Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Dorii 18:27, 14 cze 2020

Hosty zawsze mi się kojarzyły z ozdobnymi liśćmi a one tak cudnie kwitną.
Dorii 18:28, 14 cze 2020

Magara napisał(a)
Aśka, pełno wszystkiego złego wszędzie - pewnie to ta "zima"
U mnie meszki, mszyce z mrówkami po rękę, ślimaki i robactwa wszelkiego pełno wszędzie, że o natrętnych muchach i gzach nie wspomnę
A skrzyp - wg moich notatek to on na choroby grzybowe, na robale chyba nie działa... Na robale to prędzej preparaty z czosnku, cebuli, wrotyczu
Dziś naparem z cebuli bób pryskałam
Na ślimaki zastawiałam pułapki z piwem - dobre efekty ale już dwie żaby utopione, a że żab mi szkoda więc chyba odpuszczę...
A tak w ogóle to wniosek mi się nasuwa taki, że eko ogród i eko uprawa warzyw to jest mega wysiłek i mordęga - i chyba nigdy nie uwierzę, że jak ktoś sprzedaje ekowarzywa to one są faktycznie eko Opłacalne to nie jest wcale biorąc pod uwagę siły i środki jakie należy w taką eko-uprawę włożyć

Na mszyce jest napar i wywar że skrzypu.
Basia_KRK 20:18, 14 cze 2020

Johanka77 napisał(a)

Basia Decis jest do wszystkiego
Ja nawet ćmę bukszpanową nim zwalczyłam.
Przeczytaj sobie w necie etykietę - ma bardzo szerokie zastosowanie.

Katte napisał(a)
Polecam !, dwie fiolki po 5 ml do rozcieńczania to bardzo dużo roślin można nim potraktować
Wypryskałam jeżówki, trzcinniki, nawet na Mikołajku siedziały..i tawułki
A potem poszło na warzywa .. szpinak, bób, buraki.

Ooo super, zakupię. Muszę jakoś ratować moje bylinki. Problem w tym, że mam psa i wielu środków nie można podobno stosować jeżeli są zwierzęta
deszczowymaj 17:57, 15 cze 2020

Nowa12 napisał(a)

Też mam takie jeżówki. Ciekawe czy zakwitną. Zastanawiałam się czy to przez mszyce?

Zakwitną na pewno Nie wiem czy to mszyce czy jakieś inne stworki mszycopodobne ..jedno jest pewne , pierwszy raz jest tak dużo tego paskudztwa bleeee
deszczowymaj 17:58, 15 cze 2020

Johanka77 napisał(a)

Jakie piękne światło!

He to mi się udało
deszczowymaj 18:04, 15 cze 2020

Nowa12 napisał(a)
Za to żółta różyczka śliczna. Mam słabość do żółtych róż .
U mnie 2 powojniki złapały uwiąd, wycięłam 3 gałęzie i oprysk zrobiłam. Dzisiaj widzę rdzę na jednym. Jak nie urok to sra...ka .

A to ciekawe ..bo większość ludków nie przepada za żółtym kolorem w ogrodzie

różyczka cieszy bardzo , cała zapączkowana i pachnie obłędnie

wystraszyłaś mnie tym uwiądem ..ale poczytałam o tym i to chyba nie to chyba..
deszczowymaj 18:05, 15 cze 2020

Makao_J napisał(a)
Chyba przez brak zimy tak dużo choróbska na roślinach jest. U nas w okolicy wiśnie (owocówki) się pochorowały. Bakteria.

Wszystkie tak samo poschnięte. Tylko oprysk może coś uratować. Aż żal serce ściska jak się patrzy gdy ulubiona roślina wygląda żałośnie.

No tak..człowiek się stara dba lata skacze przy tych roślinach a przyjdzie takie paskudztwo i w dwa dni potrafi pół ogrodu zeżreć

no nic musimy walczyć
deszczowymaj 18:08, 15 cze 2020

anabuko1 napisał(a)

Piękne hosty.
ale i kwitnące i kolorowe też mi się podobają

Też lubię hosty mam kilka takich których kwiatostany osiągają gigantyczne rozmiary (odmian oczywiście nie pamiętam ) ale jak zakwitną będę się chwalić
deszczowymaj 18:13, 15 cze 2020

nicol21 napisał(a)
warzywnika zazdraszam i to bardzo! Pomalu przechodzę w etap większej fascynacji warzywnikiem niż kwiatkami [żarcik], ale doceniam coraz bardziej. Folia na pomidorki - extra!
Tytułowe jeżówki też już zacne, choć moje ciut więszke , tyle, że mi tylko takie najzwyklejse ostały, oby trochę białych też.

Pffyyy a co to znowu za przechwalanki kto ma większe jeżówki też mam duże..wiesz? nie wszystkie tu pokazałam przecież

Ja już zdążyłam zauwielbić szklarenkę co wejdę do środka to podjadam szpinak mniammm pyszny jest ,chrupiący ..pomidorki rosną,ciekawa jestem jak będą owocowały
deszczowymaj 18:21, 15 cze 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Gozdzik brodaty mi sie bardzo spodobal. jak rozkwitnie calkiem, pokaz go prosze raz jeszcze
Szkoda, ze masz tyle chorobska, faktycznie nieciekawie.U mnie sporo mszyc, ale nic z nimi nie robie- ptaszory zbieraja. U nas wiosna byla bardzo deszczowa i przez to wiele roslin ucierpialo. Siarka musialam opryskac 2 astry bo dostaly maczniaka. No i jedna jezowka mi padla.

Goździka pokażę oczywiście

U nas cały maj deszczowy ..bardzo deszczowy i chyba dlatego te różne choróbska się namnożyły

Drugi raz zrobiłam oprysk ..ze skrzypu ..na razie widzę ,że mrówek jest o wiele mniej a to już cieszy , czy mszyce się wyniosą? zobaczymy. noo i ogród mój śmierdzi strasznie