Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:50, 28 maj 2023

Helen napisał(a)
Zuza, czy ta pierwsza naparstnica rośnie na słonecznym stanowisku? Czy to kwestia zdjęcia?
Bardzo mi się podobają naparstnice i chciałabym mieć ich dużo, ale jakoś u mnie nie chcą rosnąć na słonecznym stanowisku. Dbasz o dodatkowe podlewanie czy coś innego szczególnego robisz?

Ona rośnie na poletku truskawkowym, słońce ma cały dzień. Sama się wysiała w tym miejscu, reszta rośnie w półcieniu. Dzikie naparstnica widywałam na skraju łąk i tam też miały raczej więcej słońca.
antracyt 09:53, 28 maj 2023

edi75 napisał(a)
Mnie się Twój busz podoba

Dzięki Mi też chociaż na żywo to mniej buszowaty się wydaje przez sporo przestrzeni wokół. Mam nadzieję, że kiedyś ogród jeszcze bardziej mi zarośnie.
antracyt 09:58, 28 maj 2023

Basieksp napisał(a)
Zgadzam się z dziewczynami, piękny, bogaty busz dużo różnych roślin już u Ciebie kwitnie

A wiesz, że znalazłam dzisiaj pierwszy kwiat na jarzmiance
nyna76 10:01, 28 maj 2023

Jarzmianka u mnie też zaczyna.

Leśna piękna i dzika. Zakupiłam poziomki i też trafią na obrzeża mojej leśnej. A co Nie wiem tylko kto je zje bo ja nie przepadam- zalatują mi Ludwikiem do naczyń
olciamanolcia 10:11, 28 maj 2023

antracyt napisał(a)

Chodziło mi o usuwanie resztek po kwiatach. Liście usuwam w tym samym stanie co Ty, jak tracą zieleń.

Czyli mówisz o ogławianiu tulipanów
Moje liście jeszcze zielone chociaż po tulipanach EE już nie mam śladu - liście już dawno pożółkły
antracyt 10:23, 28 maj 2023

Kasya napisał(a)

Naparstnice u mnie jeszcze mniejsze są, bardzo je lubie, chodzą gdzie chcą
A co to za różyczki ?

Fimbriata i Rosa rubrifolia Nova. Od razu ostrzegam, że szczególnie ta druga nie należy do maluszków.
Na pewno będę Was zamęczać ich zdjęciami jak będą w pełni kwitnienia
antracyt 10:27, 28 maj 2023

Anda napisał(a)
Pięknie. Nie wiem co zacytować, wszystko mi się podoba
Goździkowa już rozwija pąki. Śliczna.

W mojej nowej pracy mamy całkiem fajny wybór róż historycznych i dzikich. Patrząc na nie strasznie ubolewam nad wielkością, a raczej małością mojego ogrodu.

Na szczęście możesz je sobie w pracy podziwiać i wąchać A wiesz, że Fimbriata zaskoczyła mnie zapachem? Świeżo po zakupie zakwitła kilkoma kwiatami, których zapach(delikatnie mówiąc) nie należał do typowo różanych. Od zeszłego roku kwiaty pachną przepięknie
antracyt 10:30, 28 maj 2023

nyna76 napisał(a)
Jarzmianka u mnie też zaczyna.

Leśna piękna i dzika. Zakupiłam poziomki i też trafią na obrzeża mojej leśnej. A co Nie wiem tylko kto je zje bo ja nie przepadam- zalatują mi Ludwikiem do naczyń

Trzeba było dać znać, że poziomek potrzebujesz. Co roku usuwam nadmiary. Na leśnej muszę za chwilę wyrwać część fiołków, bo poziomki pożerają, a ja akurat lubię ich smak
antracyt 10:31, 28 maj 2023

olciamanolcia napisał(a)

Czyli mówisz o ogławianiu tulipanów
Moje liście jeszcze zielone chociaż po tulipanach EE już nie mam śladu - liście już dawno pożółkły

No tak U mnie wczesne też już bez liści.
antracyt 10:39, 28 maj 2023

Właśnie podglądałam sobie, jak tata wróbel dokarmia młode pokolenie na trawniku Szkoda, że telefonem nie dam rady tego uwiecznić. Musicie uwierzyć na słowo, że siedzą w wysokiej trawie w okolicach Lykkefund.