Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Patrycja_KG_Lu 09:48, 18 maj 2025

antracyt napisał(a)

Co to za krzew w tle ten zielony na tle drewna?
antracyt 09:49, 18 maj 2025

Polon napisał(a)
Ogród niby tylko zielony, ale pięknie zielony

Skrzynie 40cm to dość wysokie, z przekopywaniem nie jest trudno?

Muszę zapamiętać patent z przykryciem skrzyń na zimę słomą, tzn. u mnie byłyby trawy po wiosennym cięciu, mam nadzieję, że zadziała tak samo.

Mszyc mam dużo, niestety głównie na drzewkach owocowych. Na razie zostawiam jak jest, ale ten klej kusi. Zrobiłabym tylko jakąś osłonę przy pniu, żeby się ptaki nie przyklejały.

Skrzyń nie przekopuję głęboko, tylko wierzchnią warstwę. Zaczynam od środka, wchodzę wtedy do skrzyni i tak ogarniam najbardziej newralgiczne miejsce. Resztę już z zewnątrz. Zresztą ziemię mam tam super miękką, właściwie bardziej można to przemieszaniem niż przekopaniem nazwać.
Myślę, że każda ściółka będzie dobra, ważne żeby zostawić pod nią warzywne resztki po uprawie. Zapomniałam dodać, że przed przykryciem (albo wiosną) warto jeszcze dodać popiół albo dolomit.
antracyt 09:52, 18 maj 2025

Kasya napisał(a)
Masz racje ze nietypowo
Wiekszosc kwitnacych zatrzymalo sie i czeka
U mnie na robinii listeczki malutkie bo przymrozilo a jednoczesnie zaczely wychodzić kwiaty
Dziwnie to wyglada

Tak, mam tak ze szpinakiem. Jeszcze dobrze liście nie urosły, a już kwitnie.
antracyt 09:53, 18 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Co to za krzew w tle ten zielony na tle drewna?

Dereń świdwa.
Bee 11:38, 18 maj 2025

antracyt napisał(a)

No widzisz - ja mam co do taśmy podobne spostrzeżenia.

Siedzę na działce i czekam na przerwę w deszczu to poszłam zrobić zdjęcie zniszczonego pnia jabłoni.

Myślę, że z klejem będzie bardziej ryzykownie niż z taśmą bo taśmę można usunąć z pnia a jak pozbyć się kleju?

Usunę zdjęcie jak chcesz.

Bee 11:40, 18 maj 2025

Choroby pnia i kory drzew są trudne do wyleczenia i czasem jedynym lekarstwem jest siekiera
mrokasia 11:57, 18 maj 2025

U mnie sporo uszkodzeń na krzewach - bukszpany, derenie IH i kousa, magnolie, miłorzęby mają zmrożone, brązowe liście. Hakonki część liści suchych, słomkowych. Wygląda to słabo ale co zrobić…

U mnie mrówki wędrują po jednej brzozie. Nie mogę ich niczym wytępić ale też nie widzę by jakoś to szkodziło brzozie.
antracyt 12:01, 18 maj 2025

Kasiu, moje bukszpany też straszą, szczególnie żywopłot. Jak przestanie padać to im zmienię fryzurę na krótszą.
antracyt 12:06, 18 maj 2025

Bee napisał(a)

Siedzę na działce i czekam na przerwę w deszczu to poszłam zrobić zdjęcie zniszczonego pnia jabłoni.

Myślę, że z klejem będzie bardziej ryzykownie niż z taśmą bo taśmę można usunąć z pnia a jak pozbyć się kleju?

Usunę zdjęcie jak chcesz.

Rzeczywiście źle to wygląda. Ja dałam folię z klejem wyżej (żeby kot się nie przykleił ). Zdjecie zostaw, poglądowo w dyskusji się przydaje.
U mnie jest tak

antracyt 12:07, 18 maj 2025

Wyszedł dubelek - wstawiam zamiennie "kfiatka"