Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 13:14, 15 lip 2024

Róży Lupo nie posiadam. Nie wiem jak ją tną dziewczyny, ale skoro jest młoda, to bym jej pierwszy rzut owoców przycięła.
U mnie mieszańce piżmówek powtarzajace kwitnienie tnę po pierwszym. Przy następnych kwiatach część owoców(lub wszystkie) zostawiam.
Magara 23:22, 15 lip 2024

Ooo, to mi się źle skojarzyło ale za poradę - buźka Jutro przytnę to co przekwitło
Ona super fajna, bardzo wcześnie zaczęła, cały czas kwitnie, a takie maleństwo

Zuza, jeszcze jedno pytanie - jaki masz sposób na podpieranie róż???
Moje to raczej wszystkie młodziaki, cięte bardzo nisko na wiosnę bo przemarznięte mocno, a baty mają wyższe ode mnie (ja kurdupel 164 cm, ale jednak )
Do każdej obelisk mi się nie widzi, powbijałam podpory, takie łukowate, ale to za mało.
Pomysłów mi brakuje
antracyt 08:57, 16 lip 2024

Nie pamiętam jakie masz róże, ale rozwiązań jest kilka.
Można baty przyciąć(powinny sie rozkrzewić poniżej cięcia), można miękkie pędy naginać łukowo(kulkować), można opierać o wysokich sąsiadów. Przy wiotkich pędach fajnie sprawdzają się też wysokie obręcze. Coś w tym stylu: https://www.koniczynka24.pl/pl/p/Podpora-do-roslin-X2-90/332
Na tej stronie jest jeszcze kilka podpórek dla róż, ale nie bardzo wiem jak je zastosować. Na pojedyncze pędy?
Jak roże są sztywne i same stoją to możesz po prostu zostawić.
Magara 00:26, 17 lip 2024

Zuzku, u mnie generalnie przez notoryczne opady wszystko leży pod własnym ciężarem
Przycinać mi żal bo te wity mają kwiaty
O kulkowaniu czytałam, ale u mnie wszystko mocno zagęszczone
Co się da to się opiera o sąsiadów
Dzięki za linka, poczytam
antracyt 11:08, 17 lip 2024

Miałam ostatnio wielkiego lenia ogrodowego. Za gorąco było, za sucho, wszystko przekwitało w tempie ekspresowym, na rabatach porobiły mi się spore dziury po części jednorocznych, dla których sezon za szybko się skończył... Dla odmiany teraz przeszło kilka burz z wichurami...połamało mi dwie jabłonki i położyło trochę wybujałej drobnicy...no ale ogród podlało porządnie.
Dawno zdjęć nie wstawiałam, czas nadrobić zaległości Złapałam odpowiednie kadry bez dziur na rabatach, z gęstwiną w miarę uporządkowaną, bez nadmiaru chwastów i ogród prezentuje się całkiem dobrze
Najpierw smakowitości. Powoli próbuję nowe odmiany pomidorów, a cebula już wysuszona może trafić do skrzynek. Nie mam pomysłu gdzie ją dać docelowo w tak dużej ilości. Na zdjęcia załapał się tylko fragmencik zbiorów.
antracyt 11:23, 17 lip 2024

Okolice szklarni. Poletko truskawkowe opanował koper, tylko na razie ogórków brak Skrzynia z jednorocznymi wyszła bardzo monotematyczna - cynie, cynie, cynie i kosmosy samosiejki.
antracyt 11:28, 17 lip 2024

Hamakowa cała w pomarańczach, nieudolnie broni się przed inwazją jeżyn W tym roku będzie powtórka urodzaju tylko x2. Już się cieszę i podskubuję pierwsze owoce
antracyt 11:33, 17 lip 2024

Przechodzimy w stronę różanki, która na zdjęciach prezentuje się całkiem, całkiem. Na żywo z daleka też
antracyt 11:55, 17 lip 2024

W wiejskim ogrodzie wiejskie klimaty, czyli kolorowo, gęsto i niekoniecznie ogrodowiskowo
Fenkuł idzie na rekord, jest już wyższy ode mnie ale prócz naci nic więcej nie widać. Jego wzrost to chyba rekompensata za dynie i cukinie w wersji mini. Podejrzewam, że zbiorów się z nich nie doczekam w tym roku.

antracyt 12:03, 17 lip 2024

Ostatni rzut oka na relaksacyjną z niedokoszoną wokół trawą i wracam do domu pracować.
Miłego dnia