Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Martka 00:13, 08 wrz 2022

Hamakowa świetna! Jak szybko dereń kousa osiągnął taki wzrost?
Pszczelarnia 07:56, 08 wrz 2022

Zuzanno, u Ciebie i dalie piękne i trawnik. Czy podzielisz się ze mną d. Cafe. Kiedyś miałam nie przetrwała a potem to same oszukane kupowałam.
Pszczelarnia 08:09, 08 wrz 2022

Z tą ambrozją w karmie dla ptaków ciekawa sprawa. A potem mamy takie słodziaki w ogrodach. Przy niej dalie to bezpieczne słodziaki.
antracyt 08:45, 08 wrz 2022

Basieksp napisał(a)
Jesienne oblicze leśnej bardzo ładnie się zapowiada, oj będzie tam pięknie jak zaczną się roślinki na dobre przebarwiać

Basiu, ta rabata dobrze wygląda prawie cały rok, tylko na przedwiośniu jest łyso. Nieskromnie napiszę, że mi się udała, a do tego jest prawie bezobsługowa
antracyt 08:51, 08 wrz 2022

Mgduska napisał(a)
Syćko piękne, ale tą dębolistną to i ja bym chciała mieć
Cienista jest przepiękna i hamakowa, fajne masz te rabaty A co tam robisz dereniowi, że rośnie szybko? Swojemu zapodam

Dębolistna warta polecenia także ze względu na kwiaty, ale nie wiem, czy jednak nie będzie jej za ciemno w Twoim nowym zakątku. Musiałabyś jej najbardziej rozświetlone miejsce znaleźć, bo ona się do słońca wyciąga i kiepsko przebarwia w cieniu.
Dereń dostaje to co inni na tej rabacie, a właściwie to nic prócz wody Na początku miał dobrze przygotowane stanowisko i tyle. Zobacz jak wyglądał w lipcu zeszłego roku, zresztą cała reszta równie mikra była.

antracyt 08:54, 08 wrz 2022

ewsyg napisał(a)
Śliczne mas kosmosy. Bardzo podobają mi się te rośliny

Też je bardzo lubię, szkoda, że nie powtarzają cech.
antracyt 08:57, 08 wrz 2022

Martka napisał(a)
Hamakowa świetna! Jak szybko dereń kousa osiągnął taki wzrost?

Wstawiłam zdjęcie z zeszłego roku w odpowiedzi do Magdy. Dla lepszej orientacji - płot ma 1,8m wysokości. Ty masz odmianowe, to pewnie tak szybko nie będą rosnać jak czysty gatunek. Nie wiem czy to dobrze czy źle?
Mgduska 09:03, 08 wrz 2022

Ja też mam gatunek!
Muszę mu pstryknąć fotkę, na zdjęciach rosną najszybciej
antracyt 09:10, 08 wrz 2022

Pszczelarnia napisał(a)
Z tą ambrozją w karmie dla ptaków ciekawa sprawa. A potem mamy takie słodziaki w ogrodach. Przy niej dalie to bezpieczne słodziaki.

Przypomniałam sobie, że karmę dla ptaków sypałam też do karmnika na froncie. Tam pod kasztanowcem miałam las mikro siewek. Mam nadzieję, że usunęłam wszystkie. Kombinuję w której mieszance mogła się ambrozja zjawić.

Po daliowych wykopkach sprawdzę co w doniczce urosło. Ciekawa jestem, czy takie sadzonki są w stanie wystarczająco duże do przechowania karpy utworzyć, szczególnie w donicy. Z zeszłorocznych doświadczeń (z rabaty) w ogóle nie zauważyłam przyrostu karpy tej odmiany, mam nadzieję, na miłe zaskoczenie. Trzymaj kciuki, żeby było się czym dzielić, a jak się nie uda, to zrobię dla Ciebie wiosną sadzonki.
antracyt 09:16, 08 wrz 2022

Mgduska napisał(a)
Ja też mam gatunek!
Muszę mu pstryknąć fotkę, na zdjęciach rosną najszybciej

A wiesz, że ten mój był latem dość mocno cięty od dołu, bo cieniował wszystko co pod nim, wszerz też poszedł mocno. Oczko to już w ogóle dostępu do światła nie ma, nie przemyślałam tego, wiosną będę kombinować ze zmianą nasadzeń wodnych. Tak sobie teraz myślę, że może ta bliskość wody, czyli zwiększona wilgotność ma wpływ na wzrost derenia.
Ciekawa jestem jak Twój przyrasta, może przegapiłaś kilkadziesiąt centymetrów