwertykulowana, nawieziona i już skoszona bo sie pokładać zaczynała. Co jak co, ale ona u mnie rośnie zabójczo szybko. Projekt pokażę, jeśli Szefowa nie widzi przeciwskazań

Ania z zielonego wzgórza :-) 14:31, 23 kwi 2012

Do góry
Ale fajnie! Będzie kolejna realizacja i z niej relacja!
Projekt już masz, Aniu? Żywopłot z cisa będzie?
Chętnie przyjadę na naukę cięcia kulek

pozdrawiam!!
Borówcowy raj 08:16, 23 kwi 2012

Do góry
Majka, Ty to masz oko. Oczywiście to czereśnie. Mam nadzieję, że w tym roku się najemy.

Danusiu, tych kulek jeszcze nie cięłam. Mają z 5 lat, ale po drugiej stronie podjazdu są starsze i wymagają cięcia już niestety. Rozłażą się.

malwes - odwiedziłam Cię w Twoim wątku, trzymam kciuki za postęp prac w Twoim ogrodzie, fajny masz projekt i pole do popisu wielkie. Dziękuję za pochwały i będę "wpadać" do Ciebie.

borówcowy-raj
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:40, 22 kwi 2012

Do góry

A tu widok ogólny na układ murków i tarasów. W sumie będą trzy poziomy, a największa różnica poziomów wynosi około 2 m. Widać też pierwszą rabatkę z kaktusami - no raczej żwir widać z tej odległości

To jest ujęcie od górnej części - zachodniej
Placyk pomiędzy murkami będzie częściowo wyłożony płytami z piaskowca, a reszta zostanie pokryta żwirem.
Z "dziwnych" roślin w planach mam jeszcze Agave neomexicana, A. parryi, A. montana, Trachycaprus fortunei, Poncirus trifoliata. Będą też Hibiscus syriacus w wersji niebieskiej, perovskie, lawendy, szałwie, dużo traw. Projekt nasadzeń powstaje spontanicznie, ale ogólny zamysł już jest !
A i jeszcze na placyku (wgłębniku) będzie oczko - najpewniej kwadratowe i koniecznie z lotosem !
pozdrawiam
Tomek
Maleńki przedogródek - prośba 22:25, 22 kwi 2012

Do góry
Kasiu, dzięki za projekt. Bardzo ładnie, ale wolałabym wiejsko-angielsko-naturalistycznie a więc asymetrycznie, raczej kwiatowo-bylinowo, chociaż ze dwa iglaki (np. kosodrzewina czy jałowiec płożący) czy inne zimozielone też bym chętnie widziała, może być jakaś brzoza czy wierzba placząca. Bardzo spodobały mi się w Twoim projekcie trawy, wcześniej nawet mi nie przyszły do głowy.
Aha, osłaniać się od drogi nie mam potrzeby.

Mam wątpliwości, czy to się da pogodzić w jednym małym ogródku o bardzo małej powierzchni
Ogródek szczypiorka :) 19:24, 22 kwi 2012

Do góry
Drugi projekt świetnie do Ciebie pasuje
Projekt na ogród 19:16, 22 kwi 2012

Do góry
Witajcie. Mam do wygospodarowania kawałek ogrodu, planuje tam posadzić róże na pniu oraz zwisające, berberysy admiration i lawendę. Zrobiłam taki mały projekt i powiedzcie mi co o tym sądzicie i czy dobór roślin jest ok?

Oto krótka legenda mojego rysunku: u góry te zielone kule to berberys, jakaś odmiana zielona, niżej te palmy różowe to róża na pniu zwisające ( są dwie), ponizej na szkicu trójkątów czerwone kule to berberys admiration, by ułożyć takie trójkąty z nich a w trójkątach są trzy róże na pniu, a niebieskie kreski to lawenda. Co o tym myślicie?

Ogród Sylwii od początku :) 12:47, 22 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwuś a Ty nie miałaś projektu na te częsć??? Czy cos sie zmieniło? Bo jakaś nie kumata chyba jestem

Ja mam projekt na cały ogród .... a nawet trzy projekty .....ale i tak mieszam coś nie coś bo tak już mam pozdrawiam

Hahaha przygadał kocioł garnkowi )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ogród Sylwii od początku :) 10:53, 22 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sylwuś a Ty nie miałaś projektu na te częsć??? Czy cos sie zmieniło? Bo jakaś nie kumata chyba jestem

Ja mam projekt na cały ogród .... a nawet trzy projekty .....ale i tak mieszam coś nie coś bo tak już mam pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku :) 10:38, 22 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Zrobiłam sobie małą symulację co gdzie i jak pozmieniać na rabacie ......

Tak mam teraz .....

A tak prawdopodobnie będzie .....

Sylwia ta obecna wersja jest fajna, ja bym tylko dala za te 3 kulki bukszpanowe wypasione rh na środek

Rh Aniu idą od momentu kiedy widać jeden krzaczek w lewą stronę do końca rabaty ... Posadzonych mam tam 5 sztuk i tego zmieniać nie będę .... Rabata będzie odrobinę poszerzona i dojdzie parę kulek tak jak narysowałam.... świerk dostaje eksmisję w inne miejsce .... ucieka sobie na słoneczko

A tutaj ten sam projekt trochę inaczej zasugerowany ....

Jestem niemożliwa .... wiem ....!!! Ale ja muszę mieć tak , że w każdym miejscu mojego domu i ogrodu wchodząc mówię nieustająco do siebie wow !!! Tak jak to śpiewam w przypadku moich trzech strażników

Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:24, 22 kwi 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Ja z kolei odradzam sumaka octowca - mam kilka i jest z nimi wielki problem - kupa odrostów.
Ja będę teraz większość likwidować bo mnie juz denerwują, a poza tym przy dziecku alergiku nie są najlepszym pomysłem.

Abrakadabra - ten sumak podobał mi się zawsze - zachwycają mnie te liście zmieniające się w tęczę na jesień.
Ale Twój argument o alergiku jest niepodważalny - wprawdzie robiłam testy synkowi tylko na podstawowym panelu -więc nie wiem czy to drzewo akurat go uczula

bociek to nieciekawie faktycznie z tymi ognikami u Ciebie

Abrakadabra dziękuję za radę dotyczącą trawnika i rabat.
jeszcze parę zmian planuję - ten projekt to twór pana który kompletnie mnie nie słuchał co chcę umeiścić na działce - np boisko pod siatką pod lasem.
Parę rabat jest faktycznie do zmiany, narysuję to zaraz na tym nieudanym projekcie

Ogród Sylwii od początku :) 22:24, 21 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Gosia - projekt zawsze jest na całość

No więc dlatego tyz zgłupialam widząc, projekt rabaty zrobiony przez Sylwię
Ogród Sylwii od początku :) 22:23, 21 kwi 2012

Do góry
Gosia - projekt zawsze jest na całość
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:48, 21 kwi 2012

Do góry
Ładny ten projekt rabaty. Taki schludny.
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:42, 21 kwi 2012

Do góry
Mam pierwszy projekt mojego ogrodu z listą roślin stworzony przez pana od ogrodu.
Ale dużi w nim niezgodności.
Plan poszedł do zmiany, ale ja sama postanowiłam zacząć nanosić poprawki.
Czekam aż znajomy przygotuje mi rzuty działki na których będę mogła czytelnie pokazywać co bym chciała uzyskać. Póki co pokaże to co mam.

Zdjęcie pierwszego projektu

I pierwsze wprowadzone przeze mnie zmiany

Patrząc na sam front - chciałabym wjazd do garażu odzielić tak jak na jednej z realizacji Gardenarium

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Nie da się tej dróżki przenieść dokładnie tak jak na zdjęciu, więc potrzebne są zmiany - i nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało
U mnie teren po prawej stronie jest zdecydowanie wyżej, więc po prawej stronie powstanie uskok zakończony murkiem od którego będzie się zaczynać trawnik, z kolei po lewej stronie dróżki prowadzącej do drzwi wejściowych chciałabym pas z kulkami na pniu (np cisy) - w ten sposób powstałoby odzielenie podjazdu do garażu od dróżki do domu. Narysowałam to troszkę nieudolnie na kawałku projektu - póki co bez skali - chodzi mi o sam zamysł

Przy wejściu będą dwie donice. Jenda pod samymi drzwiami przy wejściu druga po prawej stronie pod oknem.

Ta pod oknem jest już wymurowana, ta przy drzwiach ma powstać jak będzie wylewany tarasik przed drzwiami.
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad tą donicą - czy ona ma tam w ogóle rację bytu?
Jest to miejsce do którego nie dociera słońce.
Myślałam o różanecznikach, ale z czym je tam wkomponować?
Robić tą wielką donicę czy zrobić kompozycję z małych dostawianych doniczek?
Jeżeli podpowiecie mi co tam mogę zasadzić - będę murować donicę

Pan który wykonał projekt zaproponował mi taki zestaw do donicy pod oknem
Berberysy Aurea - 4 szt
Choina kanadyjska Jeddeloh - 1 szt
Świerk Glanca globosa - 1szt

I tak beberysy chyba mogłyby zostać,
choina nezbyt mi sie podoba -i nie pasuje mi tu zupełnie,
świerk jak dla mnie za duży jak do donicy przed oknem kuchennym

I jestem w kropce - bo nie wiem co w zupełnym cieniu da radę rosnąć i ładnie wyglądać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies