Jakie bajeczne
Jak je ustrzegłaś przed ślimakami? bo u mnie wszystkie czubki zjedzone, nie zdążą zakwitnąć. Obiecuję sobie że ostatni raz kupiłam, ale jak widzę takie okazy to kolanka miękną
Renata, u mnie nie rosną szeroko, ale jak przekwitają to zaczynają się pokładać. Zobacz, na zdjeciu to jedna roslina(ta część leząca i stojąca), sięga mi do biodra. Wydaje mi się, że u mnie takie rosną bo dostaje im się sporo dobra przy okazji podlewania dalii. Czy się sieją, tak dość mocno, ale mi to nie przeszkadza, łatwo się pozbyć nadmiarów.
U mnie nie ma nadmiaru ślimaków, są za to hordy mszyc, ale walczę z nimi dopiero wtedy, kiedy pąki przestają się rozwijać, albo chcę kwiaty do bukietu ciąć. Może spróbuj z uprawą w donicy, łatwiej je chyba obronić przed ślimakami?
Balie ocynkowane bardzo mi się podobają, ale nie mam żadnej na stanie. Wiesz jakie drogie są na targu staroci?
ps. Wstaw proszę robocze zdjęcie swojej kasty, nad technicznymi aspektami wykończenia właśnie się zastanawiam
Na zachętę dla Ciebie pierwsza budleja
Ogród dziękuje Bujnie jest to prawda, przez to szkodników nie widać na daliach mam plagę mszyc, jeszcze większą niż w zeszłym roku, a w nogach mrówki w zatrważającej ilości. Na te drugie chyba miejscami chemię zastosuję, bo rośliny zaczynają padać.
Mój dziadek miał sporo dalii w ogrodzie i gladiole (mieczyki). Mam do nich sentyment Wykopywanie może być upierdliwe, ale nie mam ich aż tak dużo, jeszcze mi nie przeszkadza.
Dla urozmaicenia, lwie paszcze i mini naparstnice dla Ciebie