Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

April 13:26, 05 maj 2026

Widzę że kwiaty oparły się przymrozkom nocnym Pięknie, jak Japonia w okresie kwitnienia wiśni/wiem, ty masz teraz jabłonki

U mnie też kilka dni po przymrozkach pachniał grujecznik Amazing Grace. Tylko ten. Bezodmianowe nie pachniały. Ależ to smaczne aromaty były.
Też mam takie kotki na rabatach. Mój ostatnio w czosnkach leżał. Dziwiłam się że zapach mu nie przeszkadza.
Bee 09:09, 06 maj 2026

Piękną wiosnę pokazujesz. Uwielbiam kwitnące jabłonie.

U mnie wszystko jeszcze mocno do tyłu, może po ociepleniu i deszczach wreszcie zakwitną drzewa.
antracyt 11:17, 06 maj 2026

April napisał(a)
Widzę że kwiaty oparły się przymrozkom nocnym Pięknie, jak Japonia w okresie kwitnienia wiśni/wiem, ty masz teraz jabłonki

U mnie też kilka dni po przymrozkach pachniał grujecznik Amazing Grace. Tylko ten. Bezodmianowe nie pachniały. Ależ to smaczne aromaty były.
Też mam takie kotki na rabatach. Mój ostatnio w czosnkach leżał. Dziwiłam się że zapach mu nie przeszkadza.

Skosiłam wczoraj trawnik na nowej części i zrobiło się "jakby luksusowo" Przy okazji nawąchałam się jabłonkowych kwiatów
W sadzie, tak jak w zeszłym roku, zostawiłam trawę nieskoszoną. Strasznie tam sucho, nie ma sensu udawać, że mam piękną zieloną murawę. Mam nadzieję, że wysokość przesłoni łyse placki i trochę wilgoci zatrzyma.
Wczoraj, mimo zapowiedzi, oczywiście nie padało...

Kwiaty jabłoni rzeczywiście zniosły przymrozek bardzo dobrze. Tylko czy jeśli nie zacznę podlewać to zalążki nie opadną?
antracyt 11:19, 06 maj 2026

Bee napisał(a)
Piękną wiosnę pokazujesz. Uwielbiam kwitnące jabłonie.

U mnie wszystko jeszcze mocno do tyłu, może po ociepleniu i deszczach wreszcie zakwitną drzewa.

I co pada u Ciebie?
Na Wakacyjnym pokazuje spore opady, muszę na kamerki zerknąć, czy chociaż tam prognozy się sprawdziły.
Bee 11:42, 06 maj 2026

Nie wiem, w Gdańsku pada. Na radarze opadów też ale czy w rzeczywistości to się dowiem w sobotę

Przez tą suszę to oglądam radar opadów jak najciekawszy serial TV
Bee 11:46, 06 maj 2026

antracyt napisał(a)

Kwiaty jabłoni rzeczywiście zniosły przymrozek bardzo dobrze. Tylko czy jeśli nie zacznę podlewać to zalążki nie opadną?

Dobrze byłoby wlać im w korzenie chociaż po 10-20 L wody bo to chyba jeszcze młode drzewa. A jakie masz podkładki? Ja kupuję drzewa na najsilniej rosnących jakie mogę znaleźć. Szkoda, że już nie szczepią jabłoni na antonówkach.
mrokasia 11:52, 06 maj 2026

U mnie po przymrozkach młode listki zwarzone na magnolkach, dereniach kousa, buczkach i judaszku. O kwiatach nawet nie wspominam.
Koszenie i na mnie czeka.
Liczę na opady czego i Tobie życzę.
antracyt 12:13, 06 maj 2026

Bee napisał(a)

Dobrze byłoby wlać im w korzenie chociaż po 10-20 L wody bo to chyba jeszcze młode drzewa. A jakie masz podkładki? Ja kupuję drzewa na najsilniej rosnących jakie mogę znaleźć. Szkoda, że już nie szczepią jabłoni na antonówkach.

Jabłonki mają z 5 lat, w tym roku mocniej je przycięłam. Rosną (z tego co pamiętam) na podkadkach P14. Nie chciałam wielkich drzew, no i nie spodziewałam się takiej ciągłej suszy... Podleję je dzisiaj wieczorem.

ps. Gdzieś mi mignęły ostatnio w necie sadzoki Szampion na Antonówce.
antracyt 12:31, 06 maj 2026

mrokasia napisał(a)
U mnie po przymrozkach młode listki zwarzone na magnolkach, dereniach kousa, buczkach i judaszku. O kwiatach nawet nie wspominam.
Koszenie i na mnie czeka.
Liczę na opady czego i Tobie życzę.

Kasiu, o magnoliach to ja nawet chyba nie pisałam
Elizabeth, mimo że mała, zapowiadała super kwitnienie, ale wczoraj obrywałam zmarznięte pąki (za bardzo wkurzał mnie ich widok). Dereń Kousa o dziwo nie ucierpiał wcale, za to orzech włoski łysy jak w zeszłym roku. Mam jednak wrażenie, że kwiaty dopiero teraz mu wychodzą i orzechów się tym razem doczekam.

Z dziwnych zachowań drzewiasto-krzewiastych(nie pamiętam, czy już o tym pisałam)- mój oczar, pomimo pięknego zapączkowania, nie pokazał ani jednego kwiatka. W lutym wszystkie pączki uschły i opadły. Przez chwilę myślałam, że przegapiłam kwitnienie, a potem, że cały krzew usechł. Na szczęście obudził się po zimie. Czyżby to oznaka niedostatecznej ilości wody? Dodatkowo podlewać go nie zamierzam. Prawdopodobieństwa, że zmnienią się u mnie warunki wodne raczej nie ma (no chyba, że na gorsze), przetrwają najsilniejsi + spożywcze okazy.
mrokasia 13:04, 06 maj 2026

Patrz, u mnie oczar dokładnie to samo - pączek kwiatowy na pączku, kwiatów zero. Tylko mój jeszcze się nie obudził. Obawiam się, że śpi snem wiecznym .