Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 08:52, 29 cze 2024

Gosialuk napisał(a)
Czytałam, że wakacje rozpoczęte.
Podglądałam, ale nie miałam czasu na pisanie, bo trochę z telefonu, a trochę na przerwie w pracy.
Róże bardzo ładne - żeby te moje chciały tak kwitnąć. Choć dziś zauważyłam, że coś drgnęło w tym temacie.
Dalie super energetyczne - kwintesencja lata. A marchew rzeczywiście gigantyczna. Zaciekawiła mnie ta roślinka z białymi, kłosowatymi kwiatostanami, którą widać za różą. Co to?

Gosia, to jakiś biały wysoki przetacznik. Wędruje sobie po tej rabacie, marnieje w jednym miejscu, pojawia się w innym. Lubię te jego białe świeczki.
Basieksp 08:55, 29 cze 2024

Świetna ta lawendowa rabata maluszki lawendowe szybko urosną, już teraz wygląda to bardzo ładnie
antracyt 08:57, 29 cze 2024

Magara napisał(a)
O, to muszę się ze słomą ogarnąć jakoś na przyszły rok, w końcu na wsi mieszkam więc nie powinien to być towar deficytowy
Lawendowa ma potencjał Nawet ja, z moją mikro wyobraźnią, trochę to dostrzegam
Masz tam jakąś różę??? Pytam o to co ma białe kwiaty

Tam są 2 białe róże, White Iceberg (pnąca),a drugiej nazwy teraz nie pamiętam(ta której poczatki drugiego kwitnienia zauważyłaś)
antracyt 09:00, 29 cze 2024

Basieksp napisał(a)
Świetna ta lawendowa rabata maluszki lawendowe szybko urosną, już teraz wygląda to bardzo ładnie

Basiu, maluszki od wiosny już potroiły swoje gabaryty Mają idealną miejscówkę. Sucho, gorąco, słonecznie Tylko róże tam podlewam od czasu do czasu ze względu na zeszłoroczne sadzenie.
Magara 23:26, 29 cze 2024

Ooo, czyli całkiem ślepa nie jestem skoro przynajmniej jedną różę dojrzałam

EDIT: słabo dziś jarzę. Drugie kwitnienie róży pod koniec czerwca???
antracyt 08:45, 30 cze 2024

Magarku, przy założeniu, że to majowe to był falstart, to właściwie teraz będzie pierwsze
Patrycja_KG_Lu 15:36, 30 cze 2024

Magara napisał(a)
O, to muszę się ze słomą ogarnąć jakoś na przyszły rok, w końcu na wsi mieszkam więc nie powinien to być towar deficytowy
Lawendowa ma potencjał Nawet ja, z moją mikro wyobraźnią, trochę to dostrzegam
Masz tam jakąś różę??? Pytam o to co ma białe kwiaty

U mnie w miejscowości zazwyczaj rolnicy jednak podłączają sieczkarnie i nie zbierają słomy, a jedynie zboże na sprzedaż. Jednak można na OLX znaleźć w niedalekiej okolicy po około 4-5 zł za kostkę (u mnie jedna kostka wystarczyła na połowę tunelu 3x6m). Taniej bela duża wychodzi, ale to trzeba mieć jak przetransportować.
Gruszka_na_w... 21:58, 30 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Taniej bela duża wychodzi, ale to trzeba mieć jak przetransportować.

Dla Magary to żaden problem. Przeturla ją w ramach porannej lub wieczornej gimnastyki. Narzekała ostatnio na brak ruchu na zewnątrz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:01, 30 cze 2024

No ze słomą to faktycznie muszę się ogarnąć Haniu, w turlaniu się nie widzę
A OLX jest chyba jednak lepszym tropem niż żebranie w okolicy Patrycja, dzięki

Zuza - czy majowe kwitnienie to był falstart? No nie wiem
Margo2 23:02, 04 lip 2024

antracyt napisał(a)
Dzika marchew w tym roku idzie na rekord. Niektóre egzemplarze przekroczyły 2 metry!!! Niestety przeważają białe dzikuski, odmiany Dara zostały resztki i to takie rozbielone. No nic, może jeszcze kiedyś wsieję wyselekcjonowane nasiona dla koloru.

Mam identycznie.
Ciekawe od czego to zalezy, czy będzie biała, czy różowa.
Ale obie lubię, więc zostawiam.
Przepiękne rabaty różane i wiejskie.
Ja znalazłam miejsce na jedną różę. Ze zlotu nic nie przywiozłam, ale jesienią będę zamawiała.
Prawdopodobnie w przyszłym roku wybieram się ze znajomymi na święto bzów. To przez Ciebie