Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Dorii 10:32, 07 lip 2020

Hmm, moim zdaniem to jest tak że jak masz turkucie w ogrodzie to one będą zimowały w miejscach gdzie jest dużo obornika. Obornik rozkładając się wytwarza dużo ciepła, a turkucie szukają takich miejsc na przezimowanie.
Jednak to nie tak że je przyciągniesz niewiadomo z kąd jak użyjesz końskiego obornika.
Ania111 10:37, 07 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)

Coś czuję że ktoś tu rymuję

Asia ,

To przypadek
Ja z poezją na " bakier "
Chodz czytać uwielbiam ,

Jak nie jestem w wolnej chwili w ogrodzie ,
To z książką

jakie metoryczne uwagi się pojawiły ,
nawóz , ziemia ,
bomba , czegoś cię nauczę
sylwia_slomc... 10:41, 07 lip 2020

Od 6 lat daję wór obornika końskiego pod gunnerę co wiosnę , turkucia jak na razie nie mam. Kluczowe chyba jest by przed zimą nie dawać świeżego pachnącego i nie przysypywać ziemią bo wtedy to dla niego idealny dom
Makao_J 10:52, 07 lip 2020

Ja nikomu nie zabraniam stosowania tych bobków. Tylko podałam info a decyzja Wasza. Jednemu się uda a drugiemu nie. Równie dobrze można sobie go ściągnąć już w takim oborniku jeśli gdzieś larwa lub mały osobnik zawieruszy się w gówienku.

Ja za bardzo boję się tego stwora wiec nie stosuje oborników (żeby nie stwarzać przyjaznych dla niego warunków) a kompost.
No i sezonowo (zimą) pojawia się u nas kret wiec jakby co to go wciągnie.
deszczowymaj 10:53, 07 lip 2020

Mgduska napisał(a)

Na podagrycznik podobno pomaga... ziemniak. Ja wiem, nie na każdej rabacie mamy w planie kartofelki, ale z drugiej strony - co szkodzi spróbować - to jest niebrzydka roślinka, przyjemne z pożytecznym, podobno podagrycznik sam się wynosi w kosmos, tzn. z czasem zanika. Czytałam, nie próbowałam, bo akurat tego tałatajstwa nie mam jakoś szczególnie dużo

Ciekawy ten sposób z ziemniakami ..hmmm z chęcią spróbuję , tylko teraz to chyba za późno ?

podagrycznika mam sporo w przedniej części ogrodu ..trochę widłami tam walczyłam , trochę udało mi się usunąć tego dziada ..no ale ..teraz działam na tyłach ogrodu , na przód czasu brak i to to znowu się rozrasta ehhh
Mgduska 10:56, 07 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)

Ciekawy ten sposób z ziemniakami ..hmmm z chęcią spróbuję , tylko teraz to chyba za późno ?

podagrycznika mam sporo w przedniej części ogrodu ..trochę widłami tam walczyłam , trochę udało mi się usunąć tego dziada ..no ale ..teraz działam na tyłach ogrodu , na przód czasu brak i to to znowu się rozrasta ehhh

E tam za późno - a masz coś do stracenia? Najwyżej będzie mniejszy plon, ale przecież plon jest tylko skutkiem ubocznym
deszczowymaj 10:58, 07 lip 2020

Basieksp napisał(a)

Masz rację z tym browarem ja pracę w ogrodzie traktuję jako przyjemność obojętnie który to dzień tygodnia podziwiam Twój zapał, powodzenia

Pewnie każdy moment i dzień jest dobry na prace w ogrodzie nie ma co się ograniczać wiadomo ,każdy robi to co lubi
Mgduska 10:58, 07 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Od 6 lat daję wór obornika końskiego pod gunnerę co wiosnę , turkucia jak na razie nie mam. Kluczowe chyba jest by przed zimą nie dawać świeżego pachnącego i nie przysypywać ziemią bo wtedy to dla niego idealny dom

No to kiedy dawać? Ja się uczyłam, żeby dawać przed zimą - ale nie świeżego, zawsze przynajmniej rocznego, no i bez przysypywania ziemią, żeby sobie ładnie skruszało przez zimę - to chyba ok?
sylwia_slomc... 11:12, 07 lip 2020

Wiecie tak sobie myślę na chłopski rozum, mój dziadziuś całe lata (kilkadziesiąt) miał jednego lub dwa konie i obornik tenże szedł w pola rok rocznie i plony zbierał z tych pól wszelakie, więc może nie taki diabeł straszny.... Wielu rolników przez setki lat też dawało i też jeść potem mieli coMoże my po prostu panikujemy???
deszczowymaj 11:14, 07 lip 2020

Magara napisał(a)

Asia, wsio zapisane, dzięki za podzielenie się wiedzą

Z tą wiedzą to bym nie przesadzała