Posegregowałam zdjęcia i zauważyłam, że założyłaś wizytówkę, jednak wizytówki nikt nie skomentuje, bo nie może. Wizytówki tworzą wyłącznie ich właściciele, ale więc potrzebuję decyzję, czy przenieść wizytówkę, czy ten watek zmienić tytuł i przenieść do Naszych ogrodów z powitań. Wtedy będziesz miała gotowy watek ogrodowy
Odpowiedz proszę.
Podstawą jest dobre podłoże, zyzne, przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe. Brak szmaty pod korą, bo może się kiszą w zbyt wilgotnym podłożu?
Moim zdaniem rozkopać to po odsunięciu kory, pokazać co jest, podnieść ewentualnie gdy za głęboko, może mają za mokro, może coś tam gnije pod korą - podsypać kompostem zmieszanym z przekompostowaną korą. Może ktoś jeszcze doradzi, ale samo pryskanie i cudowanie że stanie się cud, nie pomoże. Zacznij od gleby i poprawy stosunków wodno- powietrznych w glebie.
Moim zdaniem ziemia jest za ciężka, mają za mokro. A może obornik był zbyt świeży?
Pozwolę sobie na małą dygresję
Siarkę mozna stosować - nazwijmy to - bezkarnie po uprzednim starannym wyliczeniu ilości siarki do ph macierzystej gleby.
Natomiast zastosowanie siarczanów na glebie o ph powyżej 6 powoduje wyłącznie zasolenie gleby a tym samym niedostępność=blokowaniw składników dla roślin.
Dodatkowo skład "kwaśnej" gleby to nie tylko uzyskanie ph poniżej 6,5. Gleby o odczynie kwaśnym są wysycone jonami wodoru i glinu.
Pani Danusiu. Nie dysponuję w tej chwili zdjęciem z góry danej donicy ale wiem jakie są jej wymiary. Donica długa na 3 metry a szeroka w środku na 90 cm. Wysoka na 30 cm od gruntu ale to można zawsze uzupełnić ") lub zmienić
Miłorzęby Mariken zajmą tylko pieniek, korona na górze będzie.
Pod nimi trawy w jednym rzędzie a berberysy w drugim. Oczywiście że się zmieści. Pytanie tylko w jakich ilościach? Trawiaste raczej polecam turzyce w pierwszym rzędzie a berberysy z tyłu. Miłorzeby w środku.
Jakbyś pokazała jakieś zdjęcie donic z góry a nie tak całkiem z boku.
Miłorzęby na pniu a pod nimi średniej wysokości trawy plus berberysy o kształcie kulistym dla ożywienia kolorystyki. W to posadź jednej odmiany tulipany, np. burgundowe lub czarne albo czosnki.
jesuuuuu Danusia aż drzy mi ręka no czuje sie az nie na miejscu żebyś Ty u mnie sie natchnęła ❤️❤️❤️❤️ taki komplement czytam to co napisalas juz chyba z 10 raz i ciagle mam motyle w brzuchu
A smialek lubi molini w tak bliskim sasiedztwie wypijac całą wode woec trzeba go pilnowac