Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Basia_KRK 23:01, 16 cze 2020

Magara napisał(a)

Jutro planuję kupić preparat z fosforanem żelaza, który EwaAnda proponowała, ma nie szkodzić innym zwierzętom, oby się te ślimaki nim zatkały...

Koniecznie daj znać, czy coś pomoże. Też go planuję użyc, bo jest dramat..
Magara 23:51, 16 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Koniecznie daj znać, czy coś pomoże. Też go planuję użyc, bo jest dramat..

Dam znać o ile uda mi się kupić stacjonarnie, szukałam po necie ale akurat z tym żelazowym preparatem chyba ciężko, albo ja gapa i nie umiem znaleźć Widzę, że w casto jest ale ja do casto mam obecnie daleko
KasiaBawaria 07:39, 17 cze 2020

U mnie slimakow w tym roku tez wiecej, ale tragedii nie ma. Chyba plus dzialki ktora z dwoch stron otoczona jest ulica. Widze, ze dyskusja o gnojoweczkach u mnie wlasnie pachnie druga z pokrzywy. Z konskich bobkow tez robie, ale nie z suchych tylko takich cieplych, swiezych ja tam lubie ich zapach, bo koniara jestem
popcorn 07:51, 17 cze 2020

Nic mi nie mówcie o ślimakach, choć u moich Rodziców jeszcze gorzej z nimi. Mimo wszystko jakieś jeżówki i warzywa mam. Jak widzę to zbieram i topię. Granulki z żelazem kupię nastepnym razem przy okazji zakupów.

miłego dnia!!!
Ania111 08:04, 17 cze 2020

Dziewczyny ,

Ja nie mam ślimaków,
2 z domkiem szły ulicą hihihi
Przy furtce
A tych bez domku nie widziałam
Przynajmniej na razie
Mgduska 09:04, 17 cze 2020

Na mojej działce kiedyś było masakrycznie dużo ślimaków, a w ciągu ostatnich kilku lat znacznie się poprawiło, w miarę jak zagospodarowywaliśmy ogród, lata były też może mniej obfite w opady. Ale w tym roku jest znowu wysyp - i co dziwne, one faktycznie jedzą rośliny, których nigdy wcześniej nie ruszały - np floks i malwy. Kiedyś musiałam chronić tylko dalie, ostróżki i języczkę. A teraz pełno roślin ma albo dziury, albo już brak liści. Ptaszki posiały mi cały rządek słoneczników, z którego się cieszyłam - ale gdzie tam, wszystkie mają łby ucięte...
Dorii 10:29, 17 cze 2020

Podobno siarczan magnezu też jest skuteczny na ślimaki. Trzeba rozsypać wokół roślin czy też miejsc skąd wyłażą.
Ania111 10:41, 17 cze 2020

Dorii napisał(a)
Podobno siarczan magnezu też jest skuteczny na ślimaki. Trzeba rozsypać wokół roślin czy też miejsc skąd wyłażą.

O to nie wiedziałam,
Wiem że jest genialny na mech w trawie
Przynajmnie u mnie zadziałało.
Tylko trzeba sypać systematycznie.

Pozdrawiam
Nowa12 11:43, 17 cze 2020

Magara napisał(a)
Dziś o piątej rano wybrałam się "na ślimaki" do skrzyń warzywnych i jestem pewna, że te ilości mi się dziś będą śniły Nie zdawałam sobie sprawy, że może ich być aż tyle bo piąta rano z reguły nie jest "moją" godziną Jestem miłosierna, ale jak zobaczyłam co się dzieje i co mam obżarte to mi miłosierdzie przeszło i czajnik parę razy wstawiałam...
Jutro planuję kupić preparat z fosforanem żelaza, który EwaAnda proponowała, ma nie szkodzić innym zwierzętom, oby się te ślimaki nim zatkały...

Ciekawa jestem czy te granulki eko działają tak samo jak te nie eko.
Basia_KRK 21:17, 17 cze 2020

Magara napisał(a)
Dziś o piątej rano wybrałam się "na ślimaki" do skrzyń warzywnych i jestem pewna, że te ilości mi się dziś będą śniły Nie zdawałam sobie sprawy, że może ich być aż tyle bo piąta rano z reguły nie jest "moją" godziną Jestem miłosierna, ale jak zobaczyłam co się dzieje i co mam obżarte to mi miłosierdzie przeszło i czajnik parę razy wstawiałam...

Podziwiam Cię, ja wyszłam teraz "w ogród" i jestem przerażona ilością obrzydliwych ślimaków, nie dam rady ich wyzbierać Udało Ci się kupić ten preparat?