Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 09:36, 24 kwi 2023

anabuko1 napisał(a)

ale masz sporo tych szachownic. Super wyglądają w takiej większej ilości.
Ja mam zaledwie dwie.
Aniu, chyba wszystkie cebulowe wyglądają najlepiej w dużej ilości, a już taka drobnica zwłaszcza Tam jest 10 cebulek posadzonych jesienią 2021. I już wiem na pewno, że w tym roku dokupię co najmniej drugie tyle. Myślę, że są warte wysiłku
ajka 09:53, 24 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Ania, nie ma co się bać Ja wiem, łatwo mi mówić, jak jestem w strefie 7a... Ale zawsze można wykorzystać cichy zakątek i zmieścić dwie , albo stworzyć cichy zakątek i posadzić trzy

Ja też jestem w strefie 7a, ale u mnie wieje jak w kieleckim z tym cichym zakątkiem jest największy problem, męczę się z dwoma klonami, które mają ten sam problem co magnolie i na razie wystarczy mi problemów dwa są przy ścianie i problemów nie mają. W sumie praktycznie całą działkę mam otoczoną tujami, ale jak widać to nie wystarcza.
galgAsia 10:55, 24 kwi 2023

Zmęczonam okrutnie. Od czwartkowego popołudnia codziennie orka w warzywniku. Pogoda sprzyjała, chwilami aż na bardzo , bo +24C to już dla mnie za dużo...

Co zrobiliśmy:

-grządka borówkowa - przekopane, posadzone, mikoryza, wyściółkowane korą. BTW, jakie ceny tej kory...?!? Jakby ze złota była...

-zdarta darń pod szklarnię, wykopane następne cebulowe i lawenda. Przy okazji wyszło, że moje wcześniejsze pomiary nie były aż tak doskonale, jak sądziłam i żeby zmieścić szklarnię, muszę przenieść posadzone jesienią maliny... Na szczęście maliny jesienne, więc nawet nie zauważą przeprowadzki. Na nieszczęście - trzeba było wykopać różności z innego miejsca i przygotować glebę, co zostało zrobione częściowo.

- znalazłam jeszcze nieprzyciętą lawendę w sadzie, więc - przycinanie lawendy

- wywieziona część drewna po wycince - bo już trzeba było chodzić zygzakiem, wszędzie coś leżało, jak w jakimś labiryncie

- znalazłam miejsce pod truskawki, więc miejsce przekopane i odchwaszczone

-wywieziona część kamieni, które robiły za ozdobne obwódki wokół części roślin.

A tutaj poglądowe fotki, jak wygląda borówkowa. Mam nadzieję, że się uda

galgAsia 11:01, 24 kwi 2023

Chciałabym przedstawić mojego nowego pomocnika - japoński nóż hori-hori. Dostałam w prezencie na urodziny i teraz mogłam go przetestować. Nóż o szerokim ostrzu, ze stali węglowej, rękojeść z drewna bukowego. Używałam go do podcinania korzeni wykopywanych roślin, usuwania chwastów typu mlecz, robienia dziur w ziemi do podsypania / podlania różnych dobroci w korzenie, posadzenia cebuli, itp. Jest absolutnie super , od razu został moim ulubieńcem

galgAsia 11:08, 24 kwi 2023

Okazało się, że (mam sklerozę) mam trochę tulipanków Dziwne trochę, bo ja do tej pory byłam mocno nietulipankowa... Ale parę specialsów mam
Jeszcze nie wszystkie kwitną. Tu poniżej to Purple Prince i Salmon Prince oraz tulipany botaniczne Persian Pearl. Purple to powtórka z poprzedniego sezony, Salmony dokupiłam do kompletu i jestem nimi oczarowana. Subtelne połączenie różu i pomarańczu (a w zasadzie łososiowego ) jest absolutnie przepiękne. Czekam na resztę

mrokasia 12:01, 24 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Zmęczonam okrutnie. Od czwartkowego popołudnia codziennie orka w warzywniku. Pogoda sprzyjała, chwilami aż na bardzo , bo +24C to już dla mnie za dużo...

Przybij piątkę siostro! Obie tyrałyśmy w warzywniku. Rabata borówkowa super! Borówki będą tam miały jak pączki w maśle. Ja muszę swoje podsypać kwaśną ziemią.
galgAsia 12:15, 24 kwi 2023

mrokasia napisał(a)

Przybij piątkę siostro! Obie tyrałyśmy w warzywniku. Rabata borówkowa super! Borówki będą tam miały jak pączki w maśle. Ja muszę swoje podsypać kwaśną ziemią.
Piątunia, Sis!
Obyś miała rację , bo ja z natury mało kwaśna jestem , nie mam doświadczenia z kwasolubami.
Grządkę przygotowywałam od jesieni, włącznie z siarką, siarczanem amonu, trocinami, itp. Oczywiście kwaśną ziemię też dostały. Zbieram też fusy kawowe z ekspresu, bo ponoć lubią , na pewno lubią je dżdżownice. I nastawiłam gnojówkę z mleczu z kwiatami, też ma być dobra dla borówek.
Pożyjemy, zobaczymy...
galgAsia 12:20, 24 kwi 2023

No właśnie, w związku z moją sklerozą nie dopisałam, że walczyłam z kompostem i z gnojówkami. Nastawiony 2 tyg. temu glistnik jest już w zasadzie gotowy, można zacząć nawożenie. I od razu nastawiam kolejne gnojówki - mlecz z kwiatami, pokrzywa, podagrycznik i mieszane - tam wrzucam wszystko inne i daję do kompostu. Nie ma ryzyka, że coś mi się rozlezie, bo przegniłe całkowicie, a naprawdę przyspiesza kompostowanie. Mam też niezłą stertę darni, więc ją też zamierzam potraktować wonnymi specyfikami .
Borze szumiący, ta moja działka to wygląda jak po wybuchu bomby...
galgAsia 12:44, 24 kwi 2023

Nie samymi kwiatkami człowiek żyje, więc trochę zieloności też pokażę

galgAsia 12:58, 24 kwi 2023

Powojniki jeszcze nie w kwiatach , więc pasują W tunelu też zielono. A na koniec parocja perska i jarząbek kolumnowy