Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Rojodziejowa 22:56, 09 maj 2023

Fiołkami się u Sylwii zachwyciłam. Mam nadzieję, że mi się rozrosną pod dębem na skarpie. Taki zadarniacz piękny! U Ciebie super są te bielutkie. Takie sobie przytargałam z irysami na lamelkową przez przypadek, ale nie rozrastajà się na niej jakoś super szybko.
Magara 00:06, 10 maj 2023

antracyt napisał(a)
Nie czuję rąk, nie czuję nóg, nie czuję reszty ciała...posadziłam wszystkie dalie

Wszystkie??? Napisz "ile" - niech nas też wszystko boli na samą myśl
P.S. Asia-Rojo niech nie czyta
antracyt 06:30, 10 maj 2023

Haha, wcale nie tak dużo - 34szt. To jest mój max na rabaty, nadmiary poszły w dobre ręce. W tym sadzeniu to nie o ilości chodziło tak bardzo a o gabaryty. Część miała tak duże karpy które nie bardzo chciałam już dzielić, że sadziłam je do wiader budowlanych przy podpędzaniu. Wysadzenia tego do ziemi to był największy wyczyn - ciężkie koszmarnie, rozrośnięte koszmarnie, do wyciągnięcia z wiadra koszmarnie trudne
antracyt 06:34, 10 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Fiołkami się u Sylwii zachwyciłam. Mam nadzieję, że mi się rozrosną pod dębem na skarpie. Taki zadarniacz piękny! U Ciebie super są te bielutkie. Takie sobie przytargałam z irysami na lamelkową przez przypadek, ale nie rozrastajà się na niej jakoś super szybko.

U mnie te fiołki są strasznie ekspansywne(sieją się na potęgę), usuwam nadmiary regularnie. Całkiem się ich nie pozbędę bo je lubię, ale porządna kontrola musi być.
antracyt 06:34, 10 maj 2023

edi75 napisał(a)
Pismo obrazkowe jest mega

antracyt 06:36, 10 maj 2023

Kordina napisał(a)

Ale za to wiesz, ze żyjesz ja codziennie pielę w stylu "orka na ugorze", czyli doprowadzam ugór do jako takiej kultury, a nuż się uda
Dobrych snów

Na pewno wiem, które mięśnie ma za mało regularnie używane
Pielenie to jedno z najgorszych dla mnie zajęć ogrodowych, coś jak prasowanie
antracyt 06:39, 10 maj 2023

Mgduska napisał(a)
Przepiękniaście jest u Ciebie
Dalie już do gruntu?

Tak, na horyzoncie nie widać już przymrozków. Krzaczki podrosły mi już strasznie, dłuższe przetrzymywanie w doniczkach groziłoby połamaniem przy późniejszej przeprowadzce. W zeszłym roku zdjęłam karpy w tym samym czasie, ale nie rozpędziły się tak szybko. Ciekawe, warunki teoretycznie miały podobne.
antracyt 06:45, 10 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Haha, dziś był taki dzień, trochę tego, trochę tamtego

Soczystości u Ciebie . I jak gęściutko.
Czekam na taki etap. Mam chyba za dużo traw późno ruszających

U mnie fotergila jeszcze śpi .

Ja ma trawy głównie w dalszej części ogrodu, na pierwszym planie starałam się sadzić to, co jest atrakcyjne wiosną i ewentualnie zimą. Tak, żeby nie wychodząc z domu cieszyć się widokami.

ps. i co Ci się metodą "trochę tego trochę tamtego" udało zrobić?
Rojodziejowa 06:57, 10 maj 2023

To moje dalie na razie zdecydowanie mniejsze karpy mają A czemu nie chciałaś tych gigantów dzielić? Zbyt rozrośnięte, żeby się to dało bezpiecznie zrobić?

Magaro czytam, czytam, ale poczuję dopiero za chwilę
mrokasia 07:08, 10 maj 2023

antracyt napisał(a)

Pielenie to jedno z najgorszych dla mnie zajęć ogrodowych, coś jak prasowanie

A ja lubię pielić . Robota nie wymagająca myślenia a efekt zawsze jest widoczny .