Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ElzbietaFranka 21:03, 15 lis 2025

ewsyg napisał(a)

Dziękuję Elu. Faktycznie chwasty w fugach są utrapieniem. Ja ten etap ratowania roślin za wszelką cenę mam już za sobą. Skoro roślinie nie pasują warunki w moim ogrodzie, to się żegnam z nią. Wcześniej szukam dla niej dogodniejszego miejsca, ale jak to nie da pozytywnego rezultatu, to rezygnuję. Pozbywam się też bardzo ekspansywnych roślin. Takie rozwiązanie podpowiada mi mój pesel, chociaż nie czuję się stara, ale widzę, że lata siłowej świetności mam już za sobą.

Właśnie ta świetność u mnie też się kończy.
Dzisiaj trzeba było oczyscic rynny przy altance z liści. eM mówi jak to mam zrobić a on pójdzie na spacer z córką Mają.
Mówię do niego czy oszalał ja mam skakać po drabinie i czyścić. On mówi co to dla ciebie jak dobrze pójdzie to możesz jeszcze na dach wejść.
Sklocilam się z nim i sam później wyczyscił.
Ewa też już nie mam siły.
Jest to za dużo dla mnie. W przyszłym roku muszę te prace inaczej zorganizować.
Wiosna i jesień to harówka.

Pozdrawiam
ewsyg 08:49, 17 lis 2025

Łucja, myślę, że warto dla tej brzoskwini znaleźć miejsce. Ja wszelkie prace przełożyłam do przyszłego roku.

Mirusiu, trzeba sobie umilać ten ponury czas. Wcale się nie dziwię, że wywalasz słabe rośliny. Ja też tak robię. Robi się miejsce na jakąś nowość.

Kasiu, lubiłam ten zakątek, ale już go nie ma. Jak patrzę na zdjęcia, to mi żal.

Elu, ja do prac ogrodowych podchodzę już ze spokojem. Robię tyle ile mogę. Jak coś jest nie zrobione, no to trudno. Zdrówko i samopoczucie najważniejsze. Odpoczniemy przez zimę, to siły i chęci wrócą.

Mam siewki brunery, co mnie bardzo cieszy.

Róże zawiązały bardzo dużo owoców. Zostawiam je na zimę, ale ptaki i tak ich nie jedzą. Może powinnam je oberwać i wysuszyć, dopiero im to wysypać ?

Sibelius też zawiązała owoce

Tęsknię za takimi widokami.