Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Roocika 08:58, 11 maj 2023

Kokesz napisał(a)

Irysy kładzie się prawie na wierzchu, kłączem skierowanym do słońca.
Jeśli posadzone są odwrotnie i za głęboko to nie kwitną.
Masz tak posadzone?

Wiem, ale u mnie jest inny problem, mają tam bardzo mokro, szczególnie zimą. Przeniosę je w inne miejsce jesienią, powinny sobie poradzić, miałyby podobne stanowisko jak tam, skąd je wzięłam (bo je dostałam w spadku).
Kordina 10:15, 11 maj 2023

antracyt napisał(a)
(...)
Ja sobie dzisiaj chyba przerwę ogrodową zrobię, bo już mnie zaczyna nudzić to sadzenie

Ha, ha, doooobre
Gosialuk 17:44, 11 maj 2023

Siły zbierasz na floksy?
antracyt 22:18, 11 maj 2023

Jednego nawet posadziłam Reszta czeka... przy rozplanowywaniu miejscówek dla dalii zapomniałam o tych zamówionych floksach i na miejscach 2 z nich już siedzą karpy. Teraz rozkminiam co bardziej chce mi się robić - kombinować z daliami czy floksami W ramach odpoczynku od myślenia nad tą sprawą posadziłam 2/3 siewek cynii i 1/3 astrów a na resztę też nie mam pomysłu (strasznie dużo mi się ich wysiało). Pewnie skończy się na tym, że wcisnę całą resztę na rabatę pod szklarnią, bo tam i tak jest niezły miszmasz Spora część z nich to eksperyment kolorystyczny. Zbierałam nasiona z tych kwiatów, które najbardziej mi się podobały i jestem ciekawa czy będzie powtórka cech. Jak nie, to będę miała prawdziwie wiejską moją wiejską
Kukliki z ogrodu, a żywokost z "moich" łąk Występuje w dwóch wariantach kolorystycznych(nie wiedziałam, że bialy też można dziko spotkać, a bylo go sporo)Tak pięknie kwitł, że szkoda mi było zrywać na gnojówki.
antracyt 22:27, 11 maj 2023

Czy komuś ten lilak wydaje się znajomy?

Kupiłam go w zeszłym roku na wyprzedaży marketowej, zgubiłam opis i nie mogę sobie przypomnieć co to za jeden. Ma specyficzne liście. Prócz niego do koszyka wpadł mi jeszcze lilak węgierski i tego rozpoznaję(mam nadzieję)
Magara 23:15, 11 maj 2023

Zuza, a jakie floksy kupiłaś? Ciekawa jestem bo też kupiłam
I powiedz co zrobić z takimi mikrusami parocentymetrowymi wysianych cyń/cynii (???)i kosmosów??? W foliaku siedzą, nic nie przyrastają. Siane za wcześnie, to już wiem, ale czemu nie rosną??? Za ciepło im??? Nowych nie wysiałam, bo jakoś umknęło
antracyt 06:40, 12 maj 2023

Floksy wiechowate: Nirvana, Jeana, Pink Lady, Blue Paradise, Windsor i Sherbet Blend.
Kosmosy spokojnie możesz wystawić na świeże powietrze, one się nie boją nocnych chłodów (przymrozków już tak, ale to za nami ). Cynie lubią ciepło, może za zimno w nocy miały, trochę jak pomidory? Ja bym je jakąś gnojówką podlała i poczekała na efekty. Zresztą cynie szybko wschodzą, moim zdaniem możesz wysiać jeszcze raz, kosmosy też. Dzikie siewki właśnie się u mnie na rabatach pojawiają, a wczoraj dosiałam żółte prosto do gruntu. Wstaw proszę zdjęcie tych Twoich, może to wcale nie mikrusy tylko się za bardzo stresujesz
Kasya 06:49, 12 maj 2023

antracyt napisał(a)
Czy komuś ten lilak wydaje się znajomy?

Kupiłam go w zeszłym roku na wyprzedaży marketowej, zgubiłam opis i nie mogę sobie przypomnieć co to za jeden. Ma specyficzne liście. Prócz niego do koszyka wpadł mi jeszcze lilak węgierski i tego rozpoznaję(mam nadzieję)

Jak biały to może Agnes Smith ?
Koreanski czy kanadyjski różnie zwą
galgAsia 08:00, 12 maj 2023

Już sadzisz dalie A ja niektóre jeszcze reanimuję Z nimi warto jednak być cierpliwym i poczekać spokojnie, no i oczywiście zawsze warto zamoczyć karpy w wodzie przed posadzeniem.
Z lenistwa zostawiłam ubiegłoroczne dalie w doniczkach (w piwnicy oczywiście) i wyobraź sobie, że wypuściły pędy. Dobra wiadomość na zaś
A tak w ogóle, to pięknie
antracyt 08:26, 12 maj 2023

galgAsia napisał(a)
Już sadzisz dalie A ja niektóre jeszcze reanimuję Z nimi warto jednak być cierpliwym i poczekać spokojnie, no i oczywiście zawsze warto zamoczyć karpy w wodzie przed posadzeniem.
Z lenistwa zostawiłam ubiegłoroczne dalie w doniczkach (w piwnicy oczywiście) i wyobraź sobie, że wypuściły pędy. Dobra wiadomość na zaś
A tak w ogóle, to pięknie

O zimowaniu w doniczkach gdzieś słyszałam. Fajnie, że masz taką możliwość i warunki odpowiednie. Pomijając wszystko inne, już widzę mężatego, jak wnosi donice z ziemią na strych
Widziałam u Ciebie już biel na powojniku, ja się nadal śnieżycami cieszę