Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:24, 10 kwi 2018

Do góry
Rurki od czego są?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:26, 10 kwi 2018

Do góry
Makadamia - nie ogarniać, sypać jak się podoba.
Przerzuca się, chodzi o proporcje. Żeby nie sypać góry zielonego a potem góry suchych liści, lub patyków.
Mocznik na same zrębki, pytał jak przyspieszyć. A jak dodasz nawet do kompostu - to nie sypiesz tego tonami, tylko w niewielkich ilościach, żeby wspomóc bakterie. Dżdżownicom nie szkodzi.

Duża ilość surowych zrębków - aby je przerobić potrzebny jest azot, dlatego można mocznik dodać, ale jeśli kompost ma iść do warzywnika, to najlepiej chemii nie stosować, a zrębków do kompostu nie dodawać, bo długo trzeba czekać na gotowy kompost.

Ja nie dodaję żadnego mocznika, posypuję Komposter Radivit od lat. 35 lat temu nic nie dodawałam bo nie było nic.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:22, 10 kwi 2018

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)
Dziękuję za szeroki opis. Czytałem o tym co można A czego nie, tylko nie widziałem nigdzie wiadomości, że nie można dawać na trawnik kompostu zawierającego drobne gałązki. Sądziłem, że jak jest przekompostowane to można wszędzie dawać. Oczywiście kompost będzie przesiewany więc gałązek raczej by nie było.

Poczytaj watek o grzybach w trawniku, kawałki drewna są przyczyną powstawania wysypu grzybów na trawniku. Kiedyś rozsypaliśmy pod trawnik kompost z miejskiej kompostowni, oprócz szkieł i szczoteczek do zębów były tam nierozłozone patyki. Na trawniku po obfitych deszczach można było konkurs grzybobrania robić.

Dlatego odradzam, ale zakazu nie ma.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:20, 10 kwi 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Dlaczego nie można używać do warzyw?

Zrębków przyspieszanych mocznikiem - bo jeśli chcesz mieć ekologicznie to na każdym etapie jakikolwiek chemiczny nawóz lepiej do warzyw nie używać. Chodzi o nawóz mocznik, który jest potem w tym kompoście.

Ale zabronione to nie jest. To moja rada.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:49, 09 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mocznik możesz dodać (dużo azotu wspomaga rozkładanie drewna). Tylko potem to nie do warzyw używaj. Tylko do drzew np.

Dlaczego nie można używać do warzyw?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:06, 09 kwi 2018

Do góry
Wykopać, podzielić, wsadzić młodziutkie. Resztę posadzić na ulicy czy gdzieś.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 23:05, 09 kwi 2018

Do góry
Można je posadzić w szpalerze, dwa-trzy metry od siebie, zależy czy mają się stykać czy nie.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:02, 09 kwi 2018

Do góry
Ja bym cięła i kulki, bo i tak zetniesz wszystko w czerwcu i będzie od nowa.

Co to jest? 23:01, 09 kwi 2018

Do góry
Rozpoznawanie bylin jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2409-rozpoznawanie-bylin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:43, 09 kwi 2018

Do góry
Mam dużo krokusów, kolorowo na ulicy, w środku tylko ciemnoniebieskie.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 22:26, 09 kwi 2018

Do góry
Może właśnie za dużo tej chemii??? Po co to tyle tego?
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 22:23, 09 kwi 2018

Do góry
Flex, to porosty, co oznacza że powietrze u ciebie jest wyjątkowo czyste. Grzechem byłoby to pryskać, bo to samo dobro.

Nie pryskaj niczym, nie wolno tego robić.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:14, 09 kwi 2018

Do góry
Gdy słońce przygrzewa a generalnie nocą jest mróz, to zaczynają od tej strony krążyć soki, potem jest mróz i soki zamarzają rozsadzając korę. Stąd takie coś.
Iglaki na pniu 22:12, 09 kwi 2018

Do góry
Już sobie odpowiedziałaś
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:10, 09 kwi 2018

Do góry
Co dodaje się do kompostu

Dobre na kompost:

Rozpoczynamy dodając na przemian różne warstwy. Nazwijmy je umownie zielone i brązowe Rozpoczynamy dodając na przemian różne warstwy. Nazwijmy je umownie zielone i brązowe. Warstwy zielone to świeże i mokre odpady np. skoszona trawa, wyrwane chwasty, opadłe liście, fusy z kawy i herbaty, surowe, nie porażone chorobami owoce, które należy wymieszać. Wiem, że w praktyce takie mieszanie nie zawsze wychodzi, bo akurat danych odpadów nie mamy, ale starajmy się to robić wg "przepisu" - wtedy kompost powstanie szybciej.

Warstwa brązowa to suche liście, słoma, rozdrobnione gałązki (nie w całości), pocięte gazety (zwykłe czarno-białe i niezbyt dużo), węgiel drzewny (z umiarem), zgniecione skorupki jaj i torf, a nawet ziemia. Przy dosypywaniu odpadów, które wydzielają przykre zapachy lub przyciągają muchy, należy przysypać je ziemią lub torfem.

Dosypywane składniki mieszamy, kompost polewamy wodą, aby nigdy nie wysechł. Powinna istnieć równowaga objętościowa pomiędzy warstwą zieloną i brązową. Niekorzystna jest zarówno zbyt duża ilość świeżo skoszonej trawy, jak i zbyt dużo suchych liści. Korzystne jest dodawanie co jakiś czas garści siarczanu amonu, odchodów zwierzęcych (np. ptasich) lub obornika dla uzupełnienia niedoborów azotu.

Dobrym sposobem jest przesypywanie każdej świeżo dodanej porcji specjalnymi bakteriami, przyspieszającymi rozkład. Są one dostępne w sklepach ogrodniczych w postaci gotowych preparatów.

Niedozwolone na kompost

Nie wrzucamy na kompost mięsa, ryb, kości, jajek, tłuszczu, gazet twardych i kolorowych (szkodliwa farba drukarska). Odpady gotowane z naszej kuchni również nie są dobre, bo przyciągną gryzonie (np. szczury). Nie zalecam kompostować wieloletnich chwastów, które wybiją z korzeni, chwastów z zawiązanymi nasionami (wzejdą w ogrodzie po rozrzuceniu kompostu), chorych części roślin, trawy opryskanej herbicydami, owoców cytrusowych, trocin, tektury powlekanej (np. po mleku), spalonego węgla i koksu, zimozielonych części roślin, szczególnie żywicznych (jałowce, sosna, świerk i tuja), żwirku dla kota, odchodów psich i kocich (nieprzyjemny zapach).

Reszta informacji oraz przekrój pryzmy tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Oświetlenie ogrodu 22:03, 09 kwi 2018

Do góry
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:03, 09 kwi 2018

Do góry
Taka saletra na start się nada.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:30, 09 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie zmęczenie dopada przy "papierach" a w ogrodzie to się ładuję Jakbyście mieli wątpliwości. Ogród nigdy mnie nie męczy. raczej "biurowa" robota, którą też ktoś musi wykonać

Ja też ją muszę robić, ale po niej nie wlekę się, jak stulatka, wczoraj po ogrodzie tak szłam
Wierzba Hakuro Nishiki 12:29, 09 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
przytnij bardzo mocno, teraz.

Dziękuję pięknie!
Cis - Taxus 12:25, 09 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Daj korę nie kamienie. A jak kamienie to bez szmaty. Ja wszędzie nie mam szmaty pod kamieniami i da się? Da się.

A jak położysz szmatę, to potem nie pytaj jesienią, dlaczego ci cisy zrudziały
Chcesz mieć zdrowe i ładne? Zadbaj o nie należycie. Nie tylko podczas sadzenia. Świetnie wsadziłeś

Dziękuję za uznanie

Gryz to dla żony, kora jej się nie podoba mi w sumie grys granitowy szary również bardzo się podoba, stąd taki a nie inny pomysł.

Szmata, aby zapobiec wkopywaniu się grysu ale ten pomysł wydaje się być bardzo dobry

AnnaCh napisał(a)
Dobra robota, jeżeli chodzi o kamienie, to fajnym patentem, żeby nie wbijały się w ziemię jest położenie pod kamienie starej firanki. W razie potrzeby można razem z firanką szybciutko zdjąć kamienie

Dziękuję za pomoc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies