Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

popcorn 07:35, 13 lip 2020

Dzięki za wieści albamarowe. Tak mi się kojarzyło że Ty zamawiałaś
PS prace nada rabata poszły z kopyta! Ale masz power!
Graby znajdziesz za mniej za złotówkę za wypasiony egzemplarz, jesienią albo wiosną z gołym korzeniem.
U nas jest mnóstwo szkółek leśnych, znajdziesz też u siebie A jak nie to internety?

pozdro
BKosimkArt 07:41, 13 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)

Ślimaki w tym roku to jakieś totalnie beszczelne się zrobiły .. Zżerają nawet pąki kwiatowe jeżówek. 1/3 mam obżartą i to jeszcze najciekawsze odmiany..jakby nie mogły tych zwykłych zjadać ..

dokładnie, niech zwykłe zjadają
anabuko1 07:55, 13 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)
Trochę koloru

Prześlicznie, kolorowo
Tak jak i ja lubię. Piękna jeżówka.Co to za odmiana ??Ma fajny pokrój kwitów.
I ta lilia na ostatnim zdjęciu.śliczna. Mam taką samą nn. Wiesz co to za odmiana ??
deszczowymaj 10:01, 13 lip 2020

Dorota123 napisał(a)
Pocieszyłam oczy kolorowymi rabatami , ładnie współgrają firletki z pysznogłówkami. Reszta też mi się podoba, ale na tamto połączenie zwróciłam uwagę.

Dzięki ta rabata z firletką jest widoczna z końca wsi ..firletka zawsze bardzo się u mnie wysiewała ale w tym roku to już przegięcie
deszczowymaj 10:11, 13 lip 2020

Magara napisał(a)
Asia, wszystko piękne z robotą Twoją na czele
a o graby w nadleśnictwie najbliższym zapytaj - jesienią, kopane, za małe pieniądze mają, a przynajmniej mieli

Poszukam tylko jeszcze nie mam pewności czy aby na pewno chcę żywopłot grabowy

zawsze bardzo mi się podobały ..ale czy on tam będzie mi pasował..hmm
deszczowymaj 10:14, 13 lip 2020

makadamia napisał(a)

Gdyby taka pogoda jak teraz miała się utrzymać całe lato, to powiedziałabym - ok. Ale jak przyjdzie susza i upały?

Suszy się raczej nie obawiam ..wiesz u mnie tam z tyłu ziemia wilgotna ,do tego ta glina plus studnia w której czeka deszczówka starałabym się je wykopać z wielką bryłą ziemi , tak żeby nie zauważyły przesadzania ..tylko czy ja dam radę to zrobić ? wielkie one już są
deszczowymaj 10:19, 13 lip 2020

anabuko1 napisał(a)

Prześlicznie, kolorowo
Tak jak i ja lubię. Piękna jeżówka.Co to za odmiana ??Ma fajny pokrój kwitów.
I ta lilia na ostatnim zdjęciu.śliczna. Mam taką samą nn. Wiesz co to za odmiana ??

Na pierwszym zdjęciu jest Gailardia arizona red shades

Lilia niestety odmiana nieznajoma , jakaś drzewiasta ..ale piękna jest to fakt
Juzia 10:45, 13 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)

Suszy się raczej nie obawiam ..wiesz u mnie tam z tyłu ziemia wilgotna ,do tego ta glina plus studnia w której czeka deszczówka starałabym się je wykopać z wielką bryłą ziemi , tak żeby nie zauważyły przesadzania ..tylko czy ja dam radę to zrobić ? wielkie one już są

Wiosną po cięciu łatwiej przesadzić trawy i hortki.
Ja czekam do wiosny z lawendą, bo też ławiej takie przycięte wykopywać i dzielić i przesadzać
Ale drażnią mnie już teraz. I będą drażnić aż do zimy pewnie
sylwia_slomc... 10:54, 13 lip 2020

Kobieto graby z gołym korzeniem kupisz na All.... lub w nadleśnictwie naprawdę po parę groszy( lepiej wziąć więcej i wsadzić w warzywniku np na przechowanie gdyby coś się nie przyjęło w planowanym miejscu będzie na podmianę ja nie wzięłam i potem uzupełniałam darowanym bukiem( nie polecam bo różnie startują i wiosną długo to widać)Cisy kupowałam przez All zapakowane były tragicznie, ale przyjęły się pierwszorzędnie i rosną w oczach, pogrzebię, jak znajdę gdzie podrzucę Ci namiar
choć wydaje mi się, że wizualnie w "sielskich" ogrodach cis mniej pasuje niż graby, ale za to jest zimozielony. Kondzio i A... mi mówili, że w Anglii taki grabowy lub bukowy żywopłot potrafią utrzymywać na szerokość max 20-30 cm, ale Anglicy to mistrzowie, ja się za późno dowiedziałam bo bym wolała taki wąziutki
deszczowymaj 11:06, 13 lip 2020

Juzia napisał(a)

Wiosną po cięciu łatwiej przesadzić trawy i hortki.
Ja czekam do wiosny z lawendą, bo też ławiej takie przycięte wykopywać i dzielić i przesadzać
Ale drażnią mnie już teraz. I będą drażnić aż do zimy pewnie

Hehe ten biały kleksik Cię drażni ?