Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ania i róże i cała reszta :) 22:05, 08 paź 2012

Do góry
No mi też podobają te łagodniejsze luki
sprostać pracy
pozdrawiam
Ogród Magdalenka 18:47, 29 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ale II wariant też ok

w kulkach czy nie za blisko chodnika ? ....ale miałby już skarpetę z kul , mogę w luki dosadzić hakone i może by było ok ... Marzenka , a ten zebrinus nie psuje wszystkiego ... bo on tak jakoś dziwnie tam wygląda ... ?
Ogród Leny. 21:41, 28 wrz 2012

Do góry
Oj trawnik u mnie to zwykłe zielska ,przycinane regularnie -żadna tam traweczka
Karolinko,będzie mi bardzo miło cię gościć -a uwierz mi, ja tylko zdjecia z odpowiedniej perspektywy robię - bo w ogrodzie mase rzeczy nie do pokazania
Tak ostatnio myślę intensywnie nad zakupem "szmaragdów" na żywopłot (na poprzedniej stronie ,pierwsze zdjecie)-zbyt duże luki są,a na posadzony niski żywopłot z cisa to ja sie nie doczekam!
Dodatkowo obserwuję ,że moje wielgachne świerki ,wysuszają niesamowice glebę i rośliny kiepsko rosną w pobliżu. Mam w paru miejscach, pomiędzy nimi ,posadzone zwykłe tuje i już dwa ,które rok temu były zielone -uschły-to samo zaczyna się dziać z innymi.Ale nie specjalnie mi na nich zależy, więc decyzja o większych egzemplarzach "Szmaragdów" chyba podjęta.
Jednak zrobię to juz wiosną

Póki co, spójrzcie co mi zakwitło dwa dni temu - a zaczęło się tak:

Mak - póznym latem dostałam sadzonke i dopiero teraz zakwitł niespodziewanie

O tło ,dla tego miejsca w tle mi chodzi - jak ja uwielbiam takie światło...

Kwiatki i rabatki u Elizy 20:49, 27 wrz 2012

Do góry
Kiedyś nie byłam przekonana do żurawek. Co prawda miałam kilka, ale posadziłam je, aby wypełnić luki na rabacie i polubiłam ich drobne różowe kwiatki.
Co się zmieniło? Oczywiście wpływ ogrodowiska zrobił swoje, więc kupiłam kilka na próbę, oczywiście nie znając nazwy i sugerując się kolorem.
Polubiłam je zwłaszcza gdy zobaczyłam jak pięknie się przebarwiają.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:30, 24 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Witajcie,
dzięki Dziewczyny!

Agatko - Danusia napisała mi:
"Cisów nie obcinaj, one mają wiele drobnych korzeni więc się przyjmą.
Nie lubią rosnąć za głęboko i nie lubią stać w podmokłej glebie, więc podnieś je na rabacie, podsyp ziemi z worków mieszanej z glebą rodzimą, rozdrobnij i sadź. Nie zalewaj żeby nie stały w błocie, ale muszą mieć wilgotno i zraszaj po wierzchu."

Fotki:
jeszcze dzisiaj rano było tak:

fotki robiła Młoda, więc nie widać dokładnie
Potem tak:

Taczka w końcu była pełna śmieci - starej włókniny, kamieni, gruzu, korzeni...

I efekt końcowy - na wiosnę je wyrównam górą, Danusia napisała żeby ich teraz nie ciąć...

Z boku dużo lepiej niż patrząc na nie z tej perspektywy:

Widać różnice w pokroju, wielkości... ale darowanemu koniowi
Sadziliśmy co 45-50 cm, myślę że jak je zetnę z góry to w końcu się wypełnią luki... 15mb do obsadzenia, 27 cisów weszło i jeszcze jeden by się przydał...
jakby było z 15 więcej, to byłoby dość szczelnie Ale i tak jestem zadowolona!
W tygodniu podsadzę je runianką

Bez przesady to są w końcu duże rośliny muszą mieć trochę miejsca mimo,że mają tworzyć zwarty żywopłot Zapałka koło zapałki = się brak przewiewu każdy pragnie powietrza
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:49, 23 wrz 2012

Do góry
Witajcie,
dzięki Dziewczyny!

Agatko - Danusia napisała mi:
"Cisów nie obcinaj, one mają wiele drobnych korzeni więc się przyjmą.
Nie lubią rosnąć za głęboko i nie lubią stać w podmokłej glebie, więc podnieś je na rabacie, podsyp ziemi z worków mieszanej z glebą rodzimą, rozdrobnij i sadź. Nie zalewaj żeby nie stały w błocie, ale muszą mieć wilgotno i zraszaj po wierzchu."

Fotki:
jeszcze dzisiaj rano było tak:

fotki robiła Młoda, więc nie widać dokładnie
Potem tak:

Taczka w końcu była pełna śmieci - starej włókniny, kamieni, gruzu, korzeni...

I efekt końcowy - na wiosnę je wyrównam górą, Danusia napisała żeby ich teraz nie ciąć...

Z boku dużo lepiej niż patrząc na nie z tej perspektywy:

Widać różnice w pokroju, wielkości... ale darowanemu koniowi
Sadziliśmy co 45-50 cm, myślę że jak je zetnę z góry to w końcu się wypełnią luki... 15mb do obsadzenia, 27 cisów weszło i jeszcze jeden by się przydał...
jakby było z 15 więcej, to byłoby dość szczelnie Ale i tak jestem zadowolona!
W tygodniu podsadzę je runianką
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:28, 19 wrz 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Gosia - w takim razie wiesz co teraz przeżywam Z jednej strony chcę ją ratować za wszelką cenę, chcę żeby cieszyła się wreszcie ta swoją spokojna starością i domem...z drugiej strony patrzę jak cierpi i cierpię z nią...jest taka dzielna i cierpliwa przy tym...

Ana ciężka sprawa, ale trzymaj się Kobieto. Jaką decyzję podejmiecie to i tak będzie dobra dla Luki...czasami po prostu jest ona dla nas najtrudniejsza nie dla ukochanego zwierzaka Buziaki ślę i ściskam mocno i Ciebie i Dzieciaczki i Lukę dzisiaj w szczególności.
Puste pole z wysepką kwiatową 21:23, 17 wrz 2012

Do góry
Elu, bardz się cieszę, że tak świetnie dałaś sobie radę z piewiosnkami. Jak widać wcale nie są trudne w uprawie. Jak je teraz zasadzilaś, to już będziesz mieć je u siebie zawsze. Zeszlej zimy bardzo dużo moich pierwiosnków wymarzło, ale jesienią zdążyły się porozsiewać i te ich nasiona swobodnie przetrwaly w ziemi najgorsze mrozy. Teraz znowu mam ich pełno i wypełniam nimi luki między, na przykład, hostami.
Pozdrawiam
Mój kawałek raju II 22:47, 13 wrz 2012

Do góry
Och Aniu Ty nadal uzupełniasz braki i zapełniasz luki pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:13, 06 wrz 2012

Do góry
kamila_lawenda napisał(a)
dziękuję!
może gdzieś znajdę taki "wyrośnięty". Idę na polowanie!

pozdrawiam

Możesz w środku posadzić najwyższy, a po bokach niższe, i razem je przyciąć.

Tłumaczę przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 11:51, 30 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te bukszpany dobre są na kule. Bardzo ładne. Teraz już się z cięciem wstrzymaj do wiosny. Możesz dodać tutaj żółtych żurawek lub Carex Evergold. Rozjaśni.

Łatanie zrób też na wiosnę, podsadź małymi tam, gdzie masz luki, potem dotnij i zrosną się.

Zobacz na moich ostatnich stronach w wątku II. kompozycje z kulkami trawki.

Nieco z boku, ale pomiędzy bukszpanami może miskanty?

Danisu,

Dziękuję za odpowiedź własnie myślałam nad żółtymi żurawkami- ale czy one wytrzymają taką patelnię cały dzień? czyli te duże też nadają się na kulki? to będzie wyzwanie na wiosnę miskanty mam posadzone za tujami na nóżkach- widac na 2 zdjęciu, narazie 5 szt, bo 1 mi brakło i przy drgiej tujce też chcę tak posadzić, a przed nimi? no właśnie- co? może te żurawki, albo Carex Evergold, jak mi radzisz lub myślałam też o runiance, wymieszać ją z żurawkami
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 11:42, 30 sie 2012

Do góry
Te bukszpany dobre są na kule. Bardzo ładne. Teraz już się z cięciem wstrzymaj do wiosny. Możesz dodać tutaj żółtych żurawek lub Carex Evergold. Rozjaśni.

Łatanie zrób też na wiosnę, podsadź małymi tam, gdzie masz luki, potem dotnij i zrosną się.

Zobacz na moich ostatnich stronach w wątku II. kompozycje z kulkami trawki.

Nieco z boku, ale pomiędzy bukszpanami może miskanty?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:03, 29 sie 2012

Do góry
waska napisał(a)
Witaj Danusiu . jak zwykle tej ogród zachwyca i inspiruje!
Wiem że jesteś zajęta ale proszę doradz !
Kiedyś napisalas że w luki tawulek dać hosty. - wciąż szukam odpowiednich
A może dać trawę? Tylko jaką? Teraz już moje tawulki. nie wyglądają efektownie - sucho. a tak coś by odciagalo wzrok

Między tawułki daj średnie hosty, np. Patriot. Trawki? może turzyce?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:08, 27 sie 2012

Do góry
Witaj Danusiu . jak zwykle tej ogród zachwyca i inspiruje!
Wiem że jesteś zajęta ale proszę doradz !
Kiedyś napisalas że w luki tawulek dać hosty. - wciąż szukam odpowiednich
A może dać trawę? Tylko jaką? Teraz już moje tawulki. nie wyglądają efektownie - sucho. a tak coś by odciagalo wzrok
Ogrodnik mimo woli 13:45, 26 sie 2012

Do góry
Odpoczynek super... mówisz za gęsto masz? Ja bym tak chciała u mnie nadal luki widać
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:24, 19 sie 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Toż i ja do Ciebie Izo trafiłam, korzystając z okazji, że moje młodsze dziecię nie wciska mi się przed klawiaturę. Przyznaję (jak wszędzie gdzie byłam) nie wszystko dałam radę pprzeczytać, ale Twoje pismo obrazkowe jest mi znane. Podziwiam tym bardziej, zapał w tak trudnym terenie, a zachwycona jestem Twoją artystyczna duszę zarówno w ogrodzie jak i w piśmie

Dzisiaj się już wpisać koniecznie muszę, żeby zaglądać do Ciebie częściej

Zaciekawiło mnie jedno w Twoim ogrodzie (może pisałaś, a nie doczytałam) jednoroczne kwitnące do gruntu sadziłaś?

jednoroczne trafiły do gruntu ... to tez przypadek ... trafiłam w OBI na ich wyprzedaż i potem nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem a rabaty czekają na zmianę ziemi przede wszystkim do przyszłego roku a tym samym i na roślinki wieloletnie ... to one wypełniły luki ... i radzą sobie świetnie ...

witaj ... zapraszam częściej ... jesteś pierwsza rozeznana w piśmie obrazkowym )) ... mnie tu tolerują za pismo ... obrazki wybaczają ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:58, 19 sie 2012

Do góry

tak wygląda po zadołowaniu ... bukszpanów muszę dokupić jeszcze z tuzin ... aby wypełnić luki ... i obsadzić boczki ... pani z centrum obiecała mieć miskanty ... jedna ostróżka jest ...

wieczorem nie mogłam zejść z tarasu ... wygonił mnie dopiero makabrycznie zagrażający bezpieczeństwu szerszeń ...

i mam pytanko ... kiedy mogę bukszpaniki ciachnąć ... wiem ... wczoraj je wsadziłam dopiero ... ale kiedy ..???

i mega ważne ... omal nie przegapiłam dymarek ... omal ... i już wiem co zrobimy z niedzielą ... cofamy sie o kilka tysięcy lat ...

pozdrawiam i życzę dobrej niedzieli
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 19:27, 15 sie 2012

Do góry
Witam.

Tak jak chyba wszyscy ostatnio (z tego, co widzę w tym wątku), tak i ja trafiłem na Wasze forum po niezłej jego reklamie u Maji w ogrodzie. Przeglądam forum już od jakiegoś czasu (od emisji programu, he he) i widzę, że bardzo tutaj dużo ciekawych i interesujących mnie informacji oraz, co bardzo ważne na forach - ludzie są sympatyczni i kulturalni. No dobra, dosyć słodzenia - teraz kilka zdań o mnie. Od ładnych kilku lat (w zasadzie już od dwudziestu) każdą wolną chwilę spędzam na działce na wsi, konkretnie na Kaszubsko-Kociewskikm pograniczu. Działka jest niewielka, bo ma około tysiąca metrów, ale w sumie na wszystko jest miejsce, a gdy zabieram się za koszenie trawnika, lub za inną działkową robotę to działka wydaje się za duża (ha ha). Ogród tak na dobrą sprawę istnieje od około dziesięciu lat, bo kiedyś ograniczałem się tylko do rekreacji i jako nastolatek miałem inne priorytety. Dopiero z wiekiem poknąłem ogrodniczego bakcyla. Działka jak to na Kaszubach jest pochyła i ładnych kilka lat zajęło jej formowanie, żeby osiągnąć optymalny efekt. Były skarpy z modnymi niegdyś skalniakami, a teraz wszędzie są suche murki oporowe z polnych głazów - jest dzięki temu więcej miejsca i łatwiej o pielenie, niż na rozległych skarpach. Jest oczko, są warzywa itd. To tyle w skrócie, "na dniach" pochwalę się zdjęciami mojego ogrodu w odpowiednim dziale forum.

Zapewne czasem trochę się tu powymądrzam, bo przez lata liznałem trochę ogrodnictwa (a nawet jestem prawie (musiałem niestety przerwać studia) architektem krajobrazu. Jednak, jako, że jestem "prawie" i moja wiedza ma spore luki, to również będę liczył, że ktoś mi coś podpowie, a widzę, że nie będzie tutaj z tym problemu.

Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie i życzę Wam i sobie owocnej i kwitnącej współpracy.
Tygrys/Krzychu

p.s.

@rispetto - witam, fajne to Twoje Hanutkowo, co już wcześniej widziałem na forum SSC. pozdro
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 16:14, 02 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Obstawiam, że trawnik
Ciekawe, z czego

Ha! Dobry ogrodniczy nos wyczuwa zamiary! Faktycznie - pierwszy plan był taki by było tam coś na kształt trawnika i w tym celu została zakupiono odpowiednio niska gęsiówka (taka okrywowa), ale potem plan ewoluował i jeszcze jest w niestabilnej fazie pomysłów

Desek przyciąć niestety nie mogę - są ,,pożyczone" .

Poza tym jestem bladą i dumną posiadaczką sześciu plastikowych skrzynek balkonowych - bardzo już wysłużonych, w dodatku przechodnich i w gustownym, charakterystycznym brązowym kolorze

Skrzynki owe skutecznie zakrywają ,,luki" w nawierzchni (może po prostu kiedyś dotnę tam jeszcze jedną deskę? Bo teraz trochę krzywo stoją...).

Myślę tylko jakby im ową ,,brązowość" trochę upiększyć - ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
Tzn w odratowywaniu starych, brzydkich, brązowych skrzynek?
Ogród w Holandii 08:40, 30 lip 2012

Do góry
no Agatko, przebrnęłam przez wszystkie strony

Przede wszystkim sto lat sto lat!!! Niech seteczki lecą jedna za drugoa i spelniają się marzenia ogrodowe i nie tylko

Szybkiego powrotu do zdrowia!! Oj ja tez znam ten bol, bo co sezon letni (ogród) powraca wysuwanie się dysku i wtedy jestem wyłączona z obiegu przez ból....mi pomaga zdecydowanie rehabilitant Ale też staram się nie przeginać i przy najmniejszym bólu jest odpoczynek...

nadal nie mamy opiekuna dla Luki, generalnie plany urlopowe się walą m jak zwykle wypada coś w pracy....zła jestem strasznie, bo pewnie będziemy całe wakacje w domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies