Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pamiętajcie o ogrodach 19:46, 16 sie 2021

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 19:45, 16 sie 2021

Do góry
Na razie trzcinniki Cheju Do furory nie robią

w przeciwieństwie do miskantów

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:42, 16 sie 2021

Do góry
Limelight (wystarczy nie przesadzać )

2,5mw przyszłym roku będzie ponad 3

Hayes Starburst

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:38, 16 sie 2021

Do góry
Hania damy radę

Sezon 2017 u Hanusi 18:24, 16 sie 2021

Do góry
Elu, znam te dylematy. U mnie o tyle dobrze, że jest komu dawać. Ale w tym roku mniej warzyw w ogrodzie, na warzywniku zapuszczę truskawki i na 4 lata będzie spokój. I tyle wystarczy. Drzewa obrodzą to dobrze, a nie, to drugie dobrze.
Zawsze mówiłam, komu zależy, niech się stara.

Ale kwiatków się nie pozbędę. Miałabym tylko mieć trawnik? Z nim też już robota nie na moje chęci.

Mierzmy siły na zamiary. Zyczę zdrowia Tobie żebyś jeszcze mogła dojechac nad morze.

Sezon 2017 u Hanusi 18:03, 16 sie 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, my brzoskwinię przycinamy po zbiorach, czyli teraz. ona zawiąże pąki kwiatowe na tych co w tym roku wypuści do zimy. Gałązki przycinamy prawie o połowę.

Co roku kwitnie, ale trudno utrafić u mnie z pogoda. nawet w maju bywają zimne tygodnie z przymrozkiem. W tym roku udało się. Był jeden rok, że uchował się tylko jeden owoc. Ja mam posadzone drzewko na częściowo zacienionej, Słońce oświetla dopiero czubki, więc wiosną za szybko się nie budzi. I może w tym tkwi sukces? Nie wiem. Może tak jak z magnolią, warto by było deskami zacieniać jej wiosną korzenie i pień, aż do gałęzi jeżeli rośnie w słońcu?

Uwielbiamy wszyscy w domu brzoskwinie, morelki. Chętnie bym posadziła, ale te przymrozki. Nerwowo bym się wykończyła widząc piękne pąki a tu mróz.
Miałam posadzona gruszkę konferencje i zmarzła i od tej pory nie sądzę owocowych. Haniu jak widzę te wszystkie owoce u ciebie to mam od razu ciągoty do sadzenia.
Wczoraj jednak chodziłam po działce, komary cięły a ja w myślach sobie układałam z czego zrezygnuje w przyszłym roku. Nie mogę być niewolnikiem swojego ogrodu. Chciałabym wszystko mieć ale trzeba realnie patrzeć już nie daje rady.
Mam 16 krzaków pomidorów w przyszłym tylko 2 szt albo wcale, cukinię 7 krzaków w przyszłym 2 szt. Dwa razy w tygodniu zrywam i co tydzień 2 siatki już rzygam cukinia sąsiedzi też. Od następnego zerwania zaczynam mrozić.

Papryki białej 5 krzaków rodzą non stop. Dynie miarę zgubiły 5 szt takich dużych. Tego wszystkiego radykalnie ograniczę.
Dali sądzić nie będę. Łamią się patyczkuje a one i tak połamane. Róże pnące New dawn wytnę. W sobotę 4 raz przycinalam róże pnące w tym sezonie. Pokiereszowaną od stóp do głowy. 4 taczki badyli na stertę. Wycięłam jeszcze korzenie wyciąć jesienią za ciepło na kopanie. Zostawiłam tylko Lagune.

U nas teraz przechodzi burza
Wzgórze chaosu 18:03, 16 sie 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

Buziaki Gosiu
Taki miałam gorszy dzień i sobie pomarudziłam
Kupuję to zdanie, że każdy nowy dom i ogród będzie kiedyś stary
To święta prawda, nie dogodzisz...
90 letni dom, kawał historii w Waszych murach...
W moich też, w każdym zakątku ręka Taty...
Czasem marudzę, że nie ogarniam, ale staramy się dbać i dać radę.

Miałam ci pokazać jak nas zalewa i które jeszcze drzewo nie daje rady... ale zostawię coś ładnego i ruszam do sadzenia

Na różowo

Zielono

Kolorowo

Relaksująco, jak za czasów dzieciństwa - koc pod drzewem
I głowa w chmurach...

Przyjemne dla oka, szkoda że tak mało tym razem
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:27, 16 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zbiór aronii, a na krzaku jeszcze z 5 razy tyle

Z aronii pyszna nalewka…próbowałaś?

Wszystkie fotki nadrobiłam, wyglądają jak po obróbce w pfotoshop
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:22, 16 sie 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Asiu, jak Ty masz grubiutkie te graby
U mnie rozplenice jeszcze nie kwitną
Fajny widok na powitanie

Graby już są fajne. Często wieczorami siedzimy na tarasie właśnie na nie patrząc

Tak jeszcze by pasowało, żeby podświetlić graby na niższym poziomie i np klona przy różach, ale znowu by trzeba ciągnąć prąd lub znaleźć jakieś rozsądne oświetlenie solarne, ale czy takie w ogóle istnieje?
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:12, 16 sie 2021

Do góry
to na szczęście tylko wczesne chryzantemy , mam zamiar jeszcze popływać w jeziorze może uda się i we wrześniu

drobne ale smaczne
Winorośl 'Marechal Foch'

nn mega plenne stara odmiana z Żuław
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:09, 16 sie 2021

Do góry
Zbiór aronii, a na krzaku jeszcze z 5 razy tyle
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:07, 16 sie 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

Asia ananfalis u Sylwii jest piękny. Z fioletem cudnie gra. Ale skurczybyk lubi leżeć, leniuszek

Omg CUDO!
Sezon 2017 u Hanusi 16:57, 16 sie 2021

Do góry
Asiu, U was, to tak jak i u mnie, nie wiadomo kiedy przyjdzie niekorzystna aura. I nie pomogą opryski, w jeden wieczór, i noc, wszystko zarażone. Te mokre mgły nie sprzyjają roślinom, które skupiają wilgoć na swoich źdźbłach. Nawet pod okryciem. Jedyny plus okrycia, że dojrzewają wcześniej i udaje się doczekać zbiorów z trzech kolejnych gron.

W tym roku udało się zebrać zdrowe owoce. Bywały lata, że brzoskwinie spadały już z plamami zgnilizny. Dlatego chowam wszystko w słoiki, bo w przyszłym roku nie wiadomo czego się doczekam.

Pokazały się pierwsze maliny - odmiana Polana. Zawsze je ścinam do 5 cm nad ziemią. Mam wtedy jednolite pędy i nie trzeba szukać owoców między liśćmi.

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:52, 16 sie 2021

Do góry
Basiek i masz kolejny powód do radości nie tylko wrzosowisko

Hania mini powitałem wprawdzie z jeszcze chłopięcym ale już wyraźnym zainteresowaniem

to już jesień???

Sezon 2017 u Hanusi 16:31, 16 sie 2021

Do góry
Powidła ze śliwek to moje ulubione. Aronii nie mam, a i sąsiadka swoją wykopała. Dzieliła się ze mną zbiorami, Szkoda, ale to był jej wybór.

Zbyszku, mój hibiskus biały wczoraj pokazał pierwszy kwiatek, zobacz jak jest mocno opóźniony w stosunku do Twojego południowego. Coś ze 3 tygodnie.
Ale za to już się cieszę kłosami miskanta.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:11, 16 sie 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, a jak się spisuje u Ciebie Anafalis perłowy?
Widziałam go gdzieś na fotce w masie, wyglądało jakby chmurka usiadła na rabacie

Asia ananfalis u Sylwii jest piękny. Z fioletem cudnie gra. Ale skurczybyk lubi leżeć, leniuszek
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:07, 16 sie 2021

Do góry
Tydzień temu byłam u Sylwii na zbiorach śliwy wiśniowej Zebrałam 5 kg owoców i zrobiłam pyszny kompot. Sylwia smażyła z nich powidła.
Owocki są pyszne, dzielnie zniosły gradobicie. Niestety Aniu nie wiem, jaka to odmiana.
U Sylwii zebrałam jeszcze 3 kg czerwonej mirabelki. Też na kompoty

Takie to pyszności na ranczo a fotki roślinek wkrótce
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:16, 16 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, jakiej odmiany masz tą śliwę wiśniwą? Po ilu latach pierwszy raz zaowocowała, ona ma bordowe listki, tu na zdjęciu wyszła taka jasna, czy taka jest?
Zacisze Alicji 14:33, 16 sie 2021

Do góry
Zacisze Alicji 14:27, 16 sie 2021

Do góry
Takie różności...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies