Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 20:24, 03 cze 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Dalie Ci kwitną! A ja w d… z daliami

Te co nie mają obżartych pąków to kwitną.
Twoje szybko nadrobią, jak je w końcu posadzisz

Wiesz, że w tym roku właściwie nie będę miała jednorocznych wysiewanych kwiatów ciętych. 90% sadzonek objedzonych do ziemi W tygodniu wysieję co mi zostało do gruntu. Zobaczymy czy coś z tego będzie.
Kasya 20:30, 03 cze 2024

A ja mam dalie w donicy już parę lat
Teraz dosadzalam jej koleżankę i obie sobie rosna, maja już ze 40 cm
antracyt 20:34, 03 cze 2024

Kasiu, też mam kilka dalii w donicach. Dają radę, ale widzę, że dużo lepiej czują się te w gruncie. W donicach mam czasem problem z podlewaniem Za to młodziaki z sadzonek zielnych super się w donicach rozrastają i budują karpy
Rojodziejowa 20:36, 03 cze 2024

Ten rok z wysiewami chyba nie był jakiś udany generalnie. Podglądam jedną właścicielkę niedalekiej farmy kwiatowej i wysiewał niektóre rzeczy po kilka razy…
antracyt 20:43, 03 cze 2024

Astry rzeczywiście nie chciały wschodzić, dopiero posiane bezpośrednio do gruntu dały radę. Co z tego, skoro już nic z nich nie zostało. Sadzonki cyni miałam bardzo ładne i dużo, rozdawałam nadmiary. Niewiele z tego co trafiło do skrzyni rośnie nietknięte. No nic, zamówiłam granulki i wysiewam raz jeszcze. Jak nic nie wzejdzie, to rzucę gotową mieszankę szybko rosnących letnich - mam jedną na stanie
Magara 23:02, 03 cze 2024

antracyt napisał(a)

U mnie nigdy wysypu golasów nie było. Właściwie, to w zeszłym roku pojawiły się w ilości zauważalnej, ale jeszcze nieszkodliwej i nic w związku z tym nie robiłam. W przyszłym na 100% rozpocznę profilaktyczne "podkarmianie" granulkami już w marcu.

Nie mogąc otrząsnąć się z szoku, że nie mam nadmiernego problemu ślimaków podczas gdy inni mają, chodząc dziś po rabatach analizowałam sytuację.
I przyszło mi jeszcze jedno do głowy - pierzaste!!! Były dokarmiane w zimie, było ich mnóstwo (i sporo zeżarły ).
Za płotem wycinki całą zimę trwały, w sumie poległy drzewa i krzewy na prawie czterech działkach czyli na powierzchni około 6 tys. metrów. Ptaki szukają schronienia. Widać u nas też szukają i znajdują.
Nie wiem czy sikorka (tych u nas najwięcej) golasa dwa razy od niej większego jest w stanie zeżreć, raczej nie, ale kosy to już sobie chyba poradzą Generalnie ptaków jest dużo więcej niż w poprzednich sezonach, może jednak niektóre z nich w walce ze ślimakami znacząco mnie wspomagają???
Basieksp 23:33, 03 cze 2024

Nie wiem jak jest z ptakami, u mnie raczej nie jedzą ślimaków, jeże też ich nie jedzą jedyne co, to one nawzajem się zjadają. Zauważyłam, że mam trzy rodzaje ślimaków, takie brązowe najbardziej wypasione, ciemno brązowe i z domkami. Te jasne napewno z jadają te z domkami, czasami widzę to, no i te jasne z ciemnymi też czasami są razem, tylko nie wiem czy one też nawzajem się zjadają. No ale nie będę czekać aż może same się wyeliminują, bo to napewno się nie uda. Walczę z nimi.
nicol21 12:11, 04 cze 2024

hej! Dalie juz w kwiatach? nono! moje dopiero z 2 tyg temu skonczylam sadzic - nawet nie wszyskie wyszły ponad ziemie jeszcze.... ale bedziesz miec cudny sezon!

Na rabatach pięknie i gęsto - oj będzie cudnie!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
antracyt 19:31, 04 cze 2024

Moim zdaniem ptaki nie jedzą golasów. Skorupkowe coś na pewno u mnie konsumuje, bo dziurawe, puste domki znajduję w dużej ilości. Ptaki i jeże podejrzewam.
Tych pierwszych mam naprawdę sporo w ogrodzie(jeży chyba też ), widać jak wyłapujący owady i w dziobach do gniazd zanoszą.
antracyt 19:44, 04 cze 2024

nicol21 napisał(a)
hej! Dalie juz w kwiatach? nono! moje dopiero z 2 tyg temu skonczylam sadzic - nawet nie wszyskie wyszły ponad ziemie jeszcze.... ale bedziesz miec cudny sezon!

Na rabatach pięknie i gęsto - oj będzie cudnie!

Dzisiaj sypnęłam "cukiereczki" ślimakom, mam nadzieję że więcej strat w daliach nie będzie, za to kwiatów więcej

Skuszona zdjęciami Asi kupiłam nożyczki/sekatorek do kwiatów ciętych. Oby było co ciąć