Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 17:32, 15 mar 2026

Wafel napisał(a)
Ewa, ile lat rośnie u ciebie róża Ballerina, jak szeroko rośnie? Kupiłam i nie wiem czy dać do dużej donicy na tarasie na dachu czy posadzić przy płocie, pomiędzy kruszynami zamiast hortensji Diamant Rouge, którą wywaliłam bo rosła beznadziejnie. Boję się, że zbyt szeroko będzie rosła u mnie i zdominuje niedużą rabatę, podoba mi się jednak jej ażurowy pokrój i kwiaty.

Myślę, że rośnie około 9 -10 lat. U mnie zajmuje jakieś 1,5 metra. corocznie redukuję jej zapędy. Widziałam ją też u innych osób na zdjęciach i też była szeroka. Nie wiem ile miejsca masz na rabacie i nie mam pojęcia jak ona będzie rosłą w donicy. To wspaniała róża i godna polecenia.
Wafel 17:58, 15 mar 2026

To między kruszynami może mieć ciasno... Jedni pokazują ją jako niewielką różę między bylinami a drudzy jako wielki krzaczor, może kluczem jest wiek i cięcie. Dziękuję za informację
Joku 18:32, 15 mar 2026

Fotel bujany ładny sobie na dzień kobiet wybrałaś .
Twoja zima chyba łagodna była. U mnie róże i prawie cała reszta śpi. Gałązki niektórych róż zaczynają brązowieć, pewnie trzeba będzie mocno ciąć.
ewsyg 20:58, 15 mar 2026

Wafel napisał(a)
To między kruszynami może mieć ciasno... Jedni pokazują ją jako niewielką różę między bylinami a drudzy jako wielki krzaczor, może kluczem jest wiek i cięcie. Dziękuję za informację

Asiu, moją sadziłam w 2016r. Kupiłam ją w wersji doniczkowej.

2017

2018

2019

Wafel 21:47, 15 mar 2026

Z tego co widzę, bardziej idzie wszerz niż do góry, myślę że w dużej donicy na górnym tarasie mogłaby się ładnie przewieszać, na rabacie wszystko mi raczej zakryje. Dziękuję za zdjęcia ❤️, fajnie że masz takie archiwum
Agatorek 22:53, 15 mar 2026

To bardzo wcześnie róże Ci startują.
U mnie w pączkach tylko lilaki, jakaś wcześna kalina i jeszcze jeden krzew/drzewko, ale mam zaćmienie umysłu i nie pamiętam nazwy .

Edit: już mi się przypomniało, chodziło mi o swidośliwę