Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 10:23, 09 gru 2025

LIDKA napisał(a)
Ewa u Ciebie róż jak w encyklopedii.
Przypomniałam sobie że mam Auguste Louise 2 szt. Na wiosnę muszę im znaleźć bardziej reprezentacyjne miejsce. Chopinkom też.

Te róże księżną monaco już kilka razy oglądałam. Jak zrobię to co zaplanowałam na kortowej to może będzie miejsce na te piękność.

W tym roku było tyle deszczy że nawet Artemisy nie pokazały pełni możliwości u mnie.

Lidziu, trochę się ich nazbierało. Ciekawa jestem, czy Twoja też łapie choroby? Moja niestety tak, ale mam ją krótko, więc pozostawiam do obserwacji. Princesse Charlene de Monaco ubóstwiam i kiedy kwitnie ciągle na nią patrzę i ją wącham. Ciekawa jestem zmian na Twojej kortowej. Ten rok zweryfikował dużo róż. Wiem już która źle radzi sobie w deszczową pogodę i albo się pożegnamy, albo pójdą do donic i pod zadaszenie.

Bardzo mieszane uczucia mam w stosunku do róży Ledy. Ma bardzo ładne kwiaty i byłam nią zachwycona do tego roku. Niestety ona źle reaguje na deszcz. Pąki kwiatowe i kwiaty podgniwają, dodatkowo okazało się, że jest bardzo chorowita. Za każdym razem jak koło niej przechodzę, to mam ochotę iść po sekator i ją unicestwić. Do tej pory ma chore liście. Jakiś głupi sentyment mnie przed tym powstrzymuje.

Tak wyglądała, kiedy powinna być w pełnym rozkwicie, a pąki nierozwinięte i tak wegetowała z tymi kwiatami. Potem bardzo się pochorowała.

W bliskim sąsiedztwie rośnie róża Baltimore Belle, która świetnie poradziła sobie w tych niesprzyjających, deszczowych warunkach. Wszystkie pąki rozkwitły, dodatkowo była dość zdrowa.

ewsyg 10:36, 09 gru 2025

MartaCho napisał(a)
Jej! Jak cudownie móc powspominać te różane piękności z rana, jak za oknem tak szaro, buro i ponuro!
Piękny zbiór róż masz w ogrodzie! Przepiękny.

Marta, to fakt, zdjęcia powodują uśmiech na twarzy.

Pogoda sprzyja pracom w ogrodzie, więc dzisiaj chcę przesadzić różę Alba Meidiland. Rośnie na rabacie, wypuszcza dość długie pędy, z których część leży na ziemi. Przesadzę ją do wysokiej donicy, powinna fajnie w niej wyglądać. Widzę, że chętnie kwitnie i jest zdrowa.

ewsyg 10:41, 09 gru 2025

kochani, mam do Was ogromną prośbę.

Na OLX ruszyła akcja Nakarm psa z OLX.
Wybiera się psa i klika. Można to robić codziennie do końca trwania akcji. Pies, który jest nakarmiony 100% otrzymuje karmę. Ja zawsze karmię tego, który ma najwięcej,żeby schronisko miało karmę.
Proszę przyłączcie się, to nic nie kosztuje, tylko 1 kliknięcie dziennie.

https://nakarmpsa.olx.pl/

anpi 10:58, 09 gru 2025

Ale piękny sweterek w dmuchawce i ważki! Kusicie coraz bardziej by wrócić do dziergania...
MartaCho 13:20, 09 gru 2025

Piesek nakarmiony
Marcin89 13:42, 09 gru 2025

Ja też nakarmiłem, nie wiedziałem o tej akcji
mirkaka 15:58, 09 gru 2025

Pieska nakarmiłam, ale nie wiedziałam że one szczekają i śpiąca obok mnie moja kicia bardzo się wystraszyła.
U nas też w tym sezonie było dużo deszczu, moja Edenka tez źle to znosiła, kwiaty łapały szarą pleśń, ale jej bym nie usunęła z ogrodu, wybaczam jej to
ewsyg 16:54, 09 gru 2025

anpi napisał(a)
Ale piękny sweterek w dmuchawce i ważki! Kusicie coraz bardziej by wrócić do dziergania...

Aniu, bardzo dziękuję.

Myślę, ze warto wrócić do dziergania, można stworzyć sweterek, który gra nam w sercu. Mnie bardzo podobają się takie wyszywane swetry. Takie swetry zarobkowo tworzy pani, która jest dla mnie inspiracją. Oczywiście jej prace są cudowne, ale i też cena ich jest spora. Niektóre swetry kosztują prawie 3000 zł. Z drugiej strony wcale się nie dziwię, bo ilość godzin poświęcona na dzierganie, a potem na wyszywanie jest ogromna.
ewsyg 16:58, 09 gru 2025

Martuś, Marcin, Mirusiu, bardzo Wam dziękuję w imieniu piesków i prosimy o więcej. Dajcie też znać znajomym.

Dla Was różyczki za empatię i dobre serducha

Joku 18:57, 09 gru 2025

Piesek nakarmiony . Kibicuje robotom na drutach i szydełku. W latach młodości lubiłam tę pracę. Natomiast do szycia mam coraz większą awersję. Chyba z nową maszyną mi nie po drodze. Za każdym razem muszę się jej uczyć od nowa.