Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

AniMa 08:52, 04 lis 2016

Marto piesowi mojej mamy nic a nic nie przeszkadza...ale w garażu to on nie siedzi tylko w domu....
Makusia 08:56, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)

4 metry przy świerkach to żaden szał.

Ale mnie się wydawało, że te świerczki to dzieciaczki jeszcze. Wrzucałaś chyba ich zdjęcia - mogłabyś przypomnieć?

Bo mnie najbardziej niepokoi jedna rzecz - one rosną od południa i jak urosną, to strasznie zacienią Ci działkę. Serio. Ja lubię drzewa i lubię cień na działce, ale cień od liściastych a cień od iglastych to są dwie zupełnie różne rzeczy.

A to powiem Ci Asieńko, że mi się zdecydowanie bardziej podobają rośliny z przeznaczeniem do cienia- hosty, żurawki, runianka...ten cień to mi chyba nie przeszkadza

Pipidówki są również i są przeznaczone do nieba, a te trzy chciałam zostawić:
tak było (przy okazji widać co jest w rogu przy kojcu....)

a tak wyglądały po przycięciu (jałowca już nie ma):

Kruszyna...nie wiem...z daleka wygląda mi jak....tuja...
anna_t 08:56, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)

Aniu na przeniesienie suszarki nie ma szans- tym bardziej tam, gdzie pytasz- na ścianie garażu jest drewutnia, co już zmniejsza szerokość/pas wolnego miejsca- tam by się wręcz przejść nie dało, a jak układać drewno, czy kosić, taczkami przejechać- niewykonalne. Poza tym na ścianie tej właśnie mam wyrzut zewnętrzny od odkurzacza centralnego, więc wiesz...dla prania nie byłaby to najlepsza opcja

Derenie i trawy to fajny pomysł, tylko się obawiam, że derenie będą mi rosły "w szerz" i w pewnym momencie rozwieszenie prania będzie awykonalne. Chciałabym coś raczej wąskiego i do 2-3 m Musze sobie to chyba wyczarować

oj to nie wiedzialam że tak wąsko, to nie da rady z tymi sznurkami.
derenie można ciąć
Makusia 08:58, 04 lis 2016

Kawa napisał(a)
Martuś - kot u mnie praktycznie tylko spi i je w garażu w lecie to go 4 dni potrafi nie być

ja tez myślę o drzewach wiesz ale ja to ja
recydywistka

No właśnie- ja już mam takiego Piecha, co to tylko węszy okazji żeby puścić się w długą i upolować jakąś kurę sąsiada albo innego pieska...a moje poczucie odpowiedzialności za to, co się oswoiło jest zbyt duże żeby nie wszczynać poszukiwań, mimo, że wiem, że wróci

Jak będziemy myśleć wspólnie, to może coś konstruktywnego wydedukujemy
anbu 08:58, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)
Aniu - mocznik to po prostu azot, który przyspiesza kompostowanie liści. Nie wiem, jaki ma odczyn. Liście (a zwłaszcza dębu) same z siebie mają kwaśny odczyn i dlatego poleca się je pod kwasoluby.
Można by je było normalnie kompostować w kompostowniku, ale to dłużej trwa, bo dębowe długo się rozkładają.

Asiu dziękuję
A wiesz, że ostatnio przytargałam do chałupy trzy wory liści dębu mocno upchane hi hi
Makusia 08:59, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)
Aniu - mocznik to po prostu azot, który przyspiesza kompostowanie liści. Nie wiem, jaki ma odczyn. Liście (a zwłaszcza dębu) same z siebie mają kwaśny odczyn i dlatego poleca się je pod kwasoluby.
Można by je było normalnie kompostować w kompostowniku, ale to dłużej trwa, bo dębowe długo się rozkładają.

Martuś - ja znalazłam kolumnowe, do dwóch metrów, podobno bardzo tolerancyjne drzewko - wyguguj sobie kruszynę fine line. Będę ją testować u siebie.

No piękna odpowiedź
Gruszka_na_w... 09:20, 04 lis 2016

Te świerki mają wystawę północną, czyli śmiało można tam planować coś w rodzaju rabaty leśnej. Świerki ciąć, dodać coś kulistego, coś kolumnowego np cis. Jako ze świerki mają ostro zarysowany pokrój, to dla równowagi potrzebne jest coś luźniejszego. Można podsadzić te świerki cyprysikiem filifera w odmianie żółto- i zielonolistnej, rodkami o białych kwiatach. Wciepnęłabym tam jakieś niewielkie liściaste, wielopniowe na krawędzi- miałaś chyba w zasobach oczar?. Ścieżkami bym się nie przejmowała. Mogą być minimalnie szerokie. Człowiek z natury swej nie lata wokół budynku, tylko skraca sobie drogę przez wnętrze domu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 09:35, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)

oj to nie wiedzialam że tak wąsko, to nie da rady z tymi sznurkami.
derenie można ciąć

No nie da rady
Derenie podobają mnie się bardzo...
Makusia 09:38, 04 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te świerki mają wystawę północną, czyli śmiało można tam planować coś w rodzaju rabaty leśnej. Świerki ciąć, dodać coś kulistego, coś kolumnowego np cis. Jako ze świerki mają ostro zarysowany pokrój, to dla równowagi potrzebne jest coś luźniejszego. Można podsadzić te świerki cyprysikiem filifera w odmianie żółto- i zielonolistnej, rodkami o białych kwiatach. Wciepnęłabym tam jakieś niewielkie liściaste, wielopniowe na krawędzi- miałaś chyba w zasobach oczar?. Ścieżkami bym się nie przejmowała. Mogą być minimalnie szerokie. Człowiek z natury swej nie lata wokół budynku, tylko skraca sobie drogę przez wnętrze domu.

HAniu nie wiem jaka to wystawa, ale kierunek zdecydowanie południowy- ewentualnie południowo-zachodni
Nie mam oczara, ale....jaki on cudniasty! Chce go mieć tego oczara ewidentnie chcę, chcę!
I rację masz, że wokół budynku się nie biega...no chyba, że ma się 8 lat i uwielbia się w piłkę grać To zmienia postać rzeczy
AnnaCh 09:43, 04 lis 2016

No jak świerki są od południa, to rabata przed nimi będzie miała wystawę północną