Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Mgduska 09:35, 09 cze 2022

Magara napisał(a)
Magda - po czerwone maki nie zajadę, nawet po drodze

Zuza - cienista różanka daje radę, no trochę słońca jednak dostaje mak wschodni - zapisane
A ten sprzęt to po prostu pokaż
Kupiłam kiedyś jakieś nożyce elektryczne, nie mam pojęcia gdzie są. Mnie najbardziej wkurzają te wąsy, które rosną jakby poziomo, włażąc na rabatę.

To Cię akurat rozumiem. Jednorazowy wybryk w postaci czerwonego jednorocznego maku obok majtkowo-różowej Queen of Sweden był nawet uroczy, ale takie połączenie to nie jest coś, na co czekałabym z wytęsknieniem. Białe są piękne, ale to tylko w internetach widziałam.

O, te poziome trawy u mnie też bywają - może trzeba tą odmianę trawy usunąć z nabrzeża?
antracyt 10:28, 09 cze 2022

Maki białe, tzn takie porcelanowe muśnięte różem, też mi się bardzo podobają. Jedne z tych pomylonych nn miały u mnie takie być Bardzo bym chciała, żeby wszystkie były tak wysokie, jak te, co teraz kwitną (cytowane przez Magarę). Piękne pionowe punkty tworzą, szczególne jak już się trochę rozrosną.
Magda, przy Twojej powierzchni trawnika, to nawet można by się pokusić o usuwanie z krawędzi pokładającej się odmiany trawy. Ja z kolei najbardziej wkurzam się na wdzierającą się na rabaty koniczynę, wycinanie trzeba łączyć z usuwaniem rozłogów. Mimo wszystko koniczyna w trawie ma zbyt dużo plusów, żeby się jej pozbywać. Raczej czekam, kiedy się wprowadzi także na nową cześć.

Pochwalę się kolejną kwitnącą różą Bardzo byłam jej ciekawa i nie zawiodła
Orienta Djamila Tantau, jakoś nie potrafię uchwycić jej uroku na zdjęciach.

Mgduska 12:45, 09 cze 2022

No tak, ja wiem, moje pomysły są na skalę mojego trawnika Nie będę Was namawiać Chociaż z drugiej strony - jednorazowa robota, a efekt na lata, czyż nie?

Z koniczyną mam podobnie, z jednej strony cieszę się, że daje zieleń, z drugiej wyciągam te sznurki, jak już jest ich za dużo. Ale tak bez stresu, odpoczywając na leżaczku i tylko to, co mam w zasięgu

Fajniutka ta róża, mieszaniec hultemii? One nawet pączki mają ciut inne, egzotyczne. Jedna z moich dwóch sadzonek niestety słabuje, przycięłam ją mocno i na razie jest bez pąków. Ale druga lada moment
Pachnie?
nyna76 14:54, 09 cze 2022

Takie nożyce w wersji basic ma lidl
antracyt 20:18, 09 cze 2022

Aniu, tej samej firmy?
LIDKA 20:32, 09 cze 2022

nyna76 napisał(a)
Takie nożyce w wersji basic ma lidl

Mam i nie polecam.za słabe.
antracyt 20:43, 09 cze 2022

W przerwie między deszczem a burzą poczyściłam róże. Przy okazji zrobiłam małe zestawienia.
Duchesse de Montebello i Felicite Parmentier, ze względu na pokrój krzewu i trwałość kwiatu, zdecydowanie wybieram tą drugą(z prawej)

Tutaj kolaż kolorystyczny Oczywiście występują lekkie przekłamania w tonacji, ale trudno.
Od górnego lewego narożnika:
Elmshorn, Rose de Resht, Mme Boll (w lekkim przekwicie), Ascot, Munstead Wood, 2x nn(ta sama różnym stadium rozkwitu), Paul Scarlet

Z tego zestawienia najbardziej lubię MW za zapach, kolor i budowę kwiatu, ale wkurza mnie, że wiotkie, cienkie pędy nie potrafią go utrzymać. Na drugim miejscu jest Ascot, chociaż tu zapach wypada dość słabo.

antracyt 20:48, 09 cze 2022

Resztę odmian oszczędziłam

Zrobiłam jeszcze przegląd oczek wodnych. Okazało się, że w świat odleciało pierwsze pokolenie ważek
antracyt 20:54, 09 cze 2022

LIDKA napisał(a)

Mam i nie polecam.za słabe.

Tak podejrzewałam.
Margerytka40 21:02, 09 cze 2022

Piękne róże. Nożyce do trawy mamy podobne. Może jestem nienormalna, ale mnie najszybciej takie wąsy trawy idą szpadelkiem do kancików. Tymi akumulatorowymi wycinam wiosną suchelce trawiaste i bylinowe. Może faktycznie na drążku bardziej przyjazna dla kręgosłupa była by ta robota