Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 10:27, 28 kwi 2020

Magda70 napisał(a)
Zuza a ja pomęczę Cię jeszcze z tym kompostownikiem bo eM mnie pyta
To są bloczki betonowe czy jakieś inne? Czy on stoi na fundamencie jakimś??

Przekaż informację od eM dla eM
Bloczki betonowe na małym fundamencie. Z racji tego, że u nas kompostownik ustawiony jest na ziemi ornej(miała być bardziej glina, ale niestety jest bardziej piasek) to mamy głębokość 1,5 szpadla. Normalnie spokojnie wystarczy gł. 1 szpadla.
Magda70 10:38, 28 kwi 2020

antracyt napisał(a)

Przekaż informację od eM dla eM
Bloczki betonowe na małym fundamencie. Z racji tego, że u nas kompostownik ustawiony jest na ziemi ornej(miała być bardziej glina, ale niestety jest bardziej piasek) to mamy głębokość 1,5 szpadla. Normalnie spokojnie wystarczy gł. 1 szpadla.

Przekazałam. Dziękujemy bardzo
antracyt 13:39, 28 kwi 2020

Bardzo proszę
BasiaLT 21:19, 28 kwi 2020

Co to takie fajne ?
Emuś złota rączka i w dodatku pomysłowy to prawdziwy skarb. Mój niestety taki nie jest.
antracyt 08:15, 29 kwi 2020

Basia, to Fotergilla pośrednia.
Mąż rzeczywiście sporo sam potrafi zrobić i nawet to lubi, tylko zawsze czasu brakuje. Obecna sytuacja ma taki mały plus, że czasu nam przybyło i można niektóre marzenia szybciej zrealizować.
Magara 00:22, 30 kwi 2020

antracyt napisał(a)

Nie wiem jak to jest z zapylaniem, ja o drugiej na razie nie myślę.
Mojej nie ma jak na razie przycinać, bo to jeden wysoki patyk jest minimalnie rozgałęziony u góry Co do wielkości docelowej, to rzeczywiście wysokość taka jak podałaś, ale wyczytałam, że szerokość do 3,5m. Może ta informacja Cię uspokoi

Dopiero teraz doczytałam i raczej się nie uspokoiłam
No bo ja ignorant jestem - niby wiem, że wszystko rośnie, ale jakoś sobie nie potrafię wyobrazić, że z tych patyków ośmio metrowe drzewka będą z koroną 3,5 - a jakieś 20 a może i nawet 30 jeszcze pożyć planuję
Męczy mnie to bardzo bo i efektów by się chciało szybkich, ale z tyłu głowy gdzieś siedzi, że może być kiedyś problem - i nie wiem sama czy zostawić tam, gdzie rosną i kontrolować póki siły czy przesadzić
antracyt 08:06, 30 kwi 2020

W dylemacie nie poradzę. Ja bym posadziła od razu w takim miejscu, żeby nadmiernie nie ciąć w przyszłości. Mam już kilka (a nawet więcej ) niekoniecznie przemyślanych nasadzeń i wystarczy. Lepiej podpytaj mądre głowy, jak jabłonki tolerują ciecie mocniejsze niż tylko korekcyjne.
ps. wyczytałam, że ta odmiana szybko rośnie
Magara 11:43, 30 kwi 2020

Zuza, zazdroszczę Ci "niekoniecznie przemyślanych nasadzeń", ja swoje pewne posunięcia określam obecnie "totalnie nieprzemyślanymi"
antracyt 15:17, 30 kwi 2020

Wystarczy, że trochę delikatniej te swoje posunięcia nazwiesz i od razu zobaczysz różnicę
Kasiek 19:47, 30 kwi 2020

Najpiekniejszy kompostownik jaki widzialam, cudo Koniecznie pochwal meza od ciotek ogrodowiskowych, zdolny jest