Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

ajka 13:13, 18 maj 2025

U mnie też pada ostatnio cały czas, jest jesienne ale też widać że wszystko mega porosło. U mnie roślinom to służy, mi niekoniecznie, łapię jesienną chandrę

Z tym klejem to już nie wiem, kupować, nie kupować. Mszycy na czereśniach mam w tym roku mnóstwo, zresztą jak zawsze.
antracyt 13:29, 18 maj 2025

Ania, ja nie odradzam kleju. Pokazałam tylko co według mnie stało się po zastosowaniu folii stretch.
Basieksp 19:59, 18 maj 2025

Zaciekawiło mnie to przykrywanie słomą. Kartonów trochę się obawiam, wabią dżdżownice a za nimi krety. Raz wyłożyłam tak ścieżki pomiędzy skrzyniami, na to wysypałam zrębki. Po chwili miałam wszystko pomieszane z ziemią, krety zrobiły mi duży bałagan.
Też będziemy, za jakiś czas wymieniać skrzynie, nasze wytrzymają góra dwa sezony. Nasze były opalane. Opalanie ładnie wyglądało pierwszy sezon, potem deski i tak zrobiły się szare. Może za słabo opalaliśmy, ale nie używaliśmy żadnego impregnatu, pewnie dlatego krótko to trzymało.
tulucy 21:11, 18 maj 2025

Pytanie, czy klej jest oddychający, czy nie.
Folia stretch na pewno nie oddycha i stąd choroby kory, bo pod nią pewnie wilgoci nadmiar.
Ciekawe, na jakiej bazie jest ten klej, z czego produkowany.

Zuzia nadrobiłam od wiosny chociaż tyle. Pięknie się wszystko zmienia.

Martwi mnie powtarzająca się opinia o zanikającej thalii.

Odzyskałam nasiona, które zbierałam kiedyś jesienią w starym ogrodzie, ale teraz nie wiem, co jest co. Do tego nie mam pojęcia, jak trwałe one, więc wolę nie wysyłać... Ale rozrzucę gdzieś u siebie i jeśli coś z nich wyrośnie, to pozbieram nowych.
antracyt 07:43, 19 maj 2025

Basieksp napisał(a)
Zaciekawiło mnie to przykrywanie słomą. Kartonów trochę się obawiam, wabią dżdżownice a za nimi krety. Raz wyłożyłam tak ścieżki pomiędzy skrzyniami, na to wysypałam zrębki. Po chwili miałam wszystko pomieszane z ziemią, krety zrobiły mi duży bałagan.
Też będziemy, za jakiś czas wymieniać skrzynie, nasze wytrzymają góra dwa sezony. Nasze były opalane. Opalanie ładnie wyglądało pierwszy sezon, potem deski i tak zrobiły się szare. Może za słabo opalaliśmy, ale nie używaliśmy żadnego impregnatu, pewnie dlatego krótko to trzymało.

Basiu, a na dnie skrzyń nie masz siatki na krety? U mnie ta opcja przez wszystkie lata się sprawdzała. Dopiero w tym roku udało się kretom przeszkodę sforsować.
W tym roku w mam prawdziwy kreci wysyp.
antracyt 07:52, 19 maj 2025

tulucy napisał(a)
Pytanie, czy klej jest oddychający, czy nie.
Folia stretch na pewno nie oddycha i stąd choroby kory, bo pod nią pewnie wilgoci nadmiar.
Ciekawe, na jakiej bazie jest ten klej, z czego produkowany.

Zuzia nadrobiłam od wiosny chociaż tyle. Pięknie się wszystko zmienia.

Martwi mnie powtarzająca się opinia o zanikającej thalii.

Odzyskałam nasiona, które zbierałam kiedyś jesienią w starym ogrodzie, ale teraz nie wiem, co jest co. Do tego nie mam pojęcia, jak trwałe one, więc wolę nie wysyłać... Ale rozrzucę gdzieś u siebie i jeśli coś z nich wyrośnie, to pozbieram nowych.

Tak, zdaję sobie sprawę z właściwości folii stretch, ale zdałam się na doświadczenie ogrodników. Tak jak napisałam wcześniej, nie przypominam sobie, żeby jakieś zmiany były na drzewach w parku zdrojowym. Panowie zachwalali metodę, śladów szrotówka nie było. Stąd moje podejrzenie o zbyt długie trzynaście folii na drzewie. Zobaczymy, może w przyszłym roku do tej formy ochrony wrócę.

A wiesz, że jakiś czas temu znalazłam kopertę z nasionami do wysłania dla Ciebie Pewnie też już przeterminowane. Jak coś Ci znowu wpadnie w oko to daj znać, będę dzielić
albo zbierać nowe nasiona.
Basieksp 08:34, 19 maj 2025

antracyt napisał(a)

Basiu, a na dnie skrzyń nie masz siatki na krety? U mnie ta opcja przez wszystkie lata się sprawdzała. Dopiero w tym roku udało się kretom przeszkodę sforsować.
W tym roku w mam prawdziwy kreci wysyp.

W skrzyniach mamy i tam było ok, jedynie z góry coś czasami włazi, jakieś koty? Ale ścieżki miałam całe poryte, wszystko przemielone, zrębki z ziemią.
tulucy 21:30, 19 maj 2025

Przyznaję się bez bicia, nie miałam w skrzynkach nigdy zabezpieczeń przeciw kretom. Kiedyś krety były w ogrodzie, ale duet futrzaków (pies i kot) skutecznie je przegonił.
Teraz w starym ogrodzie kopców co niemiara, kot jest tam nadal, psa nie ma. Wychodzi na to, że pies skuteczniejszy był.
antracyt 11:20, 26 maj 2025

Łucja, u mnie też psio-koci duet. Kot bardzo łowny, pies też potrafi ale woli podkradać łupy... na krety jednak nie polują.
antracyt 11:36, 26 maj 2025

Kolejny tydzień maja mija a ja nadal ogrodowo nieogarnięta. Pozaogrodowo zresztą też nie... czas mi się jakoś dziwnie kurczy ostatnio
Rabaty żyją własnym życiem, trawnik też. Za to udało mi się w końcu posadzić wszystkie pomidory, papryki i miechunki męczące się w doniczkach.
Zaglądam do ulubionych wątków w miarę regularnie, ale głównie incognito Wszędzie zaczynają rządzić kolory, czego nie mogę się doczekać u siebie. Nadal mam głównie zieleń. Za to bujną, mimo niewielkiego nawodnienia z nieba.
Leśną w tym roku opanowały bodziszki. Będę usuwać nadmiary po kwitnieniu bo niewiele poza nimi widać... prócz orlików