Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

April 08:57, 14 lip 2021

antracyt napisał(a)
Daliowe portrety, zakochana jestem w tegorocznych nabytkach

Jakie bajeczne
Jak je ustrzegłaś przed ślimakami? bo u mnie wszystkie czubki zjedzone, nie zdążą zakwitnąć. Obiecuję sobie że ostatni raz kupiłam, ale jak widzę takie okazy to kolanka miękną
Kokesz 10:06, 14 lip 2021

Zuza ten ogórecznik się mocno sieje? Duży rośnie na szerokość?
antracyt 10:49, 14 lip 2021

Renata, u mnie nie rosną szeroko, ale jak przekwitają to zaczynają się pokładać. Zobacz, na zdjeciu to jedna roslina(ta część leząca i stojąca), sięga mi do biodra. Wydaje mi się, że u mnie takie rosną bo dostaje im się sporo dobra przy okazji podlewania dalii. Czy się sieją, tak dość mocno, ale mi to nie przeszkadza, łatwo się pozbyć nadmiarów.
antracyt 10:58, 14 lip 2021

April napisał(a)

Jakie bajeczne
Jak je ustrzegłaś przed ślimakami? bo u mnie wszystkie czubki zjedzone, nie zdążą zakwitnąć. Obiecuję sobie że ostatni raz kupiłam, ale jak widzę takie okazy to kolanka miękną

U mnie nie ma nadmiaru ślimaków, są za to hordy mszyc, ale walczę z nimi dopiero wtedy, kiedy pąki przestają się rozwijać, albo chcę kwiaty do bukietu ciąć. Może spróbuj z uprawą w donicy, łatwiej je chyba obronić przed ślimakami?
antracyt 11:04, 14 lip 2021

Mgduska napisał(a)

Coś takiego mój M. zrobił na tarasie, żebym miała skąd czerpać wodę do podlewania donic, jeszcze tylko brak wykończenia, ale kryje kastrę, która sama z siebie nie jest ładna.
Ja myślę o balii ocynkowanej, bo mam

Balie ocynkowane bardzo mi się podobają, ale nie mam żadnej na stanie. Wiesz jakie drogie są na targu staroci?
ps. Wstaw proszę robocze zdjęcie swojej kasty, nad technicznymi aspektami wykończenia właśnie się zastanawiam
Na zachętę dla Ciebie pierwsza budleja
antracyt 11:11, 14 lip 2021

Alija napisał(a)

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie, rośliny rozrośnięte, zdrowo, bujnie, warzywnik obfity, super.
Dalie - gwiazdy ogrodu, piękne. Dawniej mój Tato zawsze miał dalie, ale od paru lat zniknęły z ogrodu, szkoda. Ich jedynym minusem jest wykopywanie na zimę i przechowywanie.
Pozdrawiam.

Ogród dziękuje Bujnie jest to prawda, przez to szkodników nie widać na daliach mam plagę mszyc, jeszcze większą niż w zeszłym roku, a w nogach mrówki w zatrważającej ilości. Na te drugie chyba miejscami chemię zastosuję, bo rośliny zaczynają padać.
Mój dziadek miał sporo dalii w ogrodzie i gladiole (mieczyki). Mam do nich sentyment Wykopywanie może być upierdliwe, ale nie mam ich aż tak dużo, jeszcze mi nie przeszkadza.
Dla urozmaicenia, lwie paszcze i mini naparstnice dla Ciebie
Yenna 11:26, 14 lip 2021

Zuza, a patent z żółtą wstążką rozwieszoną, próbowałaś? Żeby biedronki wabić.
Kokesz 11:27, 14 lip 2021

Gdybyś miała jakąś przypadkową, niewypieloną siewkę ogórecznika, to byłabym chętna
antracyt 13:14, 14 lip 2021

Renata, na pewno mam "kilka"
W piątek Ci podrzucę, tym razem na pewno
antracyt 13:16, 14 lip 2021

Yenna napisał(a)
Zuza, a patent z żółtą wstążką rozwieszoną, próbowałaś? Żeby biedronki wabić.

Nie znałam tego patentu, ale wokół mam sporo wszelkich odcieni żółtego, biedronki powinny stadnie się zjawiać.