Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 14:55, 05 wrz 2020

Do góry
Piękna pogoda trzeba wykorzystać

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 14:41, 05 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Daturą jestem zachwycona Pierwszy raz mam te roślinki, ale już wiem, że zagoszczą u mnie na stałe. Duży kwiat utrzymujący się sporo czasu, ładny kolor, delikatny zapach - ach jak będzie pięknie kiedy wszystkie zakwitną

Życzę miłej niedzieli

Witam Morela

Datura to najbardziej żarłoczny krzew. Pijus nie z tej ziemi brzozę przebija
Miałam daturę przez kilka lat nie mam.
Była potężna dzwony w kolorze jak na 1 focie kolor obłędny.
Wyrzucałam ja kilka razy miała taką siłę w sobie, że zawsze nawet na śmietniku w liściach rosła. Jednego roku zmarzla, ale schowałam go garazu
Zima przeszła nie odbiła korzeń duży wyrzuciłam do kompostu.
Po jakimś czasie kosimy trawę jadę taczka do kompostu jakie zdziwienie a u niej kilka gałęzi na metr wysokości.

Czy wiesz, że możesz jesienią uciąć gałęzie włożyć do wody i wypuszcza korzenie później wiosna włożyć do ziemi. Bardzo łatwo się przyjmują.

Urosła tak duża normalnie drzewo. Jesienią badyle przycięłam i schowałam i od tego czasu zawsze rosła w komposcie wyrastało zawsze drzewo przez kilka lat. Żywot zakończyła jak kompostownik się spalił eM wrzucił popiol z ogniska widocznie były jakieś nie spalone drewna.

Ogród piekny. Taki basenik mi się marzy na razie musi wystarczyć rozkładany.
Pompa ciepła piszesz rzecz dobra, ale u mnie nie opłacalna. Za to ogniwa tak.

Pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 12:23, 05 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Urszula

Czytam o tej słomie a jaka to słoma żytnie, owsiana czy jeszcze inna.

Mam dużo słomy po trawach i każdej wiosny mam dylemat co zrobić z taką ilością zawsze paliłam w tym roku wywiozłam.
Myślę aby kupić taką sieczkarnie moglabym wtedy do kompostu wyrzucać albo ściółkować. Mam rozdrabniacz myślałam może te grubsze trawy przemiele, ale za miękkie.
Trzeba będzie pomyśleć co zrobić.

Pozdrawiam

Nie wiem jaka ta słoma. Jest zbelowana w postaci pociętej. Nie robię z nią nic, tylko układam na rabacie. O efektach będę mogła napisać za rok.

Chopin i Goethe

Ogród z fortepianem 11:53, 05 wrz 2020

Do góry
Dzięki dziewczyny - szklarenka Rzeczywiście jest za mała ale nam musi wystarczyć - pomidorow W niej jest za dużo ale jeszcze sie uczymy
Witam Agata
Odnośnie tego niebieskiego krzaczka czy próbowałaś zadołować gałązki. Jestem pewna że by się ukorzenily to trochę potrwa ale na pewno będzie sukces.

Nie próbowałam bo gałązki są dość sztywne ale spróbuje jakaś znaleźć i przysypać - może sie uda

Magleska napisał(a)

Podziwiam Wasze pomidory .......które odmiany możesz polecić -takie najbardziej ulubione przez Ciebie ?
mam nadzieję ,że w przyszłym sezonie dorobię się szklarenki ,lub chociaż foliaczka ,więc będę mogła poszaleć z pomidorkami

Jeśli chodzi o pomidorki to na pewno aussie, polisch, berkeley tie die pink, warszawski świt, najsmaczniejsze zolte brandywine i zolotye kupola i z karlowych żółtych Dwarf golden champion (to krzak nie wymagający podpór i rosnący do 70cm) pyszny a z koktajlowych ambrosia Red.

Co do zakupu szklarenki to jest to genialna sprawa - bierz największą jaka sie zmieści - im mniejsza tym mnie wygodna - gdybyśmy jeszcze raz kupowali wzięlibyśmy większa i postawilibysmy ją w poprzek by nie zagracała ogrodu. Nie w każdej szklarence są okienka na górze - koniecznie bierz taka z okienkami
Szmaragdowy Zakątek 07:54, 05 wrz 2020

Do góry
AniazUroczyska - Aniu, hulam to tu to tam (oczywiście przy zachowaniu ostrożności), bo dość już mam siedzenia w domu przez koronatime.
Plany są ...więc ciężko będzie mnie zastać w domu
Babciować będę od końca października...już wcale tak dużo czasu nie zostało.
A szmaragdom nic nie robię ...po prostu sobie rosną. Raz na trzy lata oczyszczam je tylko z suchych gałązek.

popcorn - Carola tak już rozmawiałyśmy z dziewczynami kiedy do ciebie przyjechać ale jakoś czasu brak...nie możemy się razem wstrzelić w termin

ElzbietaFranka - u mnie w żywopłocie 1/3 to bluszcz, 1/3 to róże i kolejna część to winobluszcz, który próbuje zawładnąć i przejąć całkowitą kontrolę nad pozostałymi kuplami z żywopłotu !!!
Ukojenie 23:36, 04 wrz 2020

Do góry
Witam Żona

Cieszę się że wszystko dobrze u ciebie. Córcia się dobrze chowa, a ty jesteś zadowolona.
Życzę dużo zdrowia dla was.

Pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:18, 04 wrz 2020

Do góry

To prawda u mnie przy oczku nie ma komarów najgorzej w krzakach.

Zwiedzałam przed chwilą pięknie jest. Podoba mi się ta dzikość nad tym stawem. Mam też tyle różnych konarów kręconych muszę moje przyozdobic.
Rybki w oczku to frajda w ogrodzie można się patrzeć i patrzeć.
Czy ja dobrze zrozumiałam, że liście Lilli myłas w oczku?

Pozdrawiam

Ja sobie przywiozłam korzonki, a co... same się prosiły weź mnie
Rybki zawsze cieszą, a koi to już jak dzieci są

Jak już założę wodery i wejdę do wody to czyszczę wszytko Elu
Ogród Cioci cz. 3 23:02, 04 wrz 2020

Do góry

Dołączam i ja do zachwytów nad twoim ogrodem. Pięknie wymuskany od parteru po wypiętrzenia. Każdy kwiatek ma swoje miejsce na tle zieleni. Horty to jest to nigdy nie zawiodą szczególnie ogrodowa.
Róże porażka tego sezonu przynajmniej u mnie (to znaczy pąki były tylko lało i pąki gniły). Już myślałam, że drugie kwitnienie będzie lepsze może jest dużo pąków,ale znowu leje u nas po kilka razy dziennie. Deszcz potrzebny, ale nie wiadrami z nieba.

Małgosiu rutewka jednak najładniej wygląda w kępie tak jak u ciebie. Mam rozrzucona w trzech miejscach i trzeba je scalić. Nawet jak okwitnie też ma swój urok. A widzę, że stipy masz przycięte.
Kupiłam w tym roku ok 100 szt Jeżowek mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie na co popatrzeć.

Pozdrawiam

Róże u mnie przeciętne bardzo w tym roku i pełno plamistości złapały. Rutewki mam dwie w tym miejscu i taki efekt.
Będzie u Ciebie spektakl jeżówkowy w przyszłym sezonie Pozdrawiam

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:44, 04 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

To prawda tam gdzie nie ma rybek i żab się rodzą, w kałużach i po burzowych ulewach w krzaczorach.

To prawda u mnie przy oczku nie ma komarów najgorzej w krzakach.

Zwiedzałam przed chwilą pięknie jest. Podoba mi się ta dzikość nad tym stawem. Mam też tyle różnych konarów kręconych muszę moje przyozdobic.
Rybki w oczku to frajda w ogrodzie można się patrzeć i patrzeć.
Czy ja dobrze zrozumiałam, że liście Lilli myłas w oczku?

Pozdrawiam
Ogród z fortepianem 22:30, 04 wrz 2020

Do góry
Witam Agata

Przejrzałam cały wątek. Bardzo ładnie czysto dużo nasadzeń różne rośliny. Róże i lawenda pięknie się komponują. Mieszkasz w tak pięknym zakątku to musisz dorównać sasiedztwu.
Piszesz że pomidory szaleją należy się cieszyć że taka klęska urodzaju. Co to za odmiany masz tych pomidorów. Ta szklarenki za niska i wychodzą. Dałaś im pewnie dużo dobroci pod krzaki i takie miłe efekty, że wychodzą przez okno dachowe.

Odnośnie tego niebieskiego krzaczka czy próbowałaś zadołować gałązki. Jestem pewna że by się ukorzenily to trochę potrwa ale na pewno będzie sukces.

Bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam
Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 20:56, 04 wrz 2020

Do góry
LLEA napisał(a)
Dzisiaj udało mi się zakupić większość zaplanowanych roślin na rabatę frontowa. Muszę jeszcze uzupełnić ziemię oraz dokupić brakujące i będzie sadzenie. Jak się podoba?
Jodła koreańska, rododendron, trawa red baron, jałowce plozace, klon palmowy, sosna gęsto kwiatowa.

Witam

Jeżeli chodzi o jodłę jest trochę nie równa. Posadz ja tak aby od budynku miała odstęp ok 3 metrów niech będzie posadzona w tym roku tylko zachowaj odstęp od budynku.

Ta ściana jest bardzo ładna dobrze by było posadzić coś na tle tej ściany np miskant gracillimus lub morning light w odstępach 1 m. Następnie hortensje, tawuły golden carpet, golden princes, golf flame. Na wiosenne kwitniecie możesz posadzić na tej rabacie, krokusy, tulipany, narcyzy, hiacynty, czosnki. Piękne kolorowe jeżówki. Imperata posadzona w kępie w jakimś rogu.

Spójrz do na wątek "japoński ogród Reni i Matowego" Renii.

Pozdrawiam
Ogród do odnowy 18:44, 04 wrz 2020

Do góry

Może ta gaura w cieniu rośnie i bardzo wyrosła bo słońca szuka, może też i Ca gesta. Nie powinna się pokładać. U mnie jedna i druga rośnie w słońcu i dobrze rosną. Biała ma pędy ponad półtora metra.

Deszczyk się przydał i to bardzo

Niby rabata w pełnym słońcu ale faktycznie tam bardzo w tym roku gęsto i po deszczach już nie miały szans się podnieść
Ogród do odnowy 13:19, 04 wrz 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Popadało, kilka beczek opróżniłam wiaderkami nosząc wodę podlewałam to co pod sosnami rośnie

Oglądam gaury w różnych ogrodach, szczególnie biała pięknie stoi na rabatach. U mnie wszystkie leżą. Najgorzej wygląda ta różowa

Może ta gaura w cieniu rośnie i bardzo wyrosła bo słońca szuka, może też i Ca gesta. Nie powinna się pokładać. U mnie jedna i druga rośnie w słońcu i dobrze rosną. Biała ma pędy ponad półtora metra.

Deszczyk się przydał i to bardzo

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:41, 04 wrz 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Tak, na jesien. Do wiosny zadziala

Wg mnie trawnik w dobrym stanie. Przed wapnowaniem trzeba zbadać pH trawnika Bo można z wapnem przedobrzyc.

Jeżeli chodzi o pędraki i inne robactwo to boją się oprysku gnojówka z wrotyczu. Trochę posmierdzi, ale wieczorem opryskać trawnik akurat dla sąsiadki smrodek dobry.
Suchy wrotycz kupisz w sklepie zielarskim. Jak stosować przepisy w necie.

Smagliczka do samej zimy kwitnie.

Pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 07:35, 04 wrz 2020

Do góry

To nie jest kapusta. Kalarepa lub brukiew to tak. Jeszcze rzepa ma podobne liście.

w takim razie to bardzo dziwna historia...ani jednego ani drugiego nie kupowałam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:42, 03 wrz 2020

Do góry
JoannA napisał(a)
Jeżówek czas
Moje ulubione Delicious Nugat

Joanna witam

Kiedyś byłam u ciebie ale już nie pamiętam. Wiesz jak to jest człowiek nie jest w stanie wszędzie być co chwilę.
Piękne masz jeżówki. Też w tym roku kupiłam prawie 100 szt Hania Anabell mnie zaraziła też ich ma dużo. Ona skądś sprowadziła ja tylko zapłaciłam i przywiozłam od niej. Ma piękny ogród.

Kupiłam delicious Nugat 24 szt bo tak wyszło z palet. Już wysadzilam ale prawdopodobnie za gęsto trudno będę przesadzać.
Jeżeli będą kwitnąć tak jak u ciebie to się cieszę. Od czegoś trzeba zacząć. Prawie wszystkie maluchy w tym roku kwitły lub jeszcze kwitną.
Czy ty coś robisz aby się tak krzewily.
Pomijając jeżówki masz bardzo ładny kwiecisty ogród. Też dążę do tego ale czy mi się uda.

Pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 22:23, 03 wrz 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Żegnam się ostatecznie z kłosownicą. Od połowy lata wygląda mało efektownie, delikatnie mówiąc.

Miejsce śłoneczno-półcieniste.

Pierwsza myśl - podstawowa zielona hakone
Druga myśl - Hameln - jest też na przeciw w Anabell
Trzecia myśl - s. jesienna, jest wszędzie mało kłopotliwa i szybko zielona

Co wybrać? :/

Wiosną muszę przesadzić zza brzóz Gracki, mają za ciemno i się pokładają.

Witam Jagoda

Przeczytałam dosyć sporo stron twojego watka i zatrzymałam się na tej focie.

Przede wszystkim trudno będzie aby pod brzozami co kolwiek rosło wszystko do pewnego czasu. Brzoza to okropna pijawka i bardzo dominuje nad wszystkimi roślinami które rosną pod nią.
Ze swojej praktyki wiem, że wszystkie np. róże, horty, nawet trawy musiałam po wysadzać. Mam 2 m od brzóz posądzony żywopłot widać od razu tam gdzie nie rosną brzozy żywopłot z tui jest bardzo gęsty a tam gdzie brzozy rosną bardzo rzadki.

Przyczyną schnięcia trawy jest to, że brzozy pożerają i wypijają wszystko spod roślin. Mają bardzo płytki system korzeniiwy. Prawie na wierzchu.

Nie wiem jak wyglądają gracki które rzeczywiście powinny mieć dużo słońca nie powinny się pokładać są bardzo szerokie górka.

Moim zdaniem czy nie lepiej posadzić pod tymi brzozami np rumianke japonska, zrobic obwódkę z żurawki jest tyle pięknych kolorów. Albo jeszcze wrzosy będą współgrać nie potrzebują tyle wody.

Jeżeli chodzi o bergenie bez problemu się przyjmują o każdej porze nawet 10 cm korzenia i po 2 tygodniach wypuszczają liście. Córkami dużego korzenia bo mają takie długie badyle po wsadziłam do ziemi. I mam teraz bergenie od groma.

Pozdrawiam

Ogród w mieście-ogrodzie 22:16, 03 wrz 2020

Do góry
Przeszłam przez cały wątek, mój wpis na wątku na str. 71 czyli juz byłam i jak ja mogłam nie zagladać tutaj dalej. Tyle kwiecia, jak to wszystko pięknie współgra. Ta droga dojazdowa do domostwa Och.
Rododendrony przepiękne, jak pięknie rosną. Odrobiłeś kawał roboty od początku do dzisiejszego dnia. Wprost nie do uwierzenia, że tylko ktoś pomaga ci kośić i ewentualnie mielić przez rozdrabniarkę.
Ja się nie wyrabiam.

Chciałam zapytać jak nazywa się ta roślina,jeszcze miałam pytania skopiowałam i gdzieś po drodze zgubiłam.

Watanabe rośnie u mnie w słońcu jeszcze dobrze nie kwitła rośnie u mnie 3 rok i w tym roku mi przymarzła bo u nas są niestety zimni ogrodnicy. W tym roku bardzo ładnie urosła. Mam też Kilimandzro została przysuszona podczas mojego wyjazdu - kwitnie ale nie ma liści.
Pytanie do posadzenia mam różne kaliny: pink banty, st. keverne (moze masz) czy mogę je posadzić pod sosnami tzn w cieniu, półcieniu.

Co robisz z tymi igłami.

Dzięki Elu za przemiłe słowa
Na pierwszej fotce to żółwik Lyona. Lubi wilgoć i półcień, fajnie rozrasta się. Ta kępa ma kilka metrów kwadratowych, w kilka lat (3 lub 4) rozrosła się z 5-6 sadzonek. Już go porozstawiałem w różnych miejscach ogrodu.

Igły na trawie w lasku grabię lub zbieram kosiarką do kosza. Na tej fotce to po przejściu jesienią wichury - wszystkie suche igły spadły jednocześnie

Kaliny japońskie są bardzo wrażliwe na niedobór wody. Pod sosny nie polecam! Spokojnie dają radę w półcieniu. Lubią mieć stale wilgotne i żyzne podłoże. Bardzo dobrze reagują również na nawożenie mineralne - zmiana w wielkości i barwie liści jest prawie natychmiastowa i duża. Nie pamiętam czy któraś z moich to St. Keverne, najwięcej mam Mariesii, Watanabe, Pink Beauty, Old Port, Popcorn i Mary Milton.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 21:46, 03 wrz 2020

Do góry

To wypoczywaj. W Wawie pada deszcz z przerwami.
Nad morzem widać, że też nie ciekawie, ale nie trzeba się ciągle opalać jest wiele innych sposobów na spędzanie czasu. Najważniejsze aby bryzę morska wdychać.
Też miałam piękna plażę i wodę w Rogowie.

U mnie też podmokły teren. Prawie wszystkie rabaty mam na podwyższeniu. Jak jest sucho muszę podlewac, a jak mokro nogi roślin nie stoją w wodzie.

Miłego dnia

Elu ,że byłam nad morzem to już prawie zapomniałam byliśmy tylko na weekend ,ale lepsze to niż nic ,
pogoda była cudna no może jedno dopołudnie było pochmurne ,jednak szybko wyszło słońce i mogliśmy plażować

Wszystko co dobre szybko się kończy i teraz już tylko praca ,niestety nie tylko ta ogrodowa

Dla odmiany czas na zmiany... 21:31, 03 wrz 2020

Do góry
beta napisał(a)
Dziewczyny. Powiedzcie mi czy z tej kapusty coś będzie? :—)

Jakiś tak się wybujała i nic więcej

Jest sens ja dalej trzymać na zagonie ?

To nie jest kapusta. Kalarepa lub brukiew to tak. Jeszcze rzepa ma podobne liście.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies