Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Dorii 12:39, 15 mar 2020

Mam coś dla ciebie
https://pin.it/6SdM3V1
tulucy 14:05, 15 mar 2020

Moje dopiero co poszły do ziemi pomidory. Zaspałam przez tego korona pożeracza czasu.
galgAsia 16:53, 15 mar 2020

TAR napisał(a)

dziekuje, nie. u mnie pomidory sie nie udaja
Taaa, podstawa to sobie ( i innym ) dobrze wytłumaczyć...
galgAsia 16:53, 15 mar 2020

Dorii napisał(a)
Mam coś dla ciebie
https://pin.it/6SdM3V1
Dorii, śliczne
Dziękuję
galgAsia 16:55, 15 mar 2020

tulucy napisał(a)
Moje dopiero co poszły do ziemi pomidory. Zaspałam przez tego korona pożeracza czasu.
Lusia, pomidory wschodzą w 3 dni, to żadne opóźnienie
U mnie już las siewek - lubię takie widoki.
Ale 23 odmiany?!? to ja taka szalona nie jestem
Gruszka_na_w... 17:08, 15 mar 2020

Nie wiem, czy dostanę jutro spirytus. Mam na stanie pół litra czystej wódki. Na Twoje oko robić z niej roztwór tymolowy?
Może potem robić roztwór z wodą 5ml/l wody? Przy 200 ml spirytusu z tymolem dawałam 2ml/l.

Ola startuje, ale o ile pamiętam z poprzednich lat, to pąki kwiatowe pojawiają się z miesiąc później niż liściaste.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 17:27, 15 mar 2020

Hmmm, można spróbować... Wódka ma jakieś 40%... Lepiej zacząć opryski takim wódczanym niż wcale nie robić. Ale zrób połowę porcji, tj. 25g tymolu, po co masz się przez cały sezon kulać z tym półśrodkiem
Czyli 100 ml wódki + 25g tymolu, roztwór 5 ml/l wody.
Aurelllia 17:27, 15 mar 2020

Ten kocurek rdzawy przeuroczy a poidełko też z rdzy czy gliniane ? genialne !!! Ja już swoje mniej genialne czyli podstawka głęboka pod doniczkę też już wystawiłam i kosy się pluskają
galgAsia 17:41, 15 mar 2020

Jedna i u mnie przymroziło z lekka. Stawek był ścięty, i powierzchowna warstwa ziemi też. Ale żadnych strat roślinnych nie stwierdzono

Było dziś chłodniej niż wczoraj. Mimo, że świeciło słońce, pracowałam cały czas w kufajce i buffie na głowie i nawet mi do głowy nie przyszło, żeby się z tego rozdziewać.

W zasadzie cały plan zrealizowałam, a nawet z nadwyżką .

Przycięłam jabłonki (choć muszę się im jutro przyjrzeć jeszcze raz, bo na zdjęciach widzę, że powinnam poprawić), podsypałam wiórki rogowe cisom, podsypałam popiołu przylaszczkom, wawrzynkom, ciemiernikom, uprzątnęłam 1 skrzynię i wysiałam nowalijki: bób, groch, rzodkiewkę, marchew, szpinak, rukolę, mizunę, musztardowca i sałatę dębolistną. Przy okazji wykopałam ubiegłoroczną marchewkę - spokojnie sobie przezimowała w ziemi i jest bardzo smaczna . Na koniec posadziłam bulwki zawilca greckiego Blue Shade.

I już zrobiło się zimno, z radością zamieniłam kufajkę na pełnowartościową kurtkę i pozbierałam swoje zabawki.
Kolejne dni mają być coraz cieplejsze. Zobaczymy, jak będzie wyglądać praca w nowej rzeczywistości. Z podglądu strony firmy wiem, że czeka nas jutro niemała rewolucja... Pytanie, czy przełoży się ona na więcej wolnego czasu czy wręcz przeciwnie - na więcej pracy? Bardziej prawdopodobna jest ta druga wersja...

galgAsia 17:48, 15 mar 2020

Ciemierniki dobrze zniosły niską temperaturę

Brunera chyba się szykuje do kwitnienia

a powojniki … są jakiś miesiąc do przodu

Trzeba będzie im zapodać KMnO4 z czosnkiem dla zdrowotności