Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:47, 04 lis 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

a wiesz Aniu,że wczoraj byłam na szybkiej kawie u koleżanki i rozmawiałyśmy od kuchni-ona ma taką 3-letnią i czarny zlew.Zastanawiałam się właśnie,czy swój zlew wymieniać.Mówiła mi, że mocno widać osad-regularnie mocno go czyści-ale nie dopytałam czym-a potem olejem naciera. Mój jasny też zachodzi osadem z herbaty, kawy...

wiesz ja akurat z czarnego zlewu jestem zadowolona, miałam jasny i brudny gorzej wyglada bo nigdy go nie doprowadzisz do idealnej czystości. a czarny tak. bardziej wkurzają mnie zacieki przy bateriach .. i samo doprawadzanie blatu do blysku
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:43, 04 lis 2016

Do góry
świetny pomysł!!
ja bym jeszcze tam kojec wcisnęła żeby ukryć
Rododendronowy ogród II. 11:39, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Dziękuję Bozenko nieustająco przemiła kobitka z Ciebie
Dlaczego ja nie mam takiej teściowej??!!

Bo Bogdzia ma za mało synów

Buczki ładne i bez liści .. mają piękne pnie. Było złoto - jest srebro
Heptacodium miconioides 11:38, 04 lis 2016

Do góry
piekna roslina
czy macie może zdjęcia jesiennych przebarwień?
liść ma ładny błyszczący, pokrój wielopniowy? ta kora jest jasna czy taka bardziej jak u lilaków?
przyrost metrowy to bardzo dużo! czy lubi cięcie i czy potrzebne czy sama się krzewi?
u mnie mialaby być na środku ogrodu czyli totalna patelnia i nieosłonieta, da radę?
Ogród z pergolą 11:36, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Aniu, kalinę sztywnolistną możesz spokojnie wykreślić (lubi cień): szturpak wąski, wolnorosnący, potrafi przemarzać (liście te zimozielone) i wtedy się odbudowywuje wolno. Mam 5 szt. 10-letnich (uwielbiam ją), więc Ci odradzam. Żaden dereń też nie spełni tych założeń. Postaw na pewniaki.
Ogród, mydło i powidło. 11:35, 04 lis 2016

Do góry
Kasiu dziękuję. szukałam po polskiej nazwie wątku
czyli zimuje bez problemu i ładnie przyrasta. pokrój mi odpowiada bo ja poszukuje czegoś wielopniowego, twoj taki jest z tego co widzę?
powiedz kupowałaś go stacjonarnie czy mozesz coś z neta polecić?
jesienne przebarwienie raczej żółto-miedziane, nie czerwonawe?
Ogród z pergolą 11:29, 04 lis 2016

Do góry
Ogród z pergolą 11:27, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

no Bozenka to matka chrzesna mojego ogrodu

zaprzestań koniecznie, jak stara panna sie zachowujesz!

Dobra już dobra, nie krzycz
Ogród z pergolą 11:24, 04 lis 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, masz już ginale- to zrządzenie losu i znak żeby sadzić Ojeju, sadzić mirabelkę? Muszę moje sarkazmy jakoś oznaczać chyba Albo zaprzestać stosowania Ha! To dopiero wyzwanie

no Bozenka to matka chrzesna mojego ogrodu

zaprzestań koniecznie, jak stara panna sie zachowujesz!
Ogród z pergolą 11:17, 04 lis 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Aniu twoja listę drzew zanotowałam Patrzyłam wczoraj na mój front przez pryzmat Twoich rozważań i zmieniam liczbę drzew...

serio?wow muszę doczytać u Ciebie
Ogród z pergolą 11:16, 04 lis 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Bardziej Aniu stawiałabym na poszerzanie wiedzy ogrodowej, fakt-o modnych roślinach więcej się pisze itd.Ale zakładam, że nawet jak coś super-modne, a nie wpadnie Ci w oko-to za nic nie posadziszU mnie początki wiedzy ogrodowej to dopiero były marne-wierzba hakuro i tuje

aaa widzisz wierzbe hakuro tez w tarym mialam ;p zapomniałam a nawet bodaze z 2 tygodnie temu ją karczowałam stamtąd
Z Pszenicznej ... 10:04, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
zapomniałaś o drineczku. Cytrynówkę z czym to Agata lubiła?Spritem?

Kurcze nie pamiętam - cytrynówka ze spritem... ale niech będzie...
nalewek u mnie pod dostatkiem więc jest czym się raczyć, a kolejna już się robi - z pigwowca Tym razem inny przepis, będzie z miodem i cukrem trzcinowym...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:35, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

oj to nie wiedzialam że tak wąsko, to nie da rady z tymi sznurkami.
derenie można ciąć

No nie da rady
Derenie podobają mnie się bardzo...
Z Pszenicznej ... 09:11, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Teraz to grzane wino, albo naleweczka, ale cytrynówka ze Spritem pierwsze słyszę, no tak ale Aga lubi inaczej , buziaki
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:56, 04 lis 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Aniu na przeniesienie suszarki nie ma szans- tym bardziej tam, gdzie pytasz- na ścianie garażu jest drewutnia, co już zmniejsza szerokość/pas wolnego miejsca- tam by się wręcz przejść nie dało, a jak układać drewno, czy kosić, taczkami przejechać- niewykonalne. Poza tym na ścianie tej właśnie mam wyrzut zewnętrzny od odkurzacza centralnego, więc wiesz...dla prania nie byłaby to najlepsza opcja

Derenie i trawy to fajny pomysł, tylko się obawiam, że derenie będą mi rosły "w szerz" i w pewnym momencie rozwieszenie prania będzie awykonalne. Chciałabym coś raczej wąskiego i do 2-3 m Musze sobie to chyba wyczarować

oj to nie wiedzialam że tak wąsko, to nie da rady z tymi sznurkami.
derenie można ciąć
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:39, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

zgadzam się z Asią,pomierz trochę działeczke i pokaż nam na fotkach miejsce ze sznurkami i warzywnikiem.
a może go zasłonić trawami? koło niego są brzozy w którym derenie mają być prawda? to może pociągnąć te derenie dalej troszke na warzywnik i dalej przejść w trawy.
Marta masz podobny układ jak u mnie i ja sznurki na pranie zrobiłam z boku domu, u ciebie to by było obok ściany z garażem,nie dasz rady ich tam przenieść? będą mniej widoczne i na tyłach zrobi się ładniej wbrew pozorom dla prania wazniejszy jest przeciąg od słońca
a co Ty w tym warzywniku masz? może pojść na całość i wkomponowac warzywa w rabaty?

Aniu na przeniesienie suszarki nie ma szans- tym bardziej tam, gdzie pytasz- na ścianie garażu jest drewutnia, co już zmniejsza szerokość/pas wolnego miejsca- tam by się wręcz przejść nie dało, a jak układać drewno, czy kosić, taczkami przejechać- niewykonalne. Poza tym na ścianie tej właśnie mam wyrzut zewnętrzny od odkurzacza centralnego, więc wiesz...dla prania nie byłaby to najlepsza opcja

Derenie i trawy to fajny pomysł, tylko się obawiam, że derenie będą mi rosły "w szerz" i w pewnym momencie rozwieszenie prania będzie awykonalne. Chciałabym coś raczej wąskiego i do 2-3 m Musze sobie to chyba wyczarować
Ogród z pergolą 07:54, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
w moim przypadku niewiem czy to podażanie za modą czy generalnie poznawanie nowych roslin... wczesniej ogrod dla mnie to 500m2 przy szeregowcu w którym miałam tuje, lilaki, berberysa, trzmiliny, liliowce i peonie. czyli pojecie zerowe
w Rogowie bylam wtedy co z Tobą

Bardziej Aniu stawiałabym na poszerzanie wiedzy ogrodowej, fakt-o modnych roślinach więcej się pisze itd.Ale zakładam, że nawet jak coś super-modne, a nie wpadnie Ci w oko-to za nic nie posadziszU mnie początki wiedzy ogrodowej to dopiero były marne-wierzba hakuro i tuje
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:43, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Aniu ty lecisz w kulki ja kantuję

Hehehe Dobre
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:20, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Kasia u mnie zlew z calym blatem czarny granitowy i woda też mocno wapienna, powiedz czym ty to czyścisz że tak skutecznie? ja mam powoli dosyć...

a wiesz Aniu,że wczoraj byłam na szybkiej kawie u koleżanki i rozmawiałyśmy od kuchni-ona ma taką 3-letnią i czarny zlew.Zastanawiałam się właśnie,czy swój zlew wymieniać.Mówiła mi, że mocno widać osad-regularnie mocno go czyści-ale nie dopytałam czym-a potem olejem naciera. Mój jasny też zachodzi osadem z herbaty, kawy...
Z Pszenicznej ... 23:26, 03 lis 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
Należy się Tobie kochana lekturka do tego napal w kominku siądź w fotelu bujanym i napawaj się chwilą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies