Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 17:50, 08 wrz 2014

Do góry
Jak by się lenili, to by nic nie dokuczało
pewnie na domku przeciąg go załatwił, jak schody wykańczał...
Gosia, jak lilie przekwitły, to co robisz z badylkam?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:49, 08 wrz 2014

Do góry
Danusiu, co się robi, jak lilie przekwitną, denerwują mnie teraz te badyle, mogę je uciąć? i czy Monardę też ściąć, nasiona rozsypałam po rabatach, ale reszta chyba do cięcia?
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:27, 08 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu, a mnie się ta rabata podobała chociaż nawet troszke Cię rozumiem bo już w czerwcu było tam baaardzo gęsto

Aniu nie denerwuj się już na te róże tak rok mamy okropny pod względem chorób. Mam u siebie lilie od 8 lat i nigdy na nic mi nie chorowały, zero plam na liściach zasilały kompost co roku. W tym roku wszystko gnije w różne plamki i plameczki i już muszę wszystko wyciąć i spalić to nawet nie chce myśleć jak wyglądałyby u mnie róże.
W sumie to mam nerwa na te lilie bo zazwyczaj wycinałem w połowie października i do tego czasu przynajmniej zielona plama była na rabacie.. teraz już będzie pustką straszyć.

Łukasz masz rację.. moje lilie i inne byliny w tym roku wyglądają okropnie.. dużo już wycięłam bo straszy..... nawet żelazne odmiany chorują... Znów się powtórzę.. to wina tego, że nie było zimy i nie wytępiło zarazków chorobowych. W dodatku afrykańskie upały przeplecione z intensywnymi opadami deszczu.. czyli bardzo sucho i bardzo mokro ..
Tak sobie myślę, że jeszcze półtora miesiąca i znów będzie brzydko, zimno.. i ... złapałam chandrę.

To na wiosnę do demolki..

A to spróbuję jeszcze w tym roku chociaż z grubsza uładzić.. niestety byliny maja to do siebie, że co 3 lata pasuje odnawiać rabaty, bo wszytko dziczeje..

Katalpa jak zrobiła się łysa to nasadzenia drażnią.. i wiele innych miejsc.. i mykam uporządkować papiery firmowe.. miałąm nie zaglądać na forum bo rozprasza..

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:25, 08 wrz 2014

Do góry
Aniu, a mnie się ta rabata podobała chociaż nawet troszke Cię rozumiem bo już w czerwcu było tam baaardzo gęsto

Aniu nie denerwuj się już na te róże tak rok mamy okropny pod względem chorób. Mam u siebie lilie od 8 lat i nigdy na nic mi nie chorowały, zero plam na liściach zasilały kompost co roku. W tym roku wszystko gnije w różne plamki i plameczki i już muszę wszystko wyciąć i spalić to nawet nie chce myśleć jak wyglądałyby u mnie róże.
W sumie to mam nerwa na te lilie bo zazwyczaj wycinałem w połowie października i do tego czasu przynajmniej zielona plama była na rabacie.. teraz już będzie pustką straszyć.
Rododendronowy ogród II. 20:55, 07 wrz 2014

Do góry
No więc głównie dzieki Małej Mi która wie kiedy człowiekowi w glowie namieszac zmieniłam plany co do grządki przy rh. Zadzwoniła do mnie gdy już niemal byłysmy w Kutnie i tak obrazowo przedstawiła mi jak ma wyglądac ta grządka że od razu się zgodziłam, potem pewnie bym się juz nie wahała dosłała kilka inspiracji i sprawa była przesądzona. Ma racje ze róze nie dla mnie (nie tylko ona to mówiła) więc bedą hosty i nie tylko. Udało jej sie mnie przekonac równiez dlatego ze niewiele wcześniej dostalam prezent od Kasi piękna i wielką hostę i od razu zobaczyłam ja na tej grzadce . To ona, moim zdaniem cudna.

No i dziś było sadzenie na nowej grządce. Mam jakieś zdjecia ale niewiele na niej widac. Są posadzone 4 hosty wszystkie z dużych gatunków , jedna jak juz pisałam od Kasi , druga którą już dawno dostałam od Karoliny i dwie kupione wiec małe , jedna to jasna Great Expeditons a gruga z niebieskimi liścmi , nazwy nie znam bo sie gdzies zapodziała.Do tego dosadziłam dwa rodzaje trawek jedne od Kasi , drugia od Mariolki. Przez dzielenie straciły na wygladzie ale w przyszłym roku na pewno nadrobia i bedą piękne.Do tego trzy ostróżki jednoroczne i trzy dzwonkiPrichard'sVariety kupione wiosna no i zostało miejsce na brunery . Miedzy tym wszystkim posadzę chyba jeszcze lilie martagony i to będzie chyba koniec. Teraz grzadka wygląda jeszcze nieciekawie bo brakuje bruner i rośliny w jesiennej szacie też niezbyt piękne ale od wiosny jestem pewna ze bedzie dobrze. Buziaki dla wszystkich którzy dzielnie mi doradzali i nawet godzili się na róze na które sie uparłam . Moze gdybym nie dostała hosty od Kasi to dalej bym sie upierala a ta hosta tak mi sie spodobala że przy bardzo przekonywujacym i nie znoszacym sprzeciwu wywodzie Ani sprawa była przesądzona.
Mój kawałek planety 20:37, 07 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Kochani - czy kojarzycie rośliy który kwitną na zielono lub biało-zielono ? coś w odcieniu limelight ?

Widziałam ostatnio róże takie seledynowe, ale nie pamiętam nazwy, musialybyśmy poszukać. Te które ja zamówiłam teraz- Alden Biesen- też, zobacz sobie- kwiaty podobne do hhortensji i kolor od seledynowy do różu. Jeżówki, albo np białe liliowce albo lilie..
Przyjazny ogród 15:25, 07 wrz 2014

Do góry
Witaj, dobre wyjście jak nie ma się innych roślin, u mnie najpierw skonsumował rogatka, kotewkę i grzybieńczyka, nieznacznie niszczył lilie wodne i grążela. W stawach z kolekcjami roślin odpada.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:18, 06 wrz 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ja też Twój zamiar popieram

Dla Ciebie ptaszki w ścieku... aparat łapał ostrość na krople wody... ale widać jak chlapią się ... ja też dziś brodziłam w basenie (zlewaliśmy wodę i czyściliśmy przed zimą) i w kałuży.. odławiałam przekwitłe lilie, brzydkie liście.. woda była cieplutka

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:00, 06 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Rapsody jest jednak zachwycająca. Posadzę ją do perovski!

a jaka masz ja kupiłam Russian Sageale lilie też do niej pasują np. białealbo białe róże
Kwiaty z ogródka Marty :) 18:20, 05 wrz 2014

Do góry
Martuś bardzo Ci dziękuję ale chyba zostanę przy moich 9 sztukach lilie cudownie pachną, są piękne ale krótkotrwałe później zostają po nich tylko łodygi Mam je u siebie żeby mieć ale szału nie ma
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 10:25, 05 wrz 2014

Do góry
przemekg napisał(a)
Nymphaea 'Wanvisa' - Lilia Wodna
długo nie brak było czekać to jej drugi kwiat.

No i zaskoczyła nas Twoja Wanvisa, nie tylko Ciebie Przemku, wygląda nieziemsko, jeszcze czegoś takiego nie widziałam, wszystkie lilie są piękne, ale to jest ciekawostka wśród wszystkich lilii.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:00, 05 wrz 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Pospacerowałem , piękny ogród, oczko wodne zachwycające.
Odnośnie wpisu u kasik, normalne zjawisko, często grążele, ale i naturalne lilie wodne (białe czy północne) słabną w koszach, ale często też szleją.
Pozdrawiam i miłego wieczoru.

U mnie lilie wodne właśnie szaleją...rozłosły się aż za bardzo

wczesną wiosną

teraz

Kwitnące skarpy 18:57, 04 wrz 2014

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
sadziłem:
110 szafirków
30 białych tulipanów
30 fioletowych tulipanów
60 białych krokusów
100 fioletowych krokusów
25 narcyzów tete a tete

jeszcze masz sporo czasu aby je wysadzić lecz z drugiej strony pogoda jest do tego idealna

No toś ładnie tego wsadził. Ja głównie tulipany, nowy zakup czarne, i lilie, jak się uda t w przyszłym tygodniu. Pozdro
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:35, 04 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Tez swoje lilie musze przesadzić bo rosna w półcieniu i strasznie mi się wyciągają a jak pada łamie je w pół

Czekamy na zdjęcia

no właśnie mam identyczną sytuację.. dlatego muszę na słońce je dać
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:28, 04 wrz 2014

Do góry
Tez swoje lilie musze przesadzić bo rosna w półcieniu i strasznie mi się wyciągają a jak pada łamie je w pół

Czekamy na zdjęcia
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:24, 04 wrz 2014

Do góry
też słyszałam takie prognozy ale ja na swój sposób lubię zimę, może dlatego, że ja styczniowa dziewczynka jestem jutro wykopuję lilie i będę sadzić w inne miejsce zrobię fotorelację z ogrodu nr 2
Mój zielony świat 08:04, 04 wrz 2014

Do góry
Justyna napisał(a)

Agatko, widzę, że Tworzysz listę Znam to wyzwanie Obok Larissy rośnie Pomponella i The Fairy.
Podsumowując różanie tę rabatę, rosną na niej: Eden Rose, Herkules, Pomponella, Pastella, Mary Rose, Larisa, Leonardo da Vinci, Chopin i trzy kolory The Fairy.

No dokładnie tworze listę
Myślę o posadzeniu Leonardo da Vinci i Larisy. Będą pasować?
Do tego trawy i byliny lilie białe i różowe, żeby ładnie pachniało.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:57, 03 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kamienny placyk ogniskowy bardzo pomysłowy.
Lilie w kałuży masz niesamowite!
No i trzy rabaty po renowacji, fiu, fiu
Bardzo korzystne zmiany.

Dziekuje za pochwaly, kaminny placyk powstal w ramach sprzatnia...cos trzeba bylo zrobic z kamieniami
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:38, 03 wrz 2014

Do góry
Pospacerowałem , piękny ogród, oczko wodne zachwycające.
Odnośnie wpisu u kasik, normalne zjawisko, często grążele, ale i naturalne lilie wodne (białe czy północne) słabną w koszach, ale często też szleją.
Pozdrawiam i miłego wieczoru.
Kosolkowa Pasja 12:25, 03 wrz 2014

Do góry
kupiłam kiedyś lilie w biedr i nawet z ziemi nie wyszły i już nie ryzykuję zamawiam cebule pod poznaniem, gospodarstwo nr 1 w polsce i europie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies