Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 15:20, 08 maj 2023

Sylwia, słońca mają pod dostatkiem. Wydaje mi się że to jednak z powodu wieku, oba krzaczki są młode.

antracyt 15:28, 08 maj 2023

Dzisiaj już chyba ostatnia chłodna noc się szykuje, na horyzoncie temperatury powyżej 6 stopni. Już się nie mogę doczekać jutrzejszego sadzenia dalii!
Fotergille zbierają się do kwitnienia. Mniejszej prawie nie widać tak jej się towarzystwo rozrosło.

Kawałek dalej mam takie widoki, a zapachy dochodzą do ogrodu
Patrycja_KG_Lu 17:26, 08 maj 2023

antracyt napisał(a)

Sporych rozmiarów okaz lipy wonnej rośnie na placu przed wejściem do Arboretum w Kórniku, zdążyłam mu się dokładnie przyjrzeć (przejeżdżam obok przynajmniej raz dziennie). Skusiło mnie późniejsze kwitnienie, wielkość kwiatów i piękne przebarwienie jesienne. A myślałaś o egzemplarzu szczepionym(niezależnie od odmiany)? Na pewno docelowo będzie to mniejsze drzewo.
Zaczytywałam się kiedyś artykułami o symbolice i historii drzew w naszej kulturze. Z chęcią zajrzę do podesłanego tekstu

Widziałam pod Krakowem palmety z lipy Green spire na stelażu w sprzedaży. Myślałam o takich, żeby zrobić samodzielnie z lipy (może tej co tam sprzedają, a może innej odmiany, jeszcze nie robiłam dokładnego rozeznania), a na innej rabacie z grabów tak jak ma Paweł z N-ce i chyba dawno temu Angelika robiła z Na zielonej trawce.
antracyt 21:19, 08 maj 2023

Tak, lipa dobrze znosi prowadzenie na stelażu. Widziałam kilka takich przesłon na żywo, ale w początkowej fazie kształtowania. Niestety nigdy nie zapytałam z jakiej odmiany były prowadzone. Ciekawe jak długo zajmuje tworzenie docelowych form. Kiedyś chcieliśmy w taki sposób prowadzić graby, ale ostatecznie stwierdziliśmy że puszczone wolno bardziej pasują do naszego ogrodu.
antracyt 21:04, 09 maj 2023

Nie czuję rąk, nie czuję nóg, nie czuję reszty ciała...posadziłam wszystkie dalie
Nawet kilka zdjęć udało mi się w przerwie zrobić. Bez podpisów bo już mi się nie chce, za to nadal z wąsami zamiast kancików Tylko skrzynie udało mi się ich pozbawić. Resztę zostawiam na kiedyś.

antracyt 21:13, 09 maj 2023

Koniec, idę spać
edi75 21:48, 09 maj 2023

Pismo obrazkowe jest mega
Kordina 21:56, 09 maj 2023

antracyt napisał(a)
Nie czuję rąk, nie czuję nóg, nie czuję reszty ciała...posadziłam wszystkie dalie

Ale za to wiesz, ze żyjesz ja codziennie pielę w stylu "orka na ugorze", czyli doprowadzam ugór do jako takiej kultury, a nuż się uda
Dobrych snów
Mgduska 22:13, 09 maj 2023

Przepiękniaście jest u Ciebie
Dalie już do gruntu?
Agatorek 22:49, 09 maj 2023

antracyt napisał(a)

Wiedziałam, że Ty mnie zrozumiesz Czytała o chwastach i doniczkach.

Haha, dziś był taki dzień, trochę tego, trochę tamtego

Soczystości u Ciebie . I jak gęściutko.
Czekam na taki etap. Mam chyba za dużo traw późno ruszających

U mnie fotergila jeszcze śpi .