Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 15:15, 10 cze 2025

Orienta Djamila przesadzona wczesną wiosną do wiekszej donicy pięknie się odwdzięcza

Niestety Variegata di Bologna i Felicite Parmentier mocno oberwały mrozem, większość kwiatów jest zniekształcona albo zminiaturyzowana. Szkoda, bo ilość pąków zapowiadała super kwitnienie.
mirkaka 19:05, 10 cze 2025

antracyt napisał(a)

Też mi się teraz bardzo mój ogród podoba

Na moim ekranie czarny bez wygląda naturalnie. Kolor jest bardziej intensywny w początkowej fazie kwitnienia, pod koniec się rozbiela.
Zrobiłam porównanie z Black Lace i widać różnicę. Nie tylko w kolorze, ale też w wielkości kiści.

Black Lace nie rośnie u mnie tak intensywnie, ale właściwie to zaleta, bo nie pożera rabaty.

A na tym drugim zdjęciu jest Black Lace Eva, też go mam, i kolor kwiatów jest przygaszony,czyli ten Beauty jest żywszy , on ma listki grubsze?
Czy on się sieje tak jak dziki? 3 m wysokości po ilu latach? Można go wyprowadzić na drzewko?

Róże i maki cudne, maki szczególnie ciekawe kolorki mają, a ta róża z oczkiem też piękna
antracyt 21:23, 10 cze 2025

Gosiu, tutaj masz liście obu bzów. Kolor tym razem jest przekłamany.

Jeżeli mam porównać obie odmiany, to Black Lace Eva jest delikatniejszy, ma mniejsze liście oraz kwiatostany. Ale tak jak napisałam wcześniej, kwiaty obu im są mocniej rozwinięte tym mają więcej bieli.
Mój Black Lace Eva (ten na 2 zdjęciu z poprzedniego posta) rośnie u mnie z 8lat i jest regularnie cięty. Ma gorsze warunki i kreta w nogach, może dlatego jest sporo mniejszy od Black Beauty. Tego drugiego mam od 2020r i go nie tnę (przycięłam tylko kilka gałęzi wchodzących na przejście). Czytałam gdzieś, że można go na drzewko formować, ale patrząc na mój egzemplarz jakoś tego nie widzę.
Wracając do kolorów kwiatów - dla mnie Black Beauty jest bardziej wyrazisty w pierwszej fazie kwitnienia, potem błędnie tak samo jak Black Lace.
Black Lace się u mnie sieje. Black Beauty nie wiem, rośnie w miejscu, gdzie ewentualne siewki nie mają szans się przebić lub są wykaszane.
Magara 23:16, 10 cze 2025

I Ty już masz róże
Zuza, pokaż bliżej lawendową - ciekawa jestem jak tam zarosłaś
Podporę masz kupną czy na zamówienie robioną? Jaka wysoka? Też zainwestowałam w zimie w podpory pod róże ale coś mi się widzi, że siły róż nie doceniłam
Czarnuszka - to taka z paczek ziół kuchennych i przypraw z marketu? Kiedy się ją wysiewa??? Śliczne kwiatuszki
antracyt 06:32, 11 cze 2025

Róże? Mam i nie mam Na sporą część jeszcze czekam.

Na razie lawendowej nie chce mi się pokazywać w całości. Najstarsze okazy Grappenhall(3szt) mocno oberwały w ostatnie przymrozki i wyglądają jakby się miały nie odbudować w całości - tzn, połowicznie to łyse drapaki. Daję im jeszcze szansę, ale obawiam się, że będą do wymiany. Na szczęście nowe rosną jak szalone. Jak zakwitną to zrobię im zdjęcie.

Przeanalizowałam temat czarnuszki i okazuje się, że kiedyś wysiewałam i siewną i damasceńską. Obie marketowe, tzn nasiona kupione w markecie Wyczytałam, że siewna to ta, którą stosujemy jako przyprawę, chociaż obie są jadalne. Damasceńska podobno pięknie pachnie, a roztarta w dłoniach jeszcze inny zapach wydziela. Muszę teraz sprawę obwąchać
Moją na pewno wiosną wysiewałam, ale już tego nie robię, bo sama pojawia się w ogrodzie tam gdzie chce.

Kasya 06:45, 11 cze 2025

U mnie kwitna tylko pnace poki co
Inne sa mizerne chociaż paki sa
Czarnuszka fajna, kirdys byla, moze jeszcze sprobuje wysiac
Lubie niebieski
Monia81 07:16, 11 cze 2025

Ciekawa sprawa z czarnuszkami, ja siałam siewną, jeszcze w tym roku w łące nie widziałam, ciekawe czy się pojawi
antracyt 05:43, 12 cze 2025

Z ciekawostek wyczytałam jeszcze, że czarnuszka preferuje odczyn zasadowy. To by się zgadzało z tym gdzie najlepiej u mnie rośnie - tzn tam, gdzie sypałam popiołem

Dość o drobnicy, czas na szersze kadry. Wczoraj wieczorem było piękne światło, żal by było nie skorzystać
Najpierw widoki przez i na wiejską
antracyt 05:50, 12 cze 2025

Skręcamy w lewo na relaksacyjną

A potem szybki przeskok na nową część
antracyt 06:07, 12 cze 2025

I na koniec seria na i zza starej różanki Tu już dołączył dyżurny model