Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 17:36, 16 mar 2023

mirkaka napisał(a)
A nie rozsypujesz niebieskich granulek p ślimakom? U mnie też zjadłyby sporo roślin gdyby nie granulki. Poza tym codziennie wczesnym rankiem, wychodzę z kawą i nożycami na obchód

Mirusiu, tak sobie myślę, że one po tych granulkach umierają w cierpieniu i jest mi ich szkoda. Wolę, żeby szybko traciły życie pod moim butem.
ewsyg 17:39, 16 mar 2023

Agatorek napisał(a)

Hahahahaha, jakie to prawdziwe

Agnieszko, mój wewnętrzny psycholog mówi - rób sobie przyjemności. No i zrobiłam, zamówiłam sporo róż, a zaczęło się od czterech sztuk ustępuję wam miejsce w kolejce na leżankę
Alija 17:43, 16 mar 2023

ewsyg napisał(a)

Mirusiu, tak sobie myślę, że one po tych granulkach umierają w cierpieniu i jest mi ich szkoda. Wolę, żeby szybko traciły życie pod moim butem.

Ewa, mam podobne odczucia niestety (piszę niestety, bo przez to mam dziurawe liście) i też nie sypię tych niebiskich granulek.
Poza tym boję się, że ptaki się nimi poczęstują albo inne żyjątka.
ewsyg 18:38, 16 mar 2023

Alija napisał(a)

Ewa, mam podobne odczucia niestety (piszę niestety, bo przez to mam dziurawe liście) i też nie sypię tych niebiskich granulek.
Poza tym boję się, że ptaki się nimi poczęstują albo inne żyjątka.

Właśnie tak, mam w ogrodzie rodzinkę szpaków i pani szpakowa notorycznie wpada do mnie na poczęstunek
ewsyg 18:43, 16 mar 2023

eda napisał(a)
Ewcia macham Pestka już udomowiła się pewnie słodka psinkka u mnie Fifcia znaleziona przez kuzynkę już u mnie została tak jest radosna jakby szczeniakiem była kochamy ją bardzo
czekamy na wiosenne słoneczko

Dzisiaj Pestka zażywała słonecznej kąpieli. Potem wpadł do niej w odwiedziny piesek sąsiada i bawili się razem. Miło było na nie patrzeć. Serce mi rosło jak patrzyłam na nią wolną i szczęśliwą.

ewsyg 19:00, 16 mar 2023

Sezon ogrodniczy rozpoczęty. Sprzątam rabaty, przesadzam i robię plany na ten rok. Przyjechały pierwsze roślinki, liliowce. Zdecydowałam się wymienić liliowce, które nie odpowiadały mi kolorystycznie na rabacie z budleją.

były takie w malinowym kolorze.

Zmieniłam je na taki kolor

Przyjechały dość ładne sadzonki i są już posadzone. Mam nadzieję, że zakwitną w tym roku.

ewsyg 19:28, 16 mar 2023

Część z tych malinowych przesadziłam d donicy, a część zagości w innych ogrodach

Szykuję też donice, które będą stały przy basenie, po obu stronach drabinki. w najwyższych donicach będą róże Heavenly Pink, a w drugiej Alba Meidiland. W srednich będą irysy syberyjskie podsadzone trawą hakonechloa, w najniższych będą kulki zimozielone. Już powstaje doniczkowo.

w tych gładkich donicach będą hortensje Anabelki i będą stały na końcach ścieżek w jagodniku

Dzisiaj pryskałam drzewa i krzewy Promanalem. U agrestów i porzeczek już widać listeczki, a drzewa mają już mocno nabrzmiałe pąki.

Ewik 20:02, 16 mar 2023

ewsyg napisał(a)

W tym roku popłynęłam z zakupami róż, zamówiłam ponad 10 sztuk. U mnie jest dużo bezdomnych ślimaków i zjadają mi sporo roślin, róże im nie smakują, maja za delikatne podniebienia na różane kolce. Ponadto korzenią się głęboko, więc nie trzeba je często podlewać, a to w dobie gorących lat jest dla mnie ważne. Oczywiście co najważniejsze są piękne

Jakie róże zamówiłaś ? ja narazie nie mam miejsca, czekam az cos sie zwolni.
ewsyg 20:44, 16 mar 2023

Ewik napisał(a)

Jakie róże zamówiłaś ? ja narazie nie mam miejsca, czekam az cos sie zwolni.

Ewuś mocno popłynęłam z zakupami, mnie też się wydawało, że nie mam już miejsca, a tu taka niespodzianka, jest go całkiem sporo
Zamówiłam:
Cesar
Dinky (Velheav)
Burgundy Iceberg (Prose)
Agnes Schillinger (Masasch)
James L. Austin (AUSpike)
Sibelius (LENbar)
Grafin Diana®
Paul Bocuse (Maspaujeu)
Koko Loko (Wekbijou)
Kurfurstin Sophie (Meisselpier)
Schone Maid
Sourire du Havre (PANaldap)
Heavenly Pink (LENnedi)
Anna Ancher Renaissance
Cremosa
Garden of Roses /Cream Flower Circus
The Lady Gardener
Ashley®
Kronenbourg
Pacific Blue® -
Jacques Cartier
Wilhelm
Alba Meidiland

Mgduska 21:16, 16 mar 2023

Ojoj, ale zakupy, połowa mojego całego stanu posiadania!