Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 19:55, 08 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
Asia wiosna pełną gębą. Ja też czekam na pogodę (zwłaszcza w weekendy), ale roślinki u mnie o połowę mniejsze. Czekam zwłaszcza na kwiaty brunery, a niezapominajki dopiero w słonecznych miejscach zaczynają.
Cienista u ciebie pięknieje. Paprocie rozwijają swoje pastorały. Bardzo je lubię w tym momencie.
A jeszcze jak oglądam twoją Greenhills, to dochodzę do wniosku, że moja Greenhills to zupełnie inna trawa.
Wiesz co, jak patrzę na odmiany traw, to czasem naprawdę trudno odróżnić jedną od drugiej Bo różnice są minimalne. Ja swoją Greenhills kupowałam chyba 3 lata temu i rozmnożyłam na cały ogród Bardzo udana odmiana, ogromnie mi się podoba, zupełnie bezproblemowa, niewymagająca i zdrowa.
galgAsia 19:59, 08 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)

Gadaj co to za jedna! Uwielbiam takie kwiaty u magnolii.. a ta Double Diamond-nawet chyba widziałam ją u siebie w ogrodniczym i rozmyślalam, że może warta zastanowienia.

Twoja ŚŚ z liści mi grujecznika przypomina raczej
Nieee, to na pewno świdośliwa, a nawet dwie Mam grujecznika i zdecydowanie się różnią, również reakcją na minione przymrozki; śś nie postradały ani jednego listka

A ta magnolia to Gienia czyli Gienie. Piękne ma te kielichy, normalnie rubin w kolorze. Co do DD, to będę mogła się wypowiedzieć najwcześniej za rok
galgAsia 20:09, 08 maj 2021

Dziś było cieplej, co wcale nie znaczy, że ciepło
Nie padało, było sporo słońca, ale bardzo zimny wiatr skutecznie chłodził ogrodowy zapał. Zdecydowałam się na działania balkonowe, a i tak zmarzłam. Obsadziłam wszystkie skrzynki i donicę z ziołami. I tyle. Oby jutro było zdecydowanie cieplej, mam tyle do zrobienia... A chwaściory nic sobie z niskich temperatur nie robią, rosną jak na nawozach
Gruszka_na_w... 21:04, 08 maj 2021

galgAsia napisał(a)
No trochę bujnęło , choć póki co, dominującym kolorem jest zielony. Jak patrzę na zdjęcia z poprzednich wiosen, to dobre 3 tyg. w plecy, jeśli idzie o byliny i drzewa. Może teraz już będzie trochę cieplej

Przy okazji szukania zdjęć kuklików w majowych folderach z poprzednich lat, ze zdumieniem stwierdziłam, że w pierwszym tygodniu maja drzewa miały już liście w docelowym rozmiarze, warzywnik się zielenił, a na rabatach było już sporo kwitnących bylin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 21:26, 08 maj 2021

Jeszcze jedna dobra wiadomość: dziś zaczęły kiełkować ogórki, cukinie i melony Szybko, bo stoją na podgrzewanym propagatorze

Haniu, tegoroczna wiosna z lekka różni się od minionych...
Basia_KRK 21:30, 08 maj 2021

galgAsia napisał(a)

Kopytnik. Jest bosski

Asiu ile lat ma Twój kopytnik? Mam posadzone w zeszłym roku kilka sztuk, ale zastanawiam się, czy nie dosadzić większej ilości, żeby bardziej zadarnił, bo jednak spore dziury są.. A może jednak czekać.. pytanie, jak długo?...
galgAsia 21:50, 08 maj 2021

Basia, kopytnika na miejsce docelowe sadziłam w lipcu ub. roku. Podzieliłam go na kilka kęp i teraz widzę, że te kępy już są większe niż sadziłam. W sumie miałam 50 sadzonek , więc było co dzielić... Jeśli masz ich tylko kilka, to ja bym dokupiła
tulucy 22:32, 08 maj 2021

Lubię kopytnik
Gosiek33 06:28, 09 maj 2021

galgAsia napisał(a)
Jeszcze jedna dobra wiadomość: dziś zaczęły kiełkować ogórki, cukinie i melony Szybko, bo stoją na podgrzewanym propagatorze

Haniu, tegoroczna wiosna z lekka różni się od minionych...

Jednak podgrzewane podłoże to jest to

moje siewki groszku cukrowego i fasolki szparagowej już kwitną a za oknem -1C
April 07:13, 09 maj 2021

Ty zdecydowanie w innej strefie klimatycznej mieszkasz Pięknie masz.
A kopytnik super ci się rozrasta. Też chciałam, posadziłam i raczej wegetuje niż rośnie. Szkoda.