Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:29, 04 lis 2014

Do góry
Właśnie chcę spróbować się polubić z nimi. Zaciekawiły mnie ostatnio.
Dzięki. Buźka.

Załąkowić lilie - uwielbiam te Twoje obrazki słowne
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:19, 04 lis 2014

Do góry
mnie się do nich podoba KarlF żeby 'złąkowić' trochę te lilie, ale Ty go nie za bardzo lubisz chyba.
Krótkowłosy w porze kwitnienia lili będzie kępkami trawki- nie doda wiele, będzie nuetralny.
Ogród Botaniczny we Wrocławiu 08:00, 04 lis 2014

Do góry
Mój ulubiony ogród, i chyba najwięcej razy w nim byłem, oczywiście pomijając bolestraszyce . Lilie raczej się nie otworzą, ale jeśli sporadycznie, to już się nie zamkną, zdechną otwarte, na to wszystko ma wpływ pogoda.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:39, 03 lis 2014

Do góry
Mira - kolorowo to było w lipcu, jak przyjechali to już było pozamiatane Lilie, liliowce, floksy i kupa bylin przekwitła.... zastanawiałam sie czy wogle zgodzić się na przyjęcie ich.. jednak lipiec to u mnie najkolorowsza pora roku i tak mieli przyjechać...

Anita - ja też nigdzie nie na bieżąco... ale jak już wpadnę to nadrabiam.. oj będzie co robić zimą.... będzie za krótka by poczytać.. a mam ochotę ciągle zajrzeć do innych pięknych ogrodów w których nigdy nie byłam, a pojawiają się coraz to nowe.

Roma - a ja zastanawiam się ile Ci to czasu zajęło??? Pomijam milczeniem, że mam 2 wątki spotkaniowe i 2 wątki z ogrodem.... to już istna trylogia. Ciągle mówię, że pora spauzować, ale jakoś mi to nie idzie... Ale pełny podziw.... i dużo samozaparcia w Tobie Kiedy będzie Twój wątek??

Przemek - też pogoniłam do ogrodu i po godzinie jest ciemność.. wykopałam dalie, wycięłam co brzydkie z jednej małej rabaty i pozamiatane.... a Ty uważaj po chorobie.... nie przesadź ze zdrowiem.

Irenka - mus się zdzwonić.. domyślam się że Dżaga narobiła sobie (i Tobie) kłopotów a nie Sonia.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:15, 03 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Magnolia - moje lilie to właśnie Mapira, kolor bardzo ciemny, jak na foto.
I muszę Cię zmartwić, ale jeżówki Green i lilie nie zejdą ze sobą, nawet w fazie pąka. Brakuje z 2 tygodni. Jeżówka Green jest najpóźniejszą jeżówką ze wszystkich jakie mam.. i to bardzo mocno. A Mapira to wczesna lilia. Ale tak jest u mnie, u Ciebie może być inaczej.

tak własnie podejrzewałam że może tak być. Choć u mnie często cebulowe wyłażą i kwitną troszkę później niż w okolicznych dlatego nie trace nadziei
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:42, 03 lis 2014

Do góry
Taka tam przymiareczka z ostatnimi koszykami jakie mi zostały

Ale tam gdzie zamawiałyśmy z Izą krokusy, jakiś lichy wybór cebul
Wybrałam tylko 4 lilie i 2 paczki narcyzów które chyba dam do tych donic

donice kupione w zeszłym tygodniu, czekają na przemalowanie

Także na tą rabatę nie będę już chyba nic upychać na siłę.

Mam inny pomysł, ale mój J już się mocno awanturuje przed na jakiekolwiek roślinne zakupy.

Zamówiłyśmy 200 krokusów - mix kolorów wielkokwiatowch i kusi mnie dać je właśnie pod okna salonu.

a na zakole przy kuchni dokupić same fioletowe..............
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:35, 03 lis 2014

Do góry
Zrobiłam porządek z rabatą pod salonem
Zdjęłam korę, przekopałam i próbowałam wydumać jakiś plan na nią na przyszły rok.

Mam parę koszyków więc były przymiarki - ale nie mam już cebul hahahaha.
Zostały mi tylko 2 paczki takich żółto różowych, dojdą cztery lilie i dalej będę już działała chyba jednorocznymi i tym co będę kupować już na wiosnę.
Na tył rabaty wiem na pewno że wsadzę rząd dalii - bardzo dobrze tu rosną i będą cieszyć oko do przymrozków

Przyjazny ogród 07:21, 02 lis 2014

Do góry
Klamber napisał(a)
Cześć Mariusz, witam się z Tobą z Rozetta Garden. Byłem tam w zeszłym roku i widziałem duże Kolokazje. Są tu też z liśćmi bordowymi. Pokażę Ci jeszcze kilka fot z tego ślicznego ogrodu. Powiem Ci, że ogrody tu wszystkie są piękne, nie chciał bym wybierać najładniejszego, miałbym z tym kłopot. Ogród jest pięknie położony, wysoko na skarpie nad j.Ontario. Luknąłem w Twój wątek ładnie masz i okolica również ładna, sarenek nie zazdroszczę, tu jest ich dużo i widziałem jakie spustoszenie mogą zrobić w ogrodzie. Tu nie ma płotów więc ludzie w różny sposób zabezpieczają siatkami swoje roślinki, nie wygląda to zbyt estetycznie. Ja mam słaby internet aby latać z wątku na wątek, już mnie krew zalewa jak muszę u siebie coś napisać, więc się nie obraź gdy nie będę zaglądał. Te fotki zimowe to chyba nie z tego roku? Pozdrawiam.

Piękne klimaty, a kolokazja boska. Spróbuję z nią w oczku wodnym, jedno z nich jest płytkie i wystawione na całodniowe słońce, świetnie rosną tutaj lotosy lilie tropikalne i inne ciepłolubne. To takie oczko, do którego rośliny wstawiane są tylko na sezon. W Bolestraszycach byłeś, to dużo widziałeś, ale tego oczka jeszcze w tym czasie nie było.

Zimowe fotki o które pytasz oczywiście nie są z tego roku, posłużyły w dyskusji o natlenianiu zimowym. Pozdrawiam i dzięki za piękne zdjęcia
Ogród Botaniczny we Wrocławiu 22:40, 01 lis 2014

Do góry

26 październik, ciekawa jestem czy zakwitły te lilie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:34, 01 lis 2014

Do góry
Magnolia - moje lilie to właśnie Mapira, kolor bardzo ciemny, jak na foto.
I muszę Cię zmartwić, ale jeżówki Green i lilie nie zejdą ze sobą, nawet w fazie pąka. Brakuje z 2 tygodni. Jeżówka Green jest najpóźniejszą jeżówką ze wszystkich jakie mam.. i to bardzo mocno. A Mapira to wczesna lilia. Ale tak jest u mnie, u Ciebie może być inaczej.
Angielski ogród - chciałabym... 09:50, 31 paź 2014

Do góry
Witaj!!
Przejrzałam cały wątek,ogród pełen zmian
Ja już 2 lata temu myślałam,że mam posadzone wszystko,,ale jak zaczęłam zaglądać, na fora ogrodowe.Tak tylko ciągle coś dokupuję, dosadzam, i zmieniam
Dużo podobnych albo takich samych roślinek mamy.
Ładne masz róże,lilie ,liliowce, to co i ja lubię.
Ja też w tamtym roku zaraziłam się jeżówkami i ciągle je dokupuję.
Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:07, 31 paź 2014

Do góry
ja tak dywaguję. mój ogród jest do takich prób i doświadczeń.
Być może nie wyjdzie, coś nie spotka się, coś się rozkraczy brzydko, czy wyrosnie nie tak... trudno.
Ale ten kolor jako plamki wciąga mnie.
A lilie azjatyckie tez sa frapujące, tylko właśnie chce je tak znosić do roli dodatku
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:47, 31 paź 2014

Do góry
Dzięki za porady, Ania. Ty masz szerokie spojrzenie na ogród, ja aż tak nie ogarniam.

Marta, te lilie bardzo mocny kolor mają! Ładne. To na tą czerwoną rabatę?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:10, 30 paź 2014

Do góry
Nie czytam całości dywagacji, wiec jak walnę głupotę to sorki.
Afrikankę możesz śmiało pomiędzy trawy, ale nie wysokie, u mnie rośnie za rozplenicą. Z powodu traw raz już cebulę przepołowiłam, ale zakopałam przeciętą i po 2 latach znów mi kwitnie
U mnie wygląda tak... jak znajdę lepsze foto to wrzucę.. potem usunę fotkę. Jako, żę cebule pociachałam, to dosadziłam citronellę.. i teraz mam dwa różne żółtki.. ale pożarte przez trawy wiec nie grzebię by posegregować. Ogólnie ta lilia dość wolno przyrasta... i jest dość niska jak na lilie. Widać dokąd jej sięga rozplenica.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:36, 30 paź 2014

Do góry
To mamy lilie Magnolia, Ewalm, Pszczelarnia.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:03, 30 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

3 kup- jedna twoja, druga moja, tzrecia Pszczółki albo Ewalm. Co dziewczyny?- bedziemy hodować lilie w cudzym ogrodzie

OK. Macie jak w banku. Każdą oznaczę, zobaczymy, któa będzie się najlepiej sprawować.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
No dziewczyny, jak wy potraficie człowiekowi życie ułatwić 5 minut i problem z czym posadzić lilię rozwiązuje się. Chyba kupię choć 1 cebulkę, żeby poobserwować jaka duża rośnie i czy rzeczywiście ładna.

No bida w tym roku straszna, nic nie zostało w sklepach i mam wrażenie, że zdecydowanie mniej było.

3 kup- jedna twoja, druga moja, tzrecia Pszczółki albo Ewalm. Co dziewczyny?- bedziemy hodować lilie w cudzym ogrodzie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:44, 30 paź 2014

Do góry
Mnie lilie z trzcinnikami się podobają. Tak jak rosa glauca z palczatką.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:41, 30 paź 2014

Do góry
ewalm napisał(a)
Jak na czacie. Mnie się wydaje, że mogłyby i że powinno być więcej trzcinników i w nich lilie. Takie mocne punkty.

tak, tak
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:34, 30 paź 2014

Do góry
Jak na czacie. Mnie się wydaje, że mogłyby i że powinno być więcej trzcinników i w nich lilie. Takie mocne punkty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies