Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

ewsyg 10:17, 02 sty 2025

Zuziu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Już oczami wyobraźni widzę jak pięknie będzie z tymi lawendami jak urosną. Lubię lawendę, jej zapach, kolor. U mnie rosła kilka lat, a potem przemarzła. Jednak jeszcze raz zaryzykuję, najwyżej będą ją zabezpieczać. Marzy mi się szpaler lawendowy. Nawet mam pomysł gdzie to ma być, ale od pomysłu do realizacji długa droga. nowa różanka, cudnie to brzmi, zwłaszcza dla takiej różomaniaczki jak ja. Zuzia, duży masz ogród i jak widzę, to jeszcze sporo takich różanek może powstać. Kurcze, chyba niedługo braknie nowych odmian do sadzenia. U mnie przez te zawirowania z domem miałam ograniczyć róże, a nowy zakup już poczyniłam. Ach leżanka u psychologa by się przydała. Też potrzebuję nowych podpór dla róż i chyba będę je robiła sama. Mam już w tej kwestii pewne przemyślenia, zwłaszcza, ze jedna będzie dość specyficzna. Fajnie będzie z tą nową pergolą. Lubię w ogrodzie taką małą architekturę.
antracyt 10:25, 02 sty 2025

No widzisz, ja też w głowie mam specyficzne podpórkowe kształty

Terenu rzeczywiście dostatek, ale rabat więcej nie chcę, róż też nie, chociaż wiele odmian cały czas kusi Przecież ktoś to będzie musiał jeszcze ogarniać, a dodatkowego ogrodnika brak

Lawenda nie lubi wilgoci zimą, to wg mnie podstawowym warunek do dobrego zimowania.
ewsyg 10:30, 02 sty 2025

Zuzia, czas się zmierzyć z tymi podporami . My ogrodniczki damy radę, kto jak nie my !!!!

Ja lawendę będę wysiewać z nasion. Już się stratyfikują w lodówce.
antracyt 10:31, 02 sty 2025

Kordina napisał(a)

Zuza, ja sama nie pierwszej świeżości już istota, a robiłam sama wszystkie pergolki, jestem przekonana, że poradziłabyś sobie. A jeśli możesz liczyć na męskie ramię, to tym bardziej
Pierwsza na czterech szpicach wbijanych w ziemię, a druga solidna w podmurówkę cementową na czterech podstawach do słupa. Najpierw planik z wymiarami, potem jedziesz do tartaku, zamawiasz beli na wymiar, przywożą, zabezpieczasz lakierobejcą i skręcasz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=25&quoted_post_id=4173306

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=153&quoted_post_id=4173306

Twoje pergole i cała reszta własnorecznie zrobionych ogrodowych elementów to mistrzostwo
U mnie brak na to czasu i chyba chęci też. Liczę, że mężaty znajdzie na to wolny moment... będę delikatnie naciskać Chociaż w kolejce czeka sporo
antracyt 10:37, 02 sty 2025

ewsyg napisał(a)
Zuzia, czas się zmierzyć z tymi podporami . My ogrodniczki damy radę, kto jak nie my !!!!

Ja lawendę będę wysiewać z nasion. Już się stratyfikują w lodówce.

Młode siewki bardzo szybko rosną, szpaler stworzysz w ciągu 2-3lat
antracyt 11:24, 03 sty 2025

Pogoda "sprzyja" niewychodzeniu z domu, można pogrzebać w starociach

Różanych podsumowań sezonu 2024 przyszedł czas

To zdecydowanie nie był dobry rok dla nowych róż.
Przedwczesna gorąca wiosna, a potem przymrozki, bardzo źle wpłynęły na pierwsze kwitnienie. Niektóre nówki niestety padły, w tym piękna Guinee. Od znajomych różomaniaków wiem, że tak samo było również u nich.
Na szczęście Dawn Crest, Prieure de st Cosme, Variegata di Bologna, Westerland, Himmelsstürmer, Ayrshire Splendens i Gipsy Boy rosły super i większość z nich pochwaliła się kwiatem
Jest jeszcze Susan Williams-Ellis, która przeżyła, ale raczej wegetowała w sezonie... zobaczymy czy w tym się pozbiera.
Pierwsze kwitnienie miała całkiem udane, potem już było tylko gorzej. Wiosną mocno ją przytnę i liczę, że będzie miała siłę powalczy o siebie

Variegata di Bologna - pokazała całe 2 kwiaty, w tym jeden objadła jakaś paskuda Na szczęście ten jeden potwierdził, że będzie pasowała do towarzystwa kolorem, formą i zapachem Muszę przyznać, że zaskoczył mnie jej wigor. W sezonie zbudowała całkiem spory krzaczek, chociaż już widać, że pogłoski o skłonności do czarnej plamistości są prawdziwe... no cóż skusiłam się na nią mimo wszystko.

Westerland - trafiła mi się słaba sadzonka i podejrzewałam, że dołączy do padniętych nówek. Na szczęście chęci do życia jest w niej sporo i nawet pod koniec sezonu postanowiła zakwitnąć Niestety zdjęcia gdzieś mi się zapodziały.

Dawn Crest - tą pokochałam od pierwszego kwiatka To zdrobnienie nie jest przypadkowe, kwiaty są delikatne w odbiorze i w pączku wyglądają równe ładnie, no i ten zapach. Mocny i wyjątkowo przyjemny. Jesienią trafiła na nową różankę, bym miała lepszy dostęp dla nosa

antracyt 11:56, 03 sty 2025

Himmelsstürmer - na początku czerwca pokazała pierwszy kwiat i tak jej zostało do końca sezonu. Niestety nie jest zbyt fotogeniczna, na żywo podoba mi się dużo bardziej, jest delikatniejsza w odbiorze i nie tak wściekle różowa. Czuję, że w nowym miejscu odnajdzie się idealnie.

Ayrshire Splendens i Gipsy Boy nie zakwitły w zeszłym roku, za to rosły jak szalone

Na koniec zostawiłam Prieure de st Cosme - niekwestionowaną królową nowych nasadzeń
Kwitła bardzo okazale(jak na nowy krzaczek oczywiście) i do tego wyjątkowo malowniczymi, fotogenicznymi kwiatami. Zdjęć zrobiłam jej całkiem sporo solo, w duecie z Pretty Sunrise i w większym towarzystwie.

cdn.
Rojodziejowa 12:57, 03 sty 2025

Z tym ślazem (?) też wygląda fajnie
antracyt 15:35, 03 sty 2025

Ślaz ślazówka... nigdy nie wiem Przyszło do ogrodu z jakąś łączką kwietną i zostało
antracyt 16:28, 03 sty 2025

Podsumowań różanych cz.2

Anomalia pogodowe dały się znać również weterankom ogrodowym. Najbardziej odczułam to na historycznych niepowtarzających kwitnienia. Pąków miały masę, czekałam na prawdziwy spektakl i przyszedł mocniejszy przymrozek. Na początku wydawało się, że szkody będą niewielkie, ale kolejne rozwijające się kwiaty okazywały się uszkodzone. Dodatkowo okazało się, że krzewy opanowała bruzdownica i sporo nieprzemarzniętych pędów z pąkami musiałam wyciąć.
No nic, ogrodowanie uczy pokory.
Alba Maxima, Felicite Parmentier i Fimbriata - mam nadzieję, że ten rok będzie dla nich łaskawszy.