Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 21:31, 08 cze 2024

Magara napisał(a)

Cudo Zupełnie nie rozumiem jak można korzystać z dobrodziejstw forum z telefonu Przecież na małym ekraniku się nie da takimi widokami nacieszyć

Bardzo lubię Twoje widoki wszystkie, optymistyczne są
Nawet ta lawendowa nówka, chociaż u mnie z wyobraźnią kiepsko

Tak, też lubię zdjęcia forumowe na dużym ekranie oglądać, chociaż nie zawsze się da.

Cytowana przez Ciebie wiejska bije w tym roku rekordy na wielkość i gęstość nasadzeń. Kępy prawie wszystkiego rozrosły się strasznie w górę i na boki, jednoroczne za bardzo nie mają szans, część dalii też. Musze na jesień albo przyszłą wiosnę coś z tym zrobić.

Ja tam myślę, że z Twoją wyobraźnią wcale kiepsko nie jest - lepisz i wypalasz piękne rzeczy, a przecież na początku to tylko kupka gliny
antracyt 21:46, 08 cze 2024

Kordina napisał(a)

Działa, działa, pokaż z tego samego ujęcia w pełnym rozkwicie te łany lawendy, już wyglądają imponująco oj, co to będzie dalej

Z dnia na dzień koloru jest coraz więcej, chociaż najwyższe odmiany zakwitną z dużym opóźnieniem. Mocno je przycięłam tej wiosny.
Lubię pielić na tej rabacie, szczególnie w słoneczne dni. Aromaterapia jest w pakiecie
Magara 23:13, 08 cze 2024

antracyt napisał(a)

Ja tam myślę, że z Twoją wyobraźnią wcale kiepsko nie jest - lepisz i wypalasz piękne rzeczy, a przecież na początku to tylko kupka gliny

Zdanie o swojej wyobraźni rabatowej mam wyrobione
Zdecydowanie łatwiej z kulki gliny zrobić fajne "coś" ceramicznego, niż z kawałka glinianej rabaty zrobić fajną rabatę
Na Twojej na pewno będzie pięknie (chociaż Ty piaskowa chyba/) - wyobraźnia mi tu nie potrzebna, wiedza o ogrodzie styknie
Kordina 23:32, 08 cze 2024

Magara napisał(a)
...
Zdecydowanie łatwiej z kulki gliny zrobić fajne "coś" ceramicznego, niż z kawałka glinianej rabaty zrobić fajną rabatę
...

I tu się nie zgodzę, zależy od zdolności do... a te jak wiadomo różne są
Basieksp 11:40, 09 cze 2024

Dziewczyny już cytowały te zdjęcia, nie chciałam się powtarzać, no ale się nie da, baaardzo ładnie Pięknie wszystko Ci się rozrasta, podba mi się bardzo
Juzia 13:04, 09 cze 2024

antracyt napisał(a)

Wpadłaś sprawdzić co za cholera straszy, że Cię nawiedzi?

Od zeszłego roku tytuł Daliowej Królowej zasłużenie przejęła Asia Rojodziejowa. Został mi jeszcze tytuł Królowej Ogrodowych Pomyłek na pocieszenie

Jeże, teraz to już nie wiem które(kolejny rok to kolejne rodzinki), jeżeli trafiają do fundacji, to już ich stamtąd nie odbieram. Duża jest tu ich populacja, jak kilka w świat pójdzie, to nic złego się nie stanie. Jesienią monitoruję sytuację, łapię i ważę podejrzanie małe osobniki, dokarmiam do zimy, albo wywożę pod opiekę. Po zimie jeszcze żadnego nie widziałam, ale ślady bytowania są zauważalne. Na pobliskich działkach robili wiosną mocne wycinki, część drewna zostawili. Jeżeli żadne budowy szybko się nie rozpoczną, a wygląda, że nie, to jeże będą miały super warunki na sen zimowy i nie tylko.

Dlaczego od razu cholera?????
Hahaha!

W zeszłym roku mnie tu nie było, to nie wiedziałam Sorki Asia
To możesz być Księżniczką Daliową
Jakie pomyłki??? Ja nic nie zauważyłam

Przeczytałam, że fundacja oddaje jeżyki do tego miejsca z którego je zabrała... dlatego spytałam. Ale jak wszystkie mają się ok i masz ciągle nowe... to tylko się cieszyć
antracyt 10:46, 10 cze 2024

Fundacja oddaje jak się po nie przyjedzie, ja nie jechałam. Mam koło siebie (ok 35km ) 2 miejsca współpracujące ze sobą, gdzie w razie czego mogę jeże oddać. Pierwsze typowo jeżowe, a drugie ogólnie dla dzikich zwierząt. Jakoś bardziej lubię to drugie i wspieram jak mogę, chociaż zaufanie do obu mam.
https://www.facebook.com/dzikie.koscian/
antracyt 10:50, 10 cze 2024

Basieksp napisał(a)

Dziewczyny już cytowały te zdjęcia, nie chciałam się powtarzać, no ale się nie da, baaardzo ładnie Pięknie wszystko Ci się rozrasta, podba mi się bardzohttps://www.facebook.com/dzikie.koscian/

Basiu, no rośnie w tym roku wszystko jak na drożdżach. Myślę, że duża w tym zasługa opadów. Wszystko zostało mocno podlane na start
sylwia_slomc... 21:54, 10 cze 2024

Niesamowite już dalie w kwiatach moje dopiero od ziemi ledwo odrosły do kwitnienia to jeszcze sobie poczekam
Basieksp 22:17, 10 cze 2024

U mnie jedna dalia ma jeden kwiat pozostałe w zielonych pąkach, w różnych fazach