Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:48, 22 sie 2023

Jeżyny zasypałam cukrem (w bardzo małej ilości) i zostawiłam na noc żeby puściły sok. Zagotowałam je, ale nie mieszałam za bardzo żeby się nie rozpadły i w takiej formie włożyłam do słoiczków. Teraz tylko krótka pasteryzacja mnie czeka

Przepis na fasolkę mi się podoba, lubię takie sałatki(chociaż nigdy mi nie wychodzą). Zobaczymy co podeśle Magara i wybiorę łatwiejszą do zrobienia

ps. Mężaty właśnie ogarnia koszyki z pomidorami, pachnie w całym domu... i gorąco jest strasznie od gotowania
antracyt 12:52, 22 sie 2023

Kokesz napisał(a)
Moje niektóre dalie jeszcze nie zakwitly muszę je zdecydowanie wcześniej wysadzać do donic.
Tylko ja nie mam szklarni, żeby je już od marca podpędzać...
Może folia dałaby radę przy ścianie bloku?

Miałam 2 takie spóźnialskie, a przecież były pędzone razem z pozostałymi. Jedna padła zanim zakwitła (podczas deszczy donica stała w wodzie i pięknie zapączkowany krzak zgnił ), a druga cały czas w pąkach czeka na nie wiadomo co.
antracyt 12:55, 22 sie 2023

April napisał(a)
Zuza, dalie masz bardzo obficie kwitnące. Jeśli to tylko 10 krzaków to jestem zachwycona. Ja nawet jakbym zebrała razem, wszystkie moje 20sztuk. to nie stworzyłyby takiej kwitnącej masy.
Świetnie to wygląda

Myślę, że słońce jest tu głównym czynnikiem. Poletko jest na otwartej przestrzeni i zero cienia.
Sprawdziłam notatki i ogółem mam jednak 33 krzaczki, ilość na poletku bez zmian
antracyt 15:51, 22 sie 2023

Renia, moja spóźnialska jednak pokazała pierwsze kwiaty - znalazłam je podczas obchodu
Jowey Chantal (a żeby było bardziej jarmarcznie) do duetu dodam jej zdjęcie Jowey Winnie - za ból oczu przy oglądaniu nie odpowiadam

Cafe ze szczyptą Penhill Dark Monarch, a do tego prawdopodobnie Maya

Na sam koniec znów odrobina ostrości - Spoiled Rotten

Makao 16:42, 22 sie 2023

Oj bolą oczy, boooolą
Te cuda oślepiają urodą
Gosialuk 17:03, 22 sie 2023

Ale Cafe przepiękna.
ewsyg 20:52, 22 sie 2023

Piękne masz dalie. Ja moje róże zostawiłam i muszą sobie same poradzić z tymi chorobami.
Basieksp 22:00, 22 sie 2023

Oj te Twoje dalie piękne są
Magara 22:44, 22 sie 2023

antracyt napisał(a)

Przepis na fasolkę mi się podoba, lubię takie sałatki(chociaż nigdy mi nie wychodzą). Zobaczymy co podeśle Magara i wybiorę łatwiejszą do zrobienia

Hehe, ja też mam od aniagotuje, ale coś innego:
https://ania-gotuje.pl/przepis/fasolka-szparagowa-w-sloikach-na-zime/

Robiłam w tym roku pierwszy raz, zobaczymy czy się sprawdzi. Ta dwukrotna pasteryzacja odstrasza, bo chociaż mój magiczny garnek się sprawdza, to fasolki aż tak dużo na raz nie mam żeby osiem słoików zapełnić i garnek w stu procentach wykorzystać

Generalnie jeżeli chodzi o przetwory i gotowanie to aniagotuje ma fajne pomysły Pasztet z cukinii - boski, polecam

P.S. Dalie cudne Wielki żal we mnie, że moje karpy na strychu zgniły

antracyt 12:05, 23 sie 2023

Cieszę się, że Wam też moje dalie się podobają - to ich najlepszy moment

Daga, czyli jeszcze nie znasz efektów zaprawy fasolowej, to trochę zmienia postać rzeczy. Zaryzykuję w takim razie z sałatką, może tym razem jakaś mi wyjdzie

Ewo, u mnie róże też sobie muszą radzić z plamistością, ale na mączniaka zrobiłam oprysk.

To jeszcze jedna seria zdjęciowa, do zanudzenia.

Mikayla Miranda i chyba jednak Marika