Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gosialuk 23:10, 02 cze 2024

Pewnie Daga trzeba pójść twoim śladem w kwestii ślimakowej.
antracyt 09:54, 03 cze 2024

Magara napisał(a)

Magarek dziękuje Został utwierdzony w tym, że nagroda za dentystę była jak najbardziej słuszna Jak długo ją masz, chyba pisałaś ale zapomniałam

Pozostałe róże też piękne, chcę każdą i wszystkie A maczek na fotkach to jaki to???

O tych ślimakach czytam, nie tylko u Ciebie, ale i w innych wątkach. Że taki armagedon w tym sezonie macie. Jestem trochę w szoku bo u mnie pada, ale ślimaki są głównie skorupkowe. Golasów wiaderkami nie zbieram, a bywały takie lata, że zbierałam (jak dobrze pomyślę to chyba w każdym roku kiedy wiosną były opady).
W sezonie 2024 mam objedzone ogórki i fasolkę w skrzyniach, ale tylko jakieś 10 procent strat.
Wyszłam ostatnio po deszczu do warzywnika to zebrałam z 10 sztuk. Ciąć ich nie umiem, poszły za płot, pewnie wrócą
Zastanawiam się co się takiego wydarzyło w moim i moich ślimaków świecie, że nie marudzę na ślimakowy problem, w czasach gdy wiele osób marudzi Jedyne co mi przychodzi do głowy - zaczęłam sypanie granulek bardzo wcześnie - w marcu? kwietniu? Uznałam, że zrobię to zapobiegawczo, żeby zdążyły się cholery nażreć i zemrzeć pod ziemią. Może w tym szaleństwie jest metoda???

Ta róża to nowy nabytek, na 90% zeszłoroczny.
Maczek nazwy zapomnianej

U mnie nigdy wysypu golasów nie było. Właściwie, to w zeszłym roku pojawiły się w ilości zauważalnej, ale jeszcze nieszkodliwej i nic w związku z tym nie robiłam. W przyszłym na 100% rozpocznę profilaktyczne "podkarmianie" granulkami już w marcu.
ryska 09:58, 03 cze 2024

U mnie brak nagich ślimaków ale tych z domkami mam zatrzęsienie. Nie ograniczam ich w żaden sposób. Najbardziej szkoda mi wiosennych przyrostów powojników. Zdaje się, że w ich menu są też jaja ślimaków i może to też jest jakiś trop
Zachwycające masz te róże.
antracyt 10:00, 03 cze 2024

Gosialuk napisał(a)
Róże pięknie kwitną, a w wiejską faktycznie nawet palca nie wciśniesz. I kiedy to porosło?
Ślimaków współczuję i łączę się w bólu. Też zaczęłam sypać granulki.

Muszę pomyśleć nad stworzeniem nowych letnich wejść na rabaty. Obecne zarosły i już ich znaleźć nie mogę.
Jest ciepło (również w nocy), opadów sporo - warunki idealne do wzrostu. Trawa była koszona niecały tydzień temu, wąsów nie zdążyłam przed wyjazdem dociąć z powodu deszczu a teraz już do kolan miejscami sięgają. Za chwilę to chyba z kosą będę musiała ruszyć na zielone
antracyt 10:09, 03 cze 2024

ryska napisał(a)
U mnie brak nagich ślimaków ale tych z domkami mam zatrzęsienie. Nie ograniczam ich w żaden sposób. Najbardziej szkoda mi wiosennych przyrostów powojników. Zdaje się, że w ich menu są też jaja ślimaków i może to też jest jakiś trop
Zachwycające masz te róże.

Ślimaków z domkami też mam urodzaj. O dziwo uwielbiają przesiadywać w lawendzie - która rzekomo ma je odstraszać..
Jest początek czerwca, a cześć róż już kończy pierwsze kwitnienie. Cieszę się z nich wszystkich bardzo, chociaż już widać, że to nie jest i nie będzie łatwy dla nich rok.
Swany na szczęście dopiero zaczyna i wygląda jak zwykle super zdrowo

April 12:59, 03 cze 2024

antracyt napisał(a)
Żółty sam wszedł do łączki
Łączką może i bzyczy, ale Lykkefund nie dorównuje. Rusza się cała i hałasuje

Znam to, mam przejście pod Lykkefundami, aż czasem się boję
Twoje papavery są ekstra kolejna roślina która się na mnie wypina Trudno.
olciamanolcia 13:58, 03 cze 2024

Dalie? Już w kwiatach?
Moje wyszły już z ziemi mają z 20-30 cm ale Twoje w stanie zaawansowanym
U mnie także obżarte przez pełzające ale nie wszystkie - dwie mam zjedzone doszczętnie a obok są w stanie nienaruszonym
Róży multum- piękne są
antracyt 19:54, 03 cze 2024

April napisał(a)

Znam to, mam przejście pod Lykkefundami, aż czasem się boję
Twoje papavery są ekstra kolejna roślina która się na mnie wypina Trudno.

Maki potrzebują sporo słońca, cudów nie ma, w lesie rosnąć nie chcą.
Masz za to inne przepiękne rośliny w zamian
Rojodziejowa 20:05, 03 cze 2024

Dalie Ci kwitną! A ja w d… z daliami
antracyt 20:18, 03 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)
Dalie? Już w kwiatach?
Moje wyszły już z ziemi mają z 20-30 cm ale Twoje w stanie zaawansowanym
U mnie także obżarte przez pełzające ale nie wszystkie - dwie mam zjedzone doszczętnie a obok są w stanie nienaruszonym
Róży multum- piękne są

U mnie też ślimaki gustują tylko w części odmian daliowych - prawdziwy smakosze