Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

anabuko1 08:38, 14 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

Piękne hosty.
ale i kwitnące i kolorowe też mi się podobają
nicol21 09:58, 14 cze 2020

warzywnika zazdraszam i to bardzo! Pomalu przechodzę w etap większej fascynacji warzywnikiem niż kwiatkami [żarcik], ale doceniam coraz bardziej. Folia na pomidorki - extra!
Tytułowe jeżówki też już zacne, choć moje ciut więszke , tyle, że mi tylko takie najzwyklejse ostały, oby trochę białych też.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
KasiaBawaria 10:10, 14 cze 2020

Gozdzik brodaty mi sie bardzo spodobal. jak rozkwitnie calkiem, pokaz go prosze raz jeszcze
Szkoda, ze masz tyle chorobska, faktycznie nieciekawie.U mnie sporo mszyc, ale nic z nimi nie robie- ptaszory zbieraja. U nas wiosna byla bardzo deszczowa i przez to wiele roslin ucierpialo. Siarka musialam opryskac 2 astry bo dostaly maczniaka. No i jedna jezowka mi padla.
greg66 12:16, 14 cze 2020

Jeżówki też mam podobne ale już kwiaty idą to może będzie ok.
Też mszyc jak nasr...ł u mnie, mam taka 30 letnia sliwę, pyszne owoce ale ona teraz jest jasno zielona tyle tego tałatajstwa tam jest, nawet tawuły zaatakowały.
Basia_KRK 12:42, 14 cze 2020

U mnie też tawuły zaatakowane, a jeżówki mają całkowicie zjedzone liście
Katte 14:32, 14 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)
I teraz czas na sprawy które mnie wykańczają ..Mam dość mam dość mam dość

Mam tyle robactwa w ogrodzie , że chyba mogę atlas zakładać ..w życiu czegoś takiego nie widziałam .Prawie każda roślina chora ..mszyce,mrówki,meszki,glizdy,gąsienice takie małe puszyste co zżerają rośliny..muszki małe z białym futerkiem niewiarygodne ..wata cukrowa na liściach,grzyby i nie wiem co jeszcze

Dziś moja cierpliwość się skończyła,skończyła się po raz już któryś ..ale dzisiaj skończyła się bardziej niż wcześniej

Zrobiłam kolejny oprysk ze skrzypu ale takiego co już stoi kilka dni ..smród okropny bleee pół wiochy przeze mnie oddychać nie mogło 8l poszło na rośliny ..opryskałam chyba wszystko jak leci ..mam nadzieję ,że rośliny przeżyją (są już lekko popalone po wcześniejszym oprysku)

Kochana nie jesteś sama , u mnie też jeżówki chorują - opryskałam Decisem mocno skondensowanym i od razu ruszyły .
Ale jesli ktoś mówi że trawy nie chorują , to mam trzy rachityczne trzcinniki Overdam musiałam je znowu ściąć przy ziemi , bo mszyca go prawie zabiła ☹️. Tak mszyca całe długie liscie były oblepione !
Tak to jest dobijające że tyle wysiłku przy pielęgnacji , jakiś szajs potrafi zniszczyć w parę dni.

W czosnkach między łodygami setki jak nie tysiące jajeczek muchówek co szatkują cebulowe - też polałam chemią zanim sie wykluły .

Zima byle jaka to przetrwały w ziemi ....

Masakra tego roku , trzymaj się - ściskam i spokoju życzę
Basieksp 14:43, 14 cze 2020

Bodziszek mam podobny, jak nie taki sam, tyle że mój trochę starszy piękna ta różyczka
Basia_KRK 16:58, 14 cze 2020

Katte napisał(a)

Kochana nie jesteś sama , u mnie też jeżówki chorują - opryskałam Decisem mocno skondensowanym i od razu ruszyły .

Co to za środek? Do czego go stosujesz?
Johanka77 17:07, 14 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Co to za środek? Do czego go stosujesz?

Basia Decis jest do wszystkiego
Ja nawet ćmę bukszpanową nim zwalczyłam.
Przeczytaj sobie w necie etykietę - ma bardzo szerokie zastosowanie.
Katte 17:30, 14 cze 2020

Polecam !, dwie fiolki po 5 ml do rozcieńczania to bardzo dużo roślin można nim potraktować
Wypryskałam jeżówki, trzcinniki, nawet na Mikołajku siedziały..i tawułki
A potem poszło na warzywa .. szpinak, bób, buraki.