Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 17:40, 08 wrz 2022

gogo napisał(a)
Witaj Zuzanno
Nie dziwię się Twojej radości, jeże w ogrodzie to coś wspaniałego

Ze zdjęcia trudno ocenić wielkość, ale to młodziaki, być może z sierpniowego miotu.
O nie nie musisz się martwić, do czasu hibernacji zdążą nabrać odpowiedniej masy /minimum 750 gram/
Możesz im w tym pomóc, dając suchą karmę dla kotów, ale nie marketową!
My dajemy karmę Smilla.
Najlepsze byłoby dawanie im mięsa mielonego z indyka /z Lidla, wypróbowane/, ale z tym większy kłopot.
Daj im miseczkę z wodą, jakąś dość płaską i ciężką, żeby nie mogły wywrócić, mleka absolutnie nie! /mają po nim biegunkę, grożącą śmiercią/.
Jeśli te informacje Ci nie wystarczą, to pytaj, napiszę więcej.

Bardzo dziękuję za wszystkie cenne informacje
Kupiłam maluchom kilka saszetek mokrej karmy dla kotów (dobrej jakości), sypnęłam też trochę suchej od mojego kota. Mam nadzieję, że buras im tego nie wyje, a im krzywdy nie zrobi. Dorosłemu jeżowi, który z tego samego miejsca wychodził(pewnie mama) podsypywałam trochę suszonych larw mączniaka. Został mi tego paskudztwa cały słoik po chomiku i planowałam dla ptaków na zimę zostawić, ale jak się pojawił jeż to mu część odstąpiłam. Miseczek z wodą u mnie dostatek w ogrodzie O mleku czytałam, nie podaję.
antracyt 17:49, 08 wrz 2022

inka74 napisał(a)
Jakie cudne maluchy - trzeba im stertę gałęzi i liści gotować na domek na zimę.

Specjalnej sterty im robić nie będę, mają u mnie równie fajną miejscówkę Od kilku lat jeż zimuje pod drewutnią. Ciepło tam widać ma i sucho. Trochę liści mu zawsze zgrabiam w miejsca, gdzie widać wejścia do "sypialni"
W ogóle otoczenie drewutni wraz z leśną to jego ulubione miejsce o różnych porach roku. Ma wokół takie swoje wydeptane ścieżki i tunele na rabacie. Tego lata przeniósł się pod mały taras przy szklarni i właśnie tam zrobił gniazdo dla maluchów.
antracyt 17:51, 08 wrz 2022

Basieksp napisał(a)
Do mnie też zagląda jeż te pewnie są młode, ale nie znam się na jeżach, ten co do mnie zagląda trochę większy jest

Basiu, tak to maluszki są ich mama od dawna mieszka w ogrodzie, a ta trójka nieźle mnie dziś zaskoczyła
Jak Wasza sunia na jeże reaguje?
antracyt 17:53, 08 wrz 2022

April napisał(a)
Maleństwa urocze

Prawdziwe słodziaki, oby całe i zdrowe do wiosny dotrwały
Basieksp 18:08, 08 wrz 2022

antracyt napisał(a)

Basiu, tak to maluszki są ich mama od dawna mieszka w ogrodzie, a ta trójka nieźle mnie dziś zaskoczyła
Jak Wasza sunia na jeże reaguje?

U nas zawsze jest jeden jeż, on chyba mieszka u sąsiadki pod ogromnym jałowcem, a do nas przychodzi na łowy, Aza jak go spotka to szczeka na niego, ale nic mu na szczęście nigdy nie zrobiła, wtedy słyszę, że on jest w ogrodzie, Aza do domu i do rana nie wypuszczamy jej na dwór
antracyt 18:12, 08 wrz 2022

Nasz Toto też dorosłego nie rusza, jest zainteresowany i obszczekuje, ale tak jak Wy zabieramy go wtedy do domu. O maluchy się trochę boję, bo na gapowate jeszcze wyglądają. Mam nadzieję, że psa upilnujemy dopóki nie urosną.

ps. W końcu zaczęło padać
Helen 19:40, 08 wrz 2022

Super rodzinka jeży Ci się trafiła
U nas też teraz pada. Szkoda tylko, że nie podsypałam jesiennego nawozu.
Basieksp 19:40, 08 wrz 2022

U nas narazie nie pada, ale ma padać w nocy
Kokesz 20:18, 08 wrz 2022

Fajne

U siebie, na cienistej, między klonem Orange Dream a stożkami bukszpanowymi też znalazłam domek jeżowy
Jeszcze tydzień temu go nie było, nie zaglądam, bo nie chcę wystraszyć
Tak, jak w zeszłym roku i nawet w tym samym miejscu jeżyk usypał wysoki na ok 30cm kopczyk z liści Ciekawe czy są tam młode
Mgduska 21:03, 08 wrz 2022

antracyt napisał(a)

Nie znam się na tempie wzrostu gołębi, ale mam nadzieję że maluchom się uda O jeżowe maluchy już się boję trochę mniej.

Kiedy robiłaś sadzonki szałwi? Moje po wsadzenie do gruntu przyrastają niemrawo, część jeszcze nie zaczęła kwitnąć. Kupne sadzonki w zeszłym roku tworzyły o tej porze potężne kępy.

Musiałam je robić pod koniec września, bo rok temu, na jesiennych targach kupiłam sadzonkę, dość mizerną zresztą, specjalnie w tym celu. A targi są co roku w połowie września.