Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:46, 04 gru 2024

Bożenko, akcesoria to pozostałość po chwilowej fascynacji nieletnich panienek ogrodem
Zamierzam je wkomponować w donice rozchodnikowe
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś było takich drobiazgów pełno w Obi.

Juzia, fajnie, że Tobie też się podoba Ja ten widok lubię nawet w takiej zgniliźnie pogodowej jaka była wczoraj Przy okazji można się przyjrzeć jak pełna wigoru jest oplatająca pergolę Lykkefund - te długaśne baty porosły w ciągu sezonu!
Powoli zaczynam myśleć jak się zabrać za odnowienie drewna, haha - ale realizację zostawię sobie zapewne na wiosnę 2026

Magarku, ja ostatniego własnego pomidora zjadłam kilka dni temu i po sklepowe na razie nie chce mi się sięgać... może na przedwiośniu się skuszę Moje przechowywałam w skrzyni z jabłkami, super tam dojrzewały.
Marzy mi się piwniczka na takie skrzynie z własnymi owocami, warzywami i przetworami, ale raczej na marzeniach się skończy
Tove Jansson w cudowny sposób potrafiła zbudować osobowość swoich postaci, a właściwie przelać na papier portrety z najbliższego otoczenia Jestem wielką fanką jej twórczości i bardzo się cieszę, że zaraziłam nią kolejne pokolenie
antracyt 13:23, 04 gru 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki wielkie. Teraz już wszystko ogarnęłam. Te warzywa co masz w 3 miejscach to w skrzyniach czy klasycznych grządkach na płasko? Wymiary działki mamy nawet podobne, bo u mnie 21x100 i układ też dopasowuję do tego kształtu działki. Pomiędzy drzewami owocowymi a rabatą wiejską te dwa punkty to jakieś drzewa ozdobne? Owocowe oprócz tyłu ogrodu dałaś jeszcze blisko domu, tam jakieś kolumnowe czy zwykłe? Jeżyny masz na stelażu?

Rozplanowanie działki powstawało 2 etapowo. Dalszą część dokomponowywałam po kilku latach. Gdybym miała do dyspozycji od razu taki metraż, to projekt wyglądałby trochę inaczej. Muszę zerknąć do Ciebie, jak to sobie wymyśliłaś(za dużo wątków obserwuję i zaczyna mi się mieszać )

Warzywa między rabatą relaksacyją a wiejską są w skrzyniach, a te na tyłach ogrodu to klasyczne grządki. Obie do tej pory były męża, miał tam kukurydzę i ziemniaki, ale nie bardzo miał czas i chęci na ich ogarnianie. W przyszłym roku zabieram mu teren przy borówkach i posadzę tam pory + buraki. Prawdopodobnie dodam też obwódkę z desek, ale niską.

Dwa punkty przy rabacie wiejskiej to rzeczywiście drzewa ozdobne - Malus Freja i Magnolia Elizabeth.

Koło domu mam posadzone owocowe na półkarłowych podkładkach. Chociaż mam wrażenie, że czereśnia i śliwa to niekoniecznie na takich są, bo rosną zdecydowanie większe.

Jeżyny rosną rozpięte na konstrukcji, na plecach płotu zamykającego rabatę hamakową. Początkowo był dodatkowo stelaż metalowy, ale siła krzewów go pokonała
Znalazłam zdjęcie z budowy i na nim nabazgrałam 2 krzaki
Oczywiście każdy prowadzony jest na więcej gałęzi, tak od 3 do 5. Co roku po owocowaniu wycinam najstarsze i przypinam kolejne które wyrosły na ich miejsce.

Magara 22:58, 04 gru 2024

Eh, piwniczka to i moje marzenie... Mam nawet pomysł i projekt, ale póki co brakuje sił, środków, mocy przerobowych oraz wiary czy warto na te kilka lat

Pomidory niestety nabywam, są mi niezbędne do życia jak tlen nieomal

Jakiś czas temu, w ramach odtwarzania dziecięcej biblioteczki, nabyłam m.in. wydanie zbiorcze Muminków (Marry Poppins takoż, Pożyczalskich i Ani - również, chociaż w tych przypadkach nie zbiorcze) - chyba sobie przywiozę i będę się raczyć lekturami dzieciństwa przy kominku - oby do wiosny
nicol21 23:21, 04 gru 2024

Cudne widoki pod szronem
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kordina 23:33, 04 gru 2024

antracyt napisał(a)
Bożenko, akcesoria to pozostałość po chwilowej fascynacji nieletnich panienek ogrodem
Zamierzam je wkomponować w donice rozchodnikowe
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś było takich drobiazgów pełno w Obi...

Wiesz, ja to trochę zdzieciniała jestem i zwracam uwagę na takie przedmioty
pociesza mnie fakt, że zachować w sobie coś z dziecka to jednak dobra rzecz
antracyt 10:06, 05 gru 2024

Magara napisał(a)
Eh, piwniczka to i moje marzenie... Mam nawet pomysł i projekt, ale póki co brakuje sił, środków, mocy przerobowych oraz wiary czy warto na te kilka lat

Pomidory niestety nabywam, są mi niezbędne do życia jak tlen nieomal

Jakiś czas temu, w ramach odtwarzania dziecięcej biblioteczki, nabyłam m.in. wydanie zbiorcze Muminków (Marry Poppins takoż, Pożyczalskich i Ani - również, chociaż w tych przypadkach nie zbiorcze) - chyba sobie przywiozę i będę się raczyć lekturami dzieciństwa przy kominku - oby do wiosny

Z tych wszystkich tytułów dzieciństwa Muminki są mi najbliższe, chociaż Pożyczalscy jeszcze kilka lat temu byli na tapecie nieletnich, więc miałam powtórkę z rozrywki
Nie wiem czy czytałaś coś dla dorosłych Tove Jansson, jak nie to polecam. Ja sobie na zimowe wieczory kupię w końcu "Tove Jansson. Work and Love" autorstwa Tuuli Karjalainen. Miałam kiedyś "Mamę Muminków" w rękach, ale to był słaby czas na czytanie książek i nie zapamiętałam jej jakoś szczególnie dobrze. Może wypożyczę ją jeszcze raz i sprawdzę, czy to wina momentu życia czy książki
antracyt 10:07, 05 gru 2024

nicol21 napisał(a)
Cudne widoki pod szronem

W tym tygodniu już tylko widoki deszczowe
antracyt 10:14, 05 gru 2024

Kordina napisał(a)

Wiesz, ja to trochę zdzieciniała jestem i zwracam uwagę na takie przedmioty
pociesza mnie fakt, że zachować w sobie coś z dziecka to jednak dobra rzecz

Na pewno nie jesteś w tym odosobniona
Magara 22:50, 05 gru 2024

antracyt napisał(a)

Nie wiem czy czytałaś coś dla dorosłych Tove Jansson, jak nie to polecam. Ja sobie na zimowe wieczory kupię w końcu "Tove Jansson. Work and Love" autorstwa Tuuli Karjalainen. Miałam kiedyś "Mamę Muminków" w rękach, ale to był słaby czas na czytanie książek i nie zapamiętałam jej jakoś szczególnie dobrze. Może wypożyczę ją jeszcze raz i sprawdzę, czy to wina momentu życia czy książki

A wiesz, że nie wiedziałam, że pisała też dla dorosłych??? Jakoś mi do głowy nigdy nie przyszło żeby temat zgłębić, dzięki
antracyt 18:56, 19 gru 2024

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a ja zakopana po uszy w pracy... obym do Wigilii się wyrobiła
Całe szczęście, że jak co roku nie świętujemy sami i tym razem większość prac ogarniają inni. Na razie zdążyłam przy pomocy nieletnich 3x upiec i zjeść pierniczki Uchowały się tylko te, co do stroików i na choinkę trafiły

Choinka cała już ustrojona, nie tylko w pierniczki

Postanowiłam, że w tym roku po raz ostatni wycinaliśmy drzewko ze specjalnej szkółki. Następne będą tylko żywe - bo zamiast się cieszyć, ja się smucę, że wybieramy egzemplarz na ścięcie... Tegoroczna okazała się z bonusikiem, który mnie w tym postanowieniu utwierdził.

Dużo spokoju i zdrowia na nadchodzący czas!